Србија Хроника

ЕКСТАЗИ ОДНЕО 3 МЛАДА ЖИВОТА! КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ ДЕТЕ КОЈЕ КОРИСТИ ДРОГУ: Ово треба да буде ЦРВЕНИ АЛАРМ код сваког родитеља!

Чињеница која све више забрињава није само то што млади у Србије све раније пробају дрогу, већ и та да од ње све чешће умиру, као и то да има све више тинејџера који дрогу дилују!

Већина младих дрогу проба око 16. године, мада је све више оних који први џоинт попуше још у основној школи. Сведоци смо и својеврсног црног биланса: за само недељу дана троје тинејџера је изгубило живот након узимања прекомерних доза наркотика. Међутим, оно што највише плаши је чињеница да све више малолетника постају дилери.

ЈЕСУ ЛИ ОВИ ЉУДИ НОРМАЛНИ: НВО ТРАЖИ ОД БРИСЕЛА ДА ВИШЕ КРИТИКУЈЕ СРБИЈУ!

Јавност је током прошле године остала шокирана вешћу да је код двојице основаца београдска полиција пронашла чак 50 пакетића хероина за продају. И нису они једини, јер их је на улици све више. И продају ама баш све – од марихуане и екстазија, до хероина.

Како и због чега малолетници постају дилери дроге и како родитељи то могу то препознају, док „враг није однео шалу“, објаснили су стручњаци.

Како препознати да је дете постало дилер

Црвени аларм код родитеља треба да се упали када примете да њихово дете:

-има необјашњив прилив новца, себи може да купи скупу гардеробу, најновији модел мобилног телефона…

-изненада и без објашњања излази из куће у току ноћи

-има драстичне промене понашња као што су тајновитости или нагли пораст самопоуздања

-долази му или се виђа са великим бројем вршњака, вама углавном непознатим, новим „пријатељима“

-драстично су му се промениле на горе оцене у школи

-нагло је запоставило своје уобичајене обавезе и хобије

-све више комуницира са непознатим особама

ЕКСКЛУЗИВНА ИСПОВЕСТ КОСТИЋЕВЕ ЖРТВЕ: Ухватио ме за пенис, па сам га патосирао!

Дилери најчешће врбују децу која су зависници или која желе да дођу до наркотика, а немају новца за то. Како каже дечји психолог Марина Надејин, често се дешава да старији дилери децу навлаче тако што им дају психоактивне супстанце, да би постали стални конзументи, а затим траже од њих да дилују, да би добијали наркотике.

– Доказивање у вршњачкој групи у којој су већ инфилтрирају и дилери, као и лака зарада важан су мотив. Деца најчешће пристају на то јер су уцењена, зависна од психоактивних супстанци, заплашена или са негативним системом вредности. Неки адолесценти, под утицајем друштва или потребе да експериментишу и живе опасно, почињу да дилују дрогу – наглашава психолог Марина Надејин.

Како препознати дете које користи дрогу

ДАЧИЋ: Албанци неће компромис, желе насилно да заузму север Косова и Метохије!

Адолесценти, осим што су радознали, имају жељу да буду прихваћени у друштву, да се допадну некоме или да једноставно победе личну несигурност тако што ће узимати дрогу. Ако већ дође до тога, промена у понашању и промена друштва могу да буду главни показатељ родитељима да се са њиховом децом нешто лоше догађа.

Родитељ који редовно „прати“ своје дете неће имати проблем да направи разлику, али за оне који не знају или којима је лакше да мисле да је све у реду, ево неких знакова на које треба да обрате пажњу.

Тако на пример, касније долажење кући може да буде показатељ, мада је тинејџерство доба када се почиње са изласцима. Затварање у собу опет само за себе не мора много да значи, али и може да буде показатељ да дете жели нешто да сакрије и да је окренуто себи. Промена друштва је већ конкретнији показатељ и треба да се постави питање зашто је дошло до тога.

ХАОС У НАЈАВИ: Иванов и званично ОДБИО да потпише споразум о новом имену Македоније!

Када зависност већ узме маха, дете добија запуштен изглед, уске зенице, мада данас млади стављају капи за очи. Код неких постоји црвенило око носа, избодене вене у зависности од тога чиме се дрогирају.

Постоје неки специфични показатељи за различите дроге. На пример, они који конзумирају марихуану, имају црвене очи, један специфичан задах и затварају се у себе, док они који конзумирају екстази постају хиперактивни, убрзани, јако се зноје, узимају доста воде, имају крваве беоњаче…

ФИЛМСКО ХАПШЕЊЕ У БЕОГРАДУ: Зауставили младиће и кренули да их претресају, па пронашли НЕВЕРОВАТАН ПЛЕН!

Ово су најактуелније опасне дроге код нас

У последњих неколико година, поред стандардне марихуане, екстазија и хероина, међу младима су све више популарни синтетички канабиноиди, који могу бити и до 800 пута јачи од марихуане. Вештачки канабиноиди изазивају исту реакцију код уживалаца као и канабис, али са много јачим ефектом.

– У зависности од организма, они изазивају повраћање, подизање крвног притиска, лупање срца, халуцинације, параноју – каже др Мира Ковачевић из Специјалне болница за болести зависности у Драјзеровој улици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КУСТУРИЦА: Косово је највећа пљачка 20. века — Албанци профитери

МАКЕДОНЦИ, НЕМА НИШТА ОД ЕУ! Француска одлучна да блокира даљи европски пут Скопља!

ОТКРИВАМО: Ово ће бити нови посредник ЕУ између Београда и Приштине!

УЖАСНА НЕСРЕЋА: Рекао је да остају без горива, ударили су у дрвеће, гледао их је како УМИРУ!

СРАМОТА ЗА ФИФА И ЦЕО СВЕТ: Ево како су Албанци Џака и Шаћири кажњени за провоцирање Срба!

САРАЈЕВО СПРЕМА НАПАД НА СРПСКУ: Пронађен арсенал оружја у Матузићима, јасан доказ

БИО ЈЕ АРКАНОВ, ЉУБИН, ЋЕНТИН, ГИШКИН САБОРАЦ: Испричао како је ОСАКАЋЕН У ЗАТВОРУ! Ово ће вас натерати да се замислите

Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue