Printscreen
Друштво Србија

СТЕФАНОВИЋ: Ове године убијено 26 жена у породичном насиљу!

У оквиру породице и партнерских односа, ове године убијено је 26 жена и то је и даље ужасно велики и неприхватљив број, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

(ВИДЕО) ПУТИН ЗАПЛАКАО КАДА ЈЕ ВИДЕО КАКО У КОВЧЕЗИМА НОСЕ РУСКЕ БОРЦЕ: Снимак који обишао планету за месец дана видело више од милион људи!

– То јесте мање од прошле године и поражавајућег и најтежег скора који смо имали – 36 жена које су изгубиле живот, али је неприхватљиво. Такође, имамо 3.424 пријављена кривична дела насиља у породици од 1. јуна до 15. новембра – рекао је Стефановић уочи Међународног дана борбе против насиља над женама.

Нагласио је да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, од 1. јуна до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитних мера.

Транспарент са именом и презименом Ратка Младића је ипак виђен синоћ у Лиги Европе: Погледајте навијачи ког клуба су раширили транспарент

Та тема, истиче Стефановић, за нашу држзаву постала је веома важна и тврди да је предуго наше друштво одбијало да прихвати чињеницу да постоји породично насиље и насиље над женама, те да решавање тог проблема није посао неког другог, већ да је то обавеза сваког човека и сваке институције.

– Насиље над женама у оквиру партнерских односа представља злоупотребу моћи, раније се третирало као породични и приватни проблем, иако је то озбиљан друштвени проблем, који има несагледиве друштвене последице. То се дешава свакога дана, не с времена на време, потребно је да имамо јединствен и снажан одговор свих државних органа. Имамо нулту толеранцију према насиљу, желимо да заштитимо пре свега најрањивије друштвене групе – рекао је министар.

КРВАВИ ПЕТАК У КУЧЕВУ: Зоран убио познаника због девојке, а ОНА ПУЦАЛА У ЊЕГА И ТЕШКО ГА РАНИЛА!

Наглашава да је Закон о спречавању насиља у породици, који је почео да се примењује од 1. јуна ове године озбиљан помак, чак један од њазначајнијих, јер, како сматра, реч је о превентивном закону, да би се увео нови приступ у раду, у смислу превентивне реакције полиције, пре извршења кривичног дела и заштите жртве.

– Тај закон јесте учинио да полицијски службеници добију већа овлашћења, али овај закон пре свега треба да скрене пажњу на велики број случајева насиља у породици, који су деценијама уназад били потискивали и које као друштво нисмо хтели да видимо. Та црна статистика никада није била на озбиљан начин сагледавана – тврди Стефановић.

Од почетка примене тог закона, од 1. јуна до 15. новембра, полиција је изрекла 10.504 хитне мере, наводи министар и каже да је, од тог броја, 7.095 је привемених мера забране учиниоцу да контактира жртву насиља, док је 3.409 мера удаљење учиниоца из стана.

БОЛЕСНО! Три дечака провалила у кучу старице у Бечеју, МУЧИЛИ ЈЕ И НАПРАВИЛИ СЕЛФИ МИСЛЕЋИ ДА ЈЕ МРТВА, а потом мирно отишли у школу?!

– Само у јуну, током првог месеца примене тог закона, изречена је 1.721 хитна мера, док их је у августу било чак 2.219. Статистика показује колико је проблем озбиљан, а применом закона и охрабривањем жртава чинимо да добију снагу да се обрате државним органима, да пријаве насиље ком су изложене и органи онда да законски реагују. Мере су, верује, учиниле и помогле да се жене, кажем жене, јер су најчешће жртве, да спречимо да трпе континуирано насиље, и да спречимо фаталне исходе – рекао је министар.

Нажалост, констатује да постоје “звери” које никакве законске мере неће спречити да спроведу своје намере, али и да мора да се делује на свест читавог друштва, да сви схате да њихово ћутање једнако доприноси тешком положају жртве.

– Очекујемо да сви они који имају сазнања, да то и пријаве, да укажу на то, а оволико повећан број пријава, није резултат да имамо повећано насиље, већ храбрије жене које се одлучују да пријаве насиље. Нису пре имале довољно поверења, ни у полицију, ни у тужилаштво плашиле су се да та пријава неће заврсити никаквим позитивним исходом, него да ће насилник имати само више мотива да буде насилан – истакао је Стефановић.

Фокус рада МУП-а, заједно са НВО, биће оснаживање жена у руралним подручјима да пријаве насиље, зато што се схватило да су у тим подручјима жене економски зависније од мушкарца, те да су то, према речима министра, средине у којима се некад десавају најтежа кривична дела, јер владају стереотипи да је то ствар те породице, уверење да је то приватна ствар и да у то не треба нико да се меша, и када полиција сазна за то, обично је већ касно.

– Желимо да охрабримо свакога да пријави и да поручимо јасно женама да није срамота пријавити насилника, него је срамота бити насилник и вршити насиље над женама. То јасно поручујемо – рекао је Стефановић.

Открива да МУП завршава израду апликације која ће почети да се примењује почетком следеће године и која ће свим полицијским службеницима омогућити увид у комплетне податке о насилницима.

– Са овог скупа, уочи Међународног дана посвећеног борби против насиља, наша обавеза је да их учинимо снажнијим и сигурнијим, њихова борба није њихова, него је наша – сматра министар.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич – Штамцар нагласила је да су жене и девојке унутар и изван ЕУ и даље суочене са насиљем, као и да су широм света, жене и девојке и даље жртве физичког насиља у својим домовима, сексуалне и економске експлоатације, злостављања на улици, послу, интернету, током спортских активности, силовања, сакаћења, принудних радова.

– Свака трећа жена у ЕУ доживела је неки облик родно заснованог насиља. Не можемо да занемаримо огромне последице које то оставља на породице, заједнице, економију. Заједно морамо и можемо да учинимо више како бисмо елиминисали сваки облик насиља – рекла је Норчич- Штамцар.

Износи статистику по којој је безмало 25 одсто жена у ЕУ од 15. године живота било жртва физичког или сексуалног насиља од стране партнера, да више од 25 одсто европљана охрабрује сексуални однос без пристанка, више од 20 одсто њих сматра да жене често измишљају или преувеличавају да су злостављане и силоване.

– Жртве насиља често не пријављују злочин, очевици не реагују и заједно морамо да се боримо против тих проблема и стереотипа, као и да покажемо да је насиље над женама неприхватљиво и да га нико неће толерисати – наглашава Норчич- Штамцар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУТИН СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА НАТО: Шеф Кремља наредио ПУНУ БОРБЕНУ ГОТОВОСТ!

Лавров: Рат са Северном Корејом, први дан – милион мртвих

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ МУГАБЕОВУ ПРИВАТНУ ПАЛАТУ! Вреди најмање 10 милиона долара, а ГРАДИЛИ СУ ЈЕ СРБИ

ГЛОБАЛНИ ПРОЈЕКАТ ДЕЦЕНИЈЕ: Ниче нови интернет, 0 одсто цензуре, 100 одсто приватности

Извор: Танјуг

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat