Printsreen
Политика Србија

ЕДИ РАМА НАЧИСТО ПОЛУДЕО Неће се смирити док Косово не добије излаз на море! Његов план је кобан по Србе!

Прича о Драчу као луци путем које би тзв. Косово могло да се снабдева робом, намеће велики број питања

ШТА ЈЕ САД ОВО?! Мађарска шаље војску ка Србији! Циљ им је – БРУТАЛАН!

Најава албанског премијера Едија Раме да ће тзв. Косово добити терминал у луци Драч има политичку, а не економску симболику. Међутим, иако албанска политичка елита жарко жели уједињење свих простора на којима живе Албанци, када се загребе испод површине Рамине изјаве, показује се да се великоалбанска идеја суочава са озбиљним практичним проблемима.

Питали су Путина шта ће бити са Русијом после њега, а ево шта им је одговорио!

Тзв. Косово ће, према најави албанског премијера Едија Раме, од 1. јануара идуће године добити свој терминал у луци Драч. Целу причу о тзв. косовском изласку на море Рама је упаковао у пакет тзв. косовско-албанске сарадње и уједињења свих Албанаца до 2025.

Међутим, прича о Драчу као луци путем које би тзв. Косово могло да се снабдева робом, намеће велики број питања. Којим путем ће роба из Драча стизати до тзв. Косова? Преко Проклетија не може. Једина два пута воде кроз Македонију преко Качаника или кроз Црну Гору, преко превоја Чакор, који, узгред речено, уме да буде завејан и непроходан већи део зиме.

Једини одборник Вука Јеремића у Панчеву прешао у Српску напредну странку!

Зато, ни Рамина обзнана о Драчу као косовском излазу на море и није економске, већ политичке природе. Албански премијер то је прећутао када је говорио о политичкој природи увођења такси на српску робу.

Политички аналитичар Александар Гајић сматра да се ради о „симболичкој подршци Албаније тзв. косовској независности, којом Албанија показује добру вољу да омогући тзв. Косову приступ светским тржиштима“.

– Драч нема сам по себи велики значај, зато што је његова лука мала у односу на релевантне европске луке, али на симболичком нивоу показује њихову намеру да се тзв. Косово, у трговинском смислу, преко Албаније, у првом кораку повеже са светском трговином. У другом кораку, што видимо из изјаве Рамуша Харадинаја, најављује се укидање граница између тзв. Косова и Албаније. Давање терминала у Драчу, дакле, једна је од фаза која има више симболичку него што има привредну тежину – каже Гајић.

(ФОТО) Беглов уручио Додику одликовање Санкт Петербурга

С друге стране, економиста Божо Драшковић наглашава намеру тзв. Косова да постане економски независно од Србије.

– Свака територија која тежи политичкој независности, тежи и економској независности – каже он.

– У случају тзв. Косова, ради се о дугорочној стратегији да смањи зависност од српских компанија. Терминал у Драчу јесте пре свега политичко-пропагандна прича, али постоји могућност да тзв. Косово диверзификује снабдевање робама преко других лука, као што су солунска или барска. Тада би се, међутим, изгубио симболички ефекат који лука Драч има – објашњава Драшковић.

СКАНДАЛ! Спортски коментатор ИЗ ОВЕ ДРЖАВЕ добио отказ јер је НАВИЈАО ЗА СРБИЈУ!

– Економска независност тзв. Косова од Србије могућа је тек на дужи рок. Краткорочно и средњорочно, то је готово немогуће јер је прескупо. Тек са развојем инфраструктуре, изградњом путева и пруга, премошћавањем Проклетија, тзв. Косово може да се инфраструктурно повеже са Албанијом – додаје Драшковић и закључује:

(ВИДЕО) Испливао снимак са ратишта! Погледајте како је Легија војницима утеривао страх у кости

– Изгледа да се албанска политичка елита мало залетела у својим плановима. Не само да немају подршку дојучерашњих безусловних савезника, као што су САД, већ су, у остваривању својих планова почели да се суочавају и са практичним проблемима.

Тренутак који је цео свет чекао: Ово је први коментар Путина о инциденту у Керчком мореузу!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) И ДАРКО МИЛИЧИЋ ЈЕ У НАПУЉУ! Бивши кошаркаш поново у копу са „делијама“!

(ВИДЕО) ЗАПЛЕЊЕНА ДОКУМЕНТА ОТКРИВАЈУ УКРАЈИНСКУ ПРОВОКАЦИЈУ: Инцидент у Керчком мореузу, планирана акција ТАЈНОГ ПРОБОЈА У АЗОВСКО МОРЕ!

(ФОТО) ОПСЕДНУТИ БЕТМЕНОМ ЈЕ БЛАГА РЕЧ: Пар беби дао име по лику из стрипа! Више од 13.000 евра дали на костиме!

Опозиција позива на свеопшту револуцију против Заева

ТИНЕЈЏЕР ПОСЛЕ ТЕРЕТАНЕ УМРО ЗБОГ СУПЛЕМЕНАТА Узео их од друга, неколико минута касније лежао је на поду МРТАВ!

КУСТУРИЦА О ФИЛМУ О ЈАСЕНОВЦУ: Знам да су се многи обрадовали, а МОЖЕТЕ МИСЛИТИ КАКО СУ СЕ НЕКИ РАЖАЛОСТИЛИ!

Извор: Tanjug / Alo.rs – K.B.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
23°
Sat