independent.co.uk
Европа Свет

ЕУ након Брегзита: Ко ће морати да надокнади мањак у европском буџету?

Брисел, 7. август - Европски комесар за буџет, Гинтер Етингер, изјавио је да након изласка Велике Британије из Европске уније (Брегзит), буџет Европске уније годишње ће бити умањен за износ између 10 и 12 милијарди евра.

,,Претпостављам да ће ове милијарде које буду недостајале да се компензују кроз штедњу и већим улагањем земаља чланица.“ – рекао је Етингер у интервјуу за немачки таблоид Билд (Bild).

Међутим, он је нагласио да ће Лондон морати да плаћа дугорочне програме ЕУ најмање до 2020. године, јер су ти програми изгласани пре одлуке о Брегзиту. Подсећамо на ранија писања медија, са извором у британској влади, да је Лондон спреман да плати и до 40 милијарди евра, како би анулирао све финансијске обавезе према ЕУ након Брегзита.

Одлуку да изађу из ЕУ Британци су донеи на референдуму 23. јуна 2016. године. Лондон је 29. марта званично отпочео процес повлачења земље из уније, предавши шефу Европског савета Доналду Туску писмо са одговарајућим обавештењем. Према правилима прописаним у члану 50 Лисабонског споразума, Велика Британија унију мора да напусти 29. марта 2019. године, тачно две године након покретања процеса Брегзита.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРАМНО: Ево зашто владика Григорије ОДБИЈА да служи парастос ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

Додик и Вучић састављају СТРАТЕГИЈУ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА за 21. век

АМЕРИКАНЦИ ПУШТАЈУ МИЛА НИЗ МОРАЧУ?! На помолу велике политичке промене у Црној Гори?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri