Економија Србија

ЕПС тражи поскупљење струје за два одсто од 1. октобра

Електропривреда Србије (ЕПС) је, након анализе са експертским тимом Светске банке, а у складу са планом финансијске консолидације, упутила захтев Агенцији за енергетику Србије за поскупљење електричне енергије у износу од два одсто, саопштило је Министарство рударства и енергетике. Уколико Агенција усвоји захтев ЕПС-а нове цене електричне енергије важиће од 1. октобра 2017. године.

„То представља усклађивање цене само за део инфлаторног кретања, што је последица укупне финансијске стабилизације у Србији, као и добрих финансијских резултата које је остварила Електропривреда Србије, зашта је добијена позитивна оцена и сагласност међународних финансијских институција“, наводи се у саопштењу.

Како је објашњено, реч је о до сада најнижем повећању цене електричне енергије у Србији и оно ће се на просечног потрошача одразити увећањем месечног рачуна у износу од 68 динара.

„И поред тога, Србија остаје држава са убедљиво најнижом ценом електричне енергије у Европи, далеко испод цена у региону: струја је код нас јефтинија 19 одсто него у Македонији, 20 одсто него у Албанији, 21 одсто него у БиХ, 31 одсто је нижа цена него у Црној Гори и 50 одсто него у Хрватској“, навело је Министарство рударства и енергетике.

Истакнуто је да ће Влада Србије наставити да води одговорну социјалну политику кроз систем подршке енергетски угроженим купцима, зашта је у буџету Министарства рударства и енергетике обезбеђено милијарду и 150 милиона динара, на годишњем нивоу.

На тај начин, 70.350 домаћинстава у Србији има помоћ у износу од бесплатних 120 до 250 киловатсати електричне енергије месечно, у зависности од броја чланова домаћинства.

Уколико Агенција за енергетику Републике Србије усвоји захтев ЕПС-а, нове цене електричне енергије важиће од 1. октобра 2017. године.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

На Марсу пронађене рушевине древног града? (ВИДЕО)

САРАЈЕВО ПРЕТИ ЗАГРЕБУ: Ако наставите да градите Пељешки мост – ПРОГЛАСИЋЕМО СУВЕРЕНИТЕТ НА ТОМ ДЕЛУ ЈАДРАНА

ВЛАДА ЗАХТЕВА ОД ХАГА: Младићу је живот угрожен, нужно лечење у Србији!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun