Европа Свет

Џихадисти у базама на прагу Европе спремају нове нападе?

Стотине припадника такозване Исламске државе (ИД) вратило се у северну Африку и могли би да је, пред вратима Европе, употребе као базу за нове нападе широм европског континента, упозорава данас британски "Гардијан".

Лондонски дневник то наводи у тексту под насловом „Марокански терористи ИД – претња на прагу Европе“, док се интензивира потера за члановима ћелије на челу с Мароканцима који се сматрају одговорним за терористичке нападе у Шпанији.

„Верује се да се око 1.000 џихадиста кришом вратило у Мароко и Тунис са попришта калифата ИД који се руши. Око 300 их се, како се сматра, вратило у Мароко, одакле највероватније потиче шест од 12 терориста који су извели нападе у Каталонији“, наводи „Гардијан“, истичући да обавештајни званичици такве џихадисте сматрају великом претњом.

Бивши водећи члан огранка ове екстремистичке организације за спољне операције каже да је „егзодус бораца ИД“ из Европе обухватио екстремисте који су побегли од обесправљености и ситног криминала којим су се тамо бавили, пуни притужби на статус који су имали у Европи – нарочито у Француској.

Бивши лидер ИД каже да су се џихадисти „жалили на дискриминацију, да нису праведно третирани и да никада неће бити“.

„Тражили су нешто. И дубоко су веровали да у Француској нису код куће“, истиче он.

Имајући у виду да се територија коју ИД држи под контролом све више смањује, он верује да ће неки од њих искористити близину Шпаније за извођење напада у Европи, или пак за дубље инфилтрирање на европском континенту.

Верује се да је на врхунцу моћи ИД око 1,600 Мароканаца отпутовало у Ирак и Сирију, чиме су постали једна од највећих националних група у калифату, али је у међувремену око половина од тог броја убијена.

Мароканске власти кажу да су спречиле неколико терористичких напада великих размера у Казабланки и Рабату, али да су им ограничене могућности да спрече Мароканце у извођењу операција изван земље.

Близина Марока и Шпаније и многобројни марокански емигранти одавно забрињавају.

„Одавно виђена као плодно тле за екстремисте, северна Африка се сада све више сматра одскочном даском за нападе на Европу ради освете за губитке ИС“, закључује „Гардијан“.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Требињу освештан споменик патријарху Павлу

(ВИДЕО) С РУСИМА НЕМА ШАЛЕ: Овако је ликвидиран џихадиста који је напао грађане у Сургуту

Амерички медији: САД уништавају Србију због Русије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat