Извор: pixabay.com
Европа Свет

ЕУ до 2027: Четири сценарија – ни ратови нису немогући

Да ли су Немци спремни да се жртвују за добробит уједињене Европе? Одговор је стигао у оквиру решавања грчке кризе и гласи – не више.

То је у ауторском тексту написао руско-амерички научник и аналитичар Петар Турчин, који је изнео и своја предвиђања развоја догађаја у Европи.

Према првом сценарију, велики пројекат европске интеграције ће се потпуно опоравити до 2027. године и неће више бити превише евроскептичних гласова.

“Ово је веома мало вероватно… Пре свега због промене у понашању Немаца, а потом и због чињенице да се у Европској унији наилази на све већу сегментацију“, наводи Турчин.

Други сценарио предвиђа да ће ЕУ наставити да се “провлачи“.

“Неће бити ни позитивног ни негативних тренда, 2027. године ћемо бити где смо и сада, што је много реалистичније од првог случаја. Ипак, стање еквилибријума је динамичан процес и ја не видим да постоји сила која ће успети да реинтегрише снаге које су већ кренуле тим путем. Историја не мирује, ствари се мењају или постају горе. Желео бих да све крене позитивније, али постоји много разлога за другачије мишљење“, истакао је Турчин.

Трећи сценарио предвиђа још већу фрагментацију Европске уније, али она неће нестати.

“Предвођене Мађарском и Пољском и друге мале и средње државе чланице ће покушати да се врате својим националним политикама, без обраћања превише пажње на Брисел. Дефрагментација ће бити окончана без рата. Можда не за десет, али би ЕУ могла да изгледа као Свето римско царство. По мом мишљењу то је највероватније“, додао је Турчин.

Да мира у Европској унији неће бити – предвиђа четврти сценарио.

“Мислим и надам се да до тога неће доћи. Ипак, постоји веома мало оних који се сећају трагедија из Другог светског рата. Влада Маријана Рахоја, на пример, не увиђа колико је опасна репресија коју спроводи у Каталонији. Могло би да дође до крвавог грађанског рата. Нажалост, ништа не спречава конфликте, а ми смо избегли велике ратове од 1945. године зато што се ушло у процес интеграције. Када то буде престало разне одвратности могу да постану могуће“, упозорава Турчин.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бивши мировни изасланик УН ПОСЛЕ МНОГО ГОДИНА ОТКРИО ИСТИНУ: Срби су желели мир, а Бошњаци и Американци рат!

ТЕМПИРАНА БОМБА: Муслимански мигранти у редовима берлинске полиције

Песков о могућим темама на састанку Путина и Трампа

Оставите коментар