© Sputnik/ Саид Царнајев
Америка Аналитика Русија Свет

Експерт: САД спремају освету Русији – покушаће да запале Централну Азију

Успеси Русије у Сирији могу изазвати САД да дестабилизују ситуацију на постсовјетском простору, сматра научни сарадник Института за проблеме међународне безбедности Руске академије наука Алексеј Фењенко, говорећи на округлом столу „Две године операције Ваздушно-космичких снага Русије у Сирији: анализе резултата“.

„С обзиром да Русија побеђује у Сирији, знајући Американце, могу да кажем да ће их то само наљутити. Треба да се припремимо за америчку освету, која ће бити веома озбиљна. Треба већ сада предузети мере“, рекао је Фењенко.

По мишљењу експерта, „Американци озбиљно разматрају питање дестабилизације држава Централне Азије“.

„Најрањивији је Таџикистан. Због тога су у току стални разговори о активирању памирског проблема који „спава“ након Московског договора из 1997. године. У том контексту се разговара и о дестабилизацији Узбекистана, а може бити и Туркменистана“, нагласио је експерт.

Како сматра политиколог, Американци могу покушати да дестабилизују и друге регионе постсовјетског простора.

„То и јесте претња активирања Грузије и бурне делатности држава НАТО-а у Јерменији, где је у току покушај стварања опозиције. Забити клин у ОДКБ — једна је од опција освете“, објаснио је он.

„Међутим, ја не бих искључио ни активирање постсовјетског конфликта са увлачењем Румуније у њега као члана НАТО-а“, закључио је експерт.

Извор: Спутњик

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Багдад шаље војску у ирачки Курдистан

Да ли јe време да УН пређу у Швајцарску?

Путин: Уништавамо последње хемијско оружје, историјски догађај

ЕУ предлаже прихват 50.000 избеглица у следеће две године

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue