novosti.rs
Друштво Србија

Џунија је једини Јапанац у нашој Пилотској академији

Џунија Сакахура из Осаке заволео Србију и обучава се у чувеној Пилотској академији СМАТСА у Вршцу. Сваког јутра дође тачно у шест сати, а кући одлази у четири по подне

Аутор: Јелена Ј. Баљак

У пилотској академији СМАТСА у Вршцу, у којој је за шест деценија постојања обучено око 2.000 пилота из свих крајева света, ове године наставу први пут похађа један – Јапанац. Не би то било толико неуобичајено, јер је раније било студената и из далеке Аустралије и Америке, да Џунија Сакахура, 29-огодишњак из Осаке, у Вршац није „донео“ и специфичне навике, својствене његовом народу.

МЛАДИЋ МОЖЕ КАЗНУ ДА ИЗДРЖАВА У ХАГУ, НА ВМА, У ШВЕДСКОЈ… Ово су могући сценарији за Раткову доживотну

Пре свега, поштујући време, које се у Јапану изузетно цени, Џунија сваког јутра долази на академију тачно у шест сати. Никада није закаснио ни минут. Кући одлази тек у четири по подне, иако се предавања завршавају много раније. За њега је то, каже, потпуно нормално, јер их таквом односу према обавезама уче још одмалена. Специфично је и то што је летос на академију долазио бициклом, а, када је дошла зима, купио је аутомобил. Наравно, јапанске марке „мицубиши“.

Професори за њега кажу да је за нијансу дисциплинованији, кооперативнији и упорнији од осталих студената, захваљујући чему је, између осталог, за само шест месеци успео да усаврши знање енглеског језика, које је на почетку школовања било поприлично лоше.

– За наше услове, такав модел понашања јесте доста неуобичајен, али Џунија даје добар пример осталим студентима. Улаже велики труд, како би превазишао језичку баријеру и савладао градиво – каже инструктор летења Александар Поповић.

smatsa.rs

Овај Јапанац је доказ и да никада није касно остварити своје снове. Због финансија није био у могућности да се у својој земљи школује за пилота, па је завршио економски факултет и радио у тој струци. Пре годину дана дошао је у Србију на стручно усавршавање, а у мају одлучио да промени живот из корена и упише академију.

Поред свих обавеза око академије, Џунија Сакахура проналази времена и да свакодневно иде у Градску библиотеку у Вршцу, где учи наш језик. Засада му добро иде, па нам је на солидном српском рекао да му је најтеже да савлада падеже, али и да воли својим пријатељима са класе да прави јапанску храну и изненађује их новим рецептима.

СРБИ УЖИВАЈУ

Јапанцу је у првом сусрету са Србијом и нашим начином живота, најчудније било то што млади највише времена проводе у кафићима.

– Највећа разлика између наших двају народа је у томе колико ценимо време. Ви, Срби, нисте у толикој журби, док ми морамо да водимо рачуна о сваком минуту. Ништа у Јапану не сме да касни, па ни возови. Много више уживате у животу, у дружењима са породицом и пријатељима, што ми се допада. Јапанци су много заузети и увек изгледају уморно. Уживају само викендом.

ШТЕДЕО ПАРЕ

– Јапански студенти углавном бирају школе у Америци, Канади и на Новом Зеланду, а мене је заинтересовала Србија, јер сам се са њеном културом и историјом упознао још на факултету. За пилотску академију сам чуо пре пет година. Тада сам почео да штедим новац за школарину, и ето ме сада овде – признаје овај Јапанац.

Извор: Вечерње новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРОГОН СРБА СЕ НАСТАВЉА: Шиптари ухапсили Србина из Призрена!

Уместо да га приведе, држава му јатак: зашто полиција скрива Чеду кукавицу?

У Турској откривено „чудо под водом“ (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri