Друштво Интервју Србија

ИНТЕРВЈУ: режисер Вацлав Дворжак за Говори Србија – ,,У Сребреници није било геноцида!“

Чешки режисер Вацлав Дворжак, познат као евроскептик и велики противник америчког империјализма, прославио се у нашој земљи после снимања филма Отето Косово у коме објашњава како је дошло до илегалног бомбардовања Србије и сецесије јужне српске покрајине. У ексклузивном интервјуу за портал Говори Србија поводом годишњице контроверзних догађаја у Сребреници говори о сребреничким манипулацијама, плановима за свој филм о истини у Сребреници, притисцима на Чешку да призна независност Косова, и другим питањима.

Поштовани господине Дворжак, као портал који је са радом почео на велики српски празник Видовдан, који симоблизује витештво и пожртвованост за идеале слободе и правде, трудимо се да достојно том дану промовишемо дотичне вредности у информативно простору. Управо зато нам је пажњу скренуо Ваш рад који је обележен неуморном борбом за истину. Ваш филм Отето Косово је још пре објављивања, а нарочито након њега, изазивао бурне реакције међународне јавности. Каквим сте све притисцима били изложени поводом тог филма и да ли је можда слобода говора унутар Европске Уније гарантована само онима који следе званични наратив либерално-глобалистичке елите?

Драги пријатељи, то је догађај који се одиграо пре 9 година. Тачно је да је Чешка телевизија, после много одлагања, документарни филм Отето Косово коначно емитовала у јулу 2008. године, у време када је гледаност врло мала, јер је време празника и годишњих одмора,  топлих вечери, кад је пријатније време провести другачије и другде него пред телевизором. О филму је чешка телевизија организовала расправу стручњака за балканска питања, где ми  као аутору филма није било дозвољено да присуствујем. А то је већ цензура. На крају је филм репризиран у 3 сата ноћу и онда је склоњен ​​у архив, где више никада није дозвољено да се емитује. Ја сам лично једном у сваке две године представио идеју да се репризира филм о ситуацији на Косову, али никада то није прихваћено. Речено ми је да имам једностран поглед. Од тог времена нисам снимио ни један филм или емисију под својим именом у чешкој телевизији. Срећом, имамо приватне филмске продукције у којима смо реализовали различите пројекте који су се ипак емитовали и на чешкој јавној телевизији.

Међутим, није ми познато да је документарни филм Отето Косово у такозваној ,,међународној заједници“ изазвао неку нарочиту реакцију. ,,Међународна заједница“ састоји се углавном из земаља НАТО, а тамо влада пропаганда НАТО алијансе за  рат и окупације у корист САД, што све НАТО сервира. Мејнстрим медији су окупирани од стране људи који жељно сарађују са НАТО и ЕУ. Тако да не могу ни говорити о цензури, они имају неке ствари о којима једноставно не говоре, или само преузимају бесмислице из извора као што су CNN или BBC. Тако да можете замислити шта је отприлике доступно просечном чешком посматрачу о ситуацији на Балкану и свету. Уврнуте, лажне ,,чињенице“ и информационо шупље вести.

Срећом, још увек постоје многи независни сајтови који суочавају мејнстрим са реалношћу. Наравно господа гребатори – сарадници реагују на то са пеном на устима, али не помаже им то, само су за подсмех. Приходи штампаних медија у Чешкој се стално смањују, мејнстрим је у кризи, а оглашивачи, од којих  живе, сада одлазе. То је добар знак. Кризи и конфронтацији одолева чешка телевизија , која има капут срама, и то је само питање времена и дана када ће и тамо почети да се мења ситуација. Медији су у земљама ЕУ и НАТО важан инструмент за владу нових елита и они ће се за „своје“ борити као звери. Зато се, такође ствара слика новог непријатеља – Русије.

Какав је статус развоја Вашег филма о догађајима у Сребреници јула 1995. године? До каквих сте података и закључака дошли о Сребреници?

Снимање смо почели пре много година, али је изненадна смрт мог колеге који је био мој мост са Србијом значила да смо морали да обуставимо пројекат.

Сада са новим тимом почињемо све из почетка, а то је зато што су се у међувремену променили технички стандарди за видео и аудио. Тренутно смо у ситуацији да имамо нешто снимљено, али је испред нас важно снимање и тражимо новац, спонзоре итд . Када би имали потребна средства, филм би већ био завршен. Заиста, желимо у Чешкој, Србији и Републици Српској и БиХ да организују сакупљање средстава за овај филмски пројект, јер је велики део снимања још увек испред нас, а ја бих да снимам у колико-толико професионалним условима, а ако је могуће и са великим ефектом на гледаоце.

Што се тиче чињеница о Сребреници, изненађује ме колико је пропагандистичког баласта о догађајима у годинама 1992 – 1995. и даље присутно као константна традиција. Притом се стално замагљују неке важне чињенице: на пример – ко је давао налоге за погубљења муслиманских заробљеника? Ко је и зашто  премештао лешеве из оригиналних гробница? Како то да су људи који су убијали, никада нису процесуирани у Хагу? Ко манипулише и управља судом у Хагу, а ко даје суду налоге како да суди? Како то да тужиоци у Хагу имају знатно више средстава и финансирање од одбране? То је, наводно, равноправно и фер суђење? Тих питања, наравно, има много више, ово су само нека од њих.

Вацлав Дворжак у Београду

Како коментаришете то што је швајцарски политичар Донатело Пођи из кантона Тицино недавно осуђен на две године затвора због негирања наводног геноцида у Сребреници? Да ли то значи да они који су зарад својих глобалних политичких циљева исконструисали сребренички мит сада прибегавају насилном ућуткивању свих оних гласова који би могли да угрозе тај наратив?

Са овом информацијом сте ме ухватили неспремног. Уосталом геноцида у Сребреници нема над Муслиманима! Ако је ово што кажете истина, онда су ме Швајцарци  као ,,узорне демократе“ врло, врло разочарали. Зашто се брукају и организују политичке процесе? На крају крајева, они нису у НАТО-у или ЕУ, а не морају приказивати свој идиотизам и одсуство карактера. У Чешкој је ситуација таква да до сличног суда не може доћи  у овом тренутку. Можда касније.

Какви су закључци дводневне конференције ,,Истина о Сребреници“ одржаној у Прагу на којој су, поред Вас, присуствовали адвокат Горан Петронијевић, председник Института за истраживање злочина над Србима у 20. веку Миливоје Иванишевић, политичар Стефан Стаменковски и други?

Закључак конференције је ово: око Сребренице се изманипулисало, а и даље се манипулише чињеницама. Запад, САД и НАТО су стали на страну агресивног ислама, фашистичких Хрвата и на крају на страну косовско-албанске нарко-мафије. На конференцији, на пример, су објављени тајни документи мулиманске владе и њене адмнистративе из којих се види практична припрема рата у Босни. Скривени сведоци које смо имали прилике да снимимо, говорили су о детаљима око Алије Изетбеговића, који  ће након објављивања отворити очи многим људима. То је на нама да слику последњих балканских ратова и поправимо и упозоримо светску публику на ту силу која је хтела рат и убијања, која га је и испровоцирала а његове последице злоупотребила у своју корист.

За крај, какав однос имају чешка јавност и чешко становништво према догађајима на Западном Балкану? Познато је да је Чешка била изложена интензивним притисцима Вашингтона и Брисела да призна једнострано проглашење косовске независности, до чега је на крају и дошло упркос првобитном противљењу чешке владе. Да ли је глас силе надјачао глас истине о питањима Косова и Сребренице и ако јесте, колико је такво стање дугорочно одрживо?

Признавање Косова је дело једне наметнуте фигуре на чешкој политичкој сцени. Господин Шварценберг, са страним пасошом у џепу и са великим интересовањем за некретнине у Чешкој, против воље Парламента и против воље већине Чеха, изманипулисао је  десничарску владу да учини такво недело. Део владе пре гласања је помпезно изашао. Они који су гласали за признање Косова сада се пред изборе тетурају на ивици политичке безвредности и неподобности. Сам Шварценберг је згубио битку за председника, иако је већина медија очигледно била на његовој страни. Наши људи још увек нису изгубили разум потпуно . Мислим да је један од разлога континуирано деловање пријатеља српског народа у Чешкој, објављивање информација на нашим слободним и независним сајтовима и организовање редовних демонстрација. Напредак је и у чињеници да данас, после вишегодишњег искуства из балканских ратова 1991-1999, званичним медијима и политичарима ретко ко верује. То се показало у практичном и званичном одбацивању интерпретације фашистичког пуча у Украјини, одбијајући хајку против Русије и Путина отвореном и озбиљном дебатовању о повлачењу из НАТО-а и ЕУ.

Господине Дворжак, хвала Вам на издвојеном времену да одговорите на наша питања. Наша редакција Вам жели много успеха у даљем раду.

Хвала вама.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri