Извор: pixabay.com
Европа Свет

ЕУ предлаже прихват 50.000 избеглица у следеће две године

Европска комисија предложила је данас да земље ЕУ треба да приме најмање 50.000 избеглица у току две године директно из Африке, са Блиског истока и из Турске да би се пружила „сигурна и легална” алтернатива опасном путу имиграната преко Средоземља.

Предлаже се нови, необавезујући програм премештаја којим би се током наредне две године у Европу довело најмање 50.000 најосетљивијих људи којима је потребна међународна заштита, навела је Комисија у саопштењу.

Буџет од 500 милиона евра издвојен је за подршку земљама чланицама које би прихватиле да приме избеглице, са предвиђених 10.000 евра помоћи по особи.

Посебна пажња треба да се прида релокацији особа из Либије, Египта, Нигера, Судана, Чада и Етиопије навела је Комисија и позвала европске земље да наставе премештаје миграната из Турске и са Блиског истока.

Брисел је одредио ову нову квоту на дан када истиче програм премештаја тражилаца азила из Италије и Грчке. Према том програму дозвољено је да током две године 29.000 особа дође у ЕУ из Грчке и Италије, у односу на првобитни циљ од 160.000 људи.

За разлику од квота о премештају миграната коју су земље ЕУ одлучиле већинским гласањем и која је наишла на жестока противљења неких чланица, овог пута предлог није обавезујући и земље чланице имају дискреционо право да га прихвате или не. Брисел може само да апелује на њих да понуди места за прихват.

Током протекле две године европске земље су спровеле премештај 23.000 избеглица углавном из Турске и са Блиског Истока.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руси и Американци заједно на пројекту лунарне станице

САВЕЗ СА ГРЧКОМ: Војска Србије постала члан борбене групе ЕУ ,,Хелброк“

ИМА НАДЕ: Капетан Драган би ускоро могао бити слободан – ево и зашто!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed