Друштво Кина Србија

ЏАНГ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Кинеска иницијатива “Појас и пут“ претвара се од идеје у реалност

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђијанг је током свог обраћања посланицима у Скупштини Србије навео да се кинеска иницијатива "Појас и пут" претвара од идеје у реалност и додао да је Кина спремна да у цео пројекат укључи и Србију.
Фото: нспм

Кинеска иницијатива „Појас и пут“ претвара се од идеје у реалност и Кина је спремна да у цео пројекат укључи и Србију, изјавио је данас председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђианг.

„Иницијатива појас и пут је пореклом из Кине, али Кина је спремна да заједно са свима укључи и Србију, да заједно подстиче нове резултете у изградњи Појаса и пут“, рекао је Џанг обраћајући се на посебној седници Скупштине Србије, којој је присуствовала и премијер Ана Брнабић.

Наводећи да се искрено нада да ће Србија што пре постати члан европске породице, Џанг је истакао да је Србија прва земља у региону која је остварила стратешко партнерство са Кином чиме је, истиче, отворено ново историјско поглавље.

Он је позвао на заједничку изградњу светле будућности и стратешког партнерства Кине и Србије.

Џанг је подсетио на заједничку декларацију коју су председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислава Николић потписали 2013. истичући да су 2016. приликом посете кинеског предсендика Србији билатерални односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Навео је и овогодишње посете Томислава Николића и Александра Вучића Кини, те да су они у сусрету са кинеским председником постигли важне консензусе о даљем продубљивању традиоционалног пријатељства и међусобног стратешког поверења.

Говорећи о дугогодишњем традиционалном пријатељству две земље, Џанг је навео да су политички односи Србије и Кине на веома виском ниову,

„Кинеска страна ће подржавати пут који је народ Србије сам изабрао, као и напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије“, рекао је Џанг.

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

УЖАС код Лесковца: БИВШИ ДИРЕКТОР ДОМА КУЛТУРЕ ПОКУШАО ДА ОБЉУБИ ДЕВОЈЧИЦУ (11)

ВРБУЈЕ, ОБУЧАВА, УБИЈА: Глава женског „одреда смрти“ Исламске Државе, долази са Косова!

ВАТРА СЕ НЕ СТИШАВА Са црногорске Луштице евакуисани и МАЈКА И БЕБА ИЗ СРБИЈЕ

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu