Printscreen
Интервју Политика Србија

ЕКСКЛУЗИВНО: Др Срђан Перишић – ВРЕМЕ ЗАПАДА ПРОЛАЗИ!

Професор међународних односа, доктор Срђан Перишић, у ексклузивном интервјуу за Говори Србија даје одговоре на бројна актуелна геополитичка питања и прилике на Балкану.

Одлука Вашингтона да изађе из нуклеарног споразума са Ираном, ескалација напетости између Сирије и Израела, све агресивнија антируска позиција Запада и све приметнија милитаристичка политика НАТО пакта само су неке од ствари које могу пресудно да утичу на будућу слику међународне политике и судбину планете у целини. Нема никакве сумње да ће то имати последице и на дешавања у нашем региону где се као кључна, бар што се наше државе тиче, постављају питања Косова и Метохије и Републике Српске.

О овим и другим актуелним темама за наш портал говори аутор недавно објављене књиге „Нова геополитика Русије„, представник нове генерације српских геополитичара, и експерт за Русију, господин др Срђан Перишић.

Био избацивач у ДС-у, крао гласове, а сада ће бити први човек града?

Говори Србија: Доналд Трамп шокирао је светску јавност својом одлуком да Вашингтон изађе из нуклеарног споразума са Ираном. Видимо да после признања Јерусалима за главни град Израела и агресије на Сирију амерички председник наставља са исхитреним и непредвидивим спољнополитичким потезима који могу озбиљно да угрозе глобалну стабилност. Да ли ће према Вашем мишљењу европске земље подржати Вашингтон у новом заоштравању односа са Техераном и може ли доћи до директног војног сукоба Америке и Ирана?

С.П.: До брзог војног конфликта неће доћи. Вашингтон ће ићи ка стварању широке коалиције западних земаља у успостављању економских и политичких санкција Ирану. Сада је главни задатак Вашингтона како да образује ту коалицију, јер су водеће земље ЕУ, па чак и Британија, против санкција. Разлог је једноставан. Огроман број европских компанија је похрлио у Иран 2015, после укидања санкција. Компаније као што су Ербас, Сименс, Мерцедес, па европске енергетске компаније, су започеле велике пројекте са Ираном, и нико не жели санкције. Губици би били огромни. Земље ЕУ су се увелико опекле због санкција против Русије, и никако им не одговарају још једне санкције. Међутим, Трамп је дао рок европским земљама до 4. новембра, да се санкције уведу, и у супротном прети им прекидом досадашње трговинске сарадње. Водеће земље ЕУ су ипак слабе да се одупру Америци, па ћемо, на жалост, вероватно гледати како оне полагано излазе у сусрет Вашингтону. Ако би желеле да се одупру тим санкција, то би значило да се земље ЕУ сврставају на страну Русије и Кине, које су категорично на страни Ирана. Дакле, Америка ће чекати дејство економских санкција.

Говори Србија: Једно од кључних питања за међународну безбедност су и актуелни односи на релацији Израел-Русија-Сирија. Молимо Вас да нам укратко опишете геополитичку позицију Русије на Блиском истоку и кажете да ли ће Москва у једном тренутку морати да одабере – Сирија или Израел?

С.П.: За сада се Русија понаша као регионални балансер на Блиском истоку. Има веома добре односе са Израелом. Израел чак тражи зону слободне трговине са Евроазијском економском унијом (ЕЕУ) и у току су преговори. Занимљиво је да је Иран недавно добио ту зону слободне трговине са истом организацијом. Сирија се такође кандидује за односе са ЕЕУ. Дакле, Русија геополитички веома добро држи Израел, Иран и Сирију, али и Турску. То до сада никоме није пошло за руком. САД се не могу похвалити да су све ове земље некада држале у одређеном балансу, а да не говоримо о њиховој сарадњи. Русија користи све ресуресе у том правцу. То су војно ангажовање од 2015., економска сарадња, дипломатија, итд. И за сада им успешно иде.

РАК УБИО 359 ИТАЛИЈАНСКИХ ВОЈНИКА КОЈИ СУ БИЛИ НА КОСОВУ: Ђузепе је нова жртва осиромашеног уранијума

Говори Србија: Један сте од ретких геополитичара у Србији који није критиковао Руску Федерацију зато што није оштрије реаговала у случају најновије западне агресије на Сирију. Зашто се Москва није одлучила за радикалнији одговор на ову америчку провокацију?

С.П.: САД и Запад су у великој кризи моћи. Вашингтон не жели то да прихвати и због тога онемогућава друге силе да решавају светске проблеме. Дакле, Русија је свесна тога и она неће убрзавати распад хегемоније САД. Руска геостратешка игра је стрпљивост и постепен распад америчке доминације. Уз то иде и даље јачање Евроазијског економског савеза, стратешко савезништво са Кином. На простору Европе и Азије подршка и савезништво свим земљама које се обрате Русији. Руска стрпљивост доноси резултате у Сирији. Ракетирање Сирије је војни дебакл САД, а да Русија није радикално одговорила на ту акцију. При томе је, први пут, знала сваки амерички корак у тој акцији, и наравно Сиријци су били спремни.

НИЈЕ МОГАО ВИШЕ ДА ИЗДРЖИ – ПУТИН САСУО ИСТИНУ У ЛИЦЕ АМЕРИКАНЦИМА ПА ИХ ПИТАО: „И шта је проблем?“

Говори Србија: Видимо да се Западна алијанса опасно приближава границама Русије. Јачање присуства НАТО-а у прибалтичким земљама и доделивање статуса кандидата Украјини су очигледан доказ томе. Осим тога политика ЕУ све дубље тоне у опасну антируску хистерију коју предводе кључне државе НАТО-а, пре свега Америка, Британија и Француска. Сматрате ли да нас оваква ситуација води у (ин)директан војни сукоб између Москве и Брисела на који је пре неки дан упозорио и посланик немачког Бундестага, Марк Јонген? Може ли према Вашем мишљењу Берлин да одигра кључну улогу у приближавању геополитичких позиција Русије и ЕУ?

С.П.: Атлантистички кругови на Западу су главни у формирању политике водећих земаља ЕУ према Русији. То је тако још од 1949. и не мења се. Управо, добра економска, енергетска и политичка сарадња између Берлина и Москве у периоду 2001 – 2012. је један од разлога покретања украјинске кризе. Циљ је вечити европски раскол на линији Берлин – Москва. Европске земље, заробљене Европском унијом, немају снаге, политичке, војне, економске, да се одупру атлантизму оличеном у НАТО и САД. Ако би то и желеле, онда се мора одустати од оваквог карактера ЕУ, што је готово немогуће. Јер, ЕУ је атлантистички концепт и пројекат, а не европска идеја. Поред тога , ЕУ је пред великим дилемама и како ће се оне завршти нико не зна. Постоји и могућност полураспада. У сваком случају, ЕУ је слаба творевина. Немачка има шансу да са Русијом оствари поново добру сарадњу, поготово што им се интереси на примеру нуклеарног споразума са Ираном поклапају. Међутим, Украјина је конфликт где се атлантизам одупире сарадњи Берлина и Москве.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО 18+) СТРАВИЧАН ПРИЗОР У НОВОМ САДУ: Погледајте тренутак када возач аутомобилом улеће међу људе!

Говори Србија: Од различитих аналитичара евроунијатске оријентације често можемо да чујемо како Балкан није тежиште руске спољне политике. Колико је то заиста тачно и какав геополитички значај Балкан има за Русију?

С.П.: Наравно то није тачно. На жалост политика Србије се у периоду 2001 – 2014. заснивала на тој лажној тези. Ја сам још 2014. године написао један научни чланак где сам доказао да је у питању лажна тврдња, и нећете веровати, за то сам добио награду (лауреат) за најбољи научни рад у Србији за 2015. годину. Био сам изненађен. Међутим, истраживања наше науке се тешко пробијају у практичну политику Србије. Још увек је српска елита заслепљена Западом и због тога не може да сагледа глобална дешавања. Та дешавања кажу да се свет увелико мења и да није исти као пре 20 година. Балкан за Русију има геополитички значај. Москва у својим стратегијама Балкан види као зону привилегованог стратешког интереса.

(ВИДЕО) ЗА ЕСКОБАРА ЈЕ ЛИКВИДИРАО 100 ЉУДИ, А ПАО КАО НАЈВЕЋА НАИВЧИНА: Плаћени убица ПОПАЈ није одолео овом ПОЗИВУ

Говори Србија: Србија се данас налази у изузетно осетљивом геополитичком положају. Покушаји укључивања Македоније и БиХ у НАТО, великоалбански сепаратизам и исламски тероризам представљају озбиљне безбедносне претње нашој националној безбедности. Колико је важно да Београд у таквој ситуацији сачува своју војну неутралност? Може ли Србија да рачуна на безрезервну подршку Москве у случају погоршања безбедносних прилика у региону?

С.П.: Војна неутралност је у ствари тај ослонац на Русију. Атлантизам оличен у САД и НАТО, али и у ЕУ, је спољни фактор распарчавања бивше Југославије и садашње Србије, а тиме и распарчавања српског етничког простора. Уколико би Србија постала чланица НАТО, уследило би њено даље черечење, али тада на миран начин. Област Новог Пазара и Војводина би прво мирно добили обрисе државности или јаке aутономије, а касније би се вероватно бошњачка аутономија, по систему регионалног повезивања, спајала са БиХ. При томе, Република Српска би била сведена на на празну љуштуру. До тога не може доћи ако се Србија јасно томе супростави. Данас се може супроставити јер међународне околности су увелико повољније. Свет јесте у једном глобалном хаосу, али тај хаос је ипак већа прилика за Србију него ранији период када су САД градиле своју хегемонију и свој „мир“ у свету. Дакле, израстање мултиполарног поретка иде Србији у прилог. Треба да будемо стрпљиви, као што је и Русија стрпљива. С тим у вези, Србија може да рачуна на подршку Русије, али Београд мора то јасно и недвосмислено да и затражи од Москве.

Говори Србија: Тренутно најактуелнија тема домаће политике је питање Косова и Метохије. Видимо да Запад не одустаје од своје намере да Србију примора на признање Приштине. У Вашингтону је прошле недеље разрађена и стратегија даљих притисака на Београд по том питању. Какву би политику према Вашем мишљењу Србија требало да води у погледу КиМ?

С.П.: Запад више нема снаге да наметне своју политику Србији. То морамо коначно да схватимо. Време Запада пролази. Ако то, ипак, не схватимо, онда и овако ослабљен Запад може да уради Србији шта год хоће. Према томе, све зависи од Србије. Она треба да се мудро и стрпљиво одупре. Имаћемо у томе подршку Русије, а економску и Кине.

ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ О ПРЕДСЕДНИКУ СЛОБОДАНУ МИЛОШЕВИЋУ: Пробудио је родољубље у нама

Говори Србија: У домаћој политици често можемо чути да се у контексту решавања косовско-метохијског питања помиње чекање на „боља времена“. Шта Ви мислите, чекају ли Србију „боља времена“?

С.П.: Наравно. Боља времена су већ наступила оног момента када је почела да опада моћ Запада. То треба да разумемо, да се ослободимо заслепљености Западом, и да се окренемо себи. Уколико то не урадимо Србија ће бити на путу нестанка.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ђурић: Хитно спречити угрожавање Високих Дечана

(ВИДЕО) АМЕРИКАНЦИ УПУЦАЛИ ВУКОДЛАКА: Мистериозно створење уловљено у Монтани збуњује научнике

Изненадни састанак: Пао загрљај лидера две Кореје

(ВИДЕО) БЕЗАКОЊЕ НА КОСОВУ! ОГЛАСИЛА СЕ ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА: Приштина угрожава Високе Дечане, ЕВРОПО – УЧИНИ НЕШТО!

ЧАНАК БРАНИ ШИПТАРЕ ОД ШЕШЕЉА И ЗАВЕТНИКА: ЛСВ тражи несметано одржавање фестивала „Мирдита, добар дан“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun