Кина Србија

Џанг поручио Србији: ,,Осетио сам искрено пријатељство српског народа, наши односи улазе у нову историјску фазу!“

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Џанг Деђенгом и изразио задовољство што су политички односи двеју земаља на највишој тачки развоја у историји – "достигавши ниво свеобухватног стратешког и челичног пријатељства".

Џанг Деђенг је председнику Вучићу пренео срдачне поздраве председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга и констатовао да су односи двеју земаља ушли у нову историјску фазу, о чему сведочи интензиван политички дијалог и размена посета на највишем нивоу, саопштено је из кабинета председника Републике.

Кинески званичник је рекао да је током своје посете, коју сматра веома плодоносном, осетио искрено пријатељство српског народа. Управо такви политички односи одлична су основа за развој економске сарадње, констатовано је на састанку.

Председник Вучић је поручио да Србију радују развојни успеси Кине, и на унутрашњем и на спољнополитичком плану, и да је за Србију од највећег значаја да буде део кинеске међународне иницијативе „Појас и пут“, као и учесник у механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ.

Председник кинеског парламента је истакао колико Кина цени допринос Србије у овим међународним пројектима и навео да ће кинески званичници наставити да охрабрују кинеске компаније да улажу у Србији, додаје се у саопштењу.

Вучић је истакао да је, захваљујући управо кинеским улагањима, Србија обновила производњу у Железари и да модернизује пругу Београд-Будимпешта.

Председник је високом кинеском званичнику захвалио на континуираној и принципијелној подршци кад је реч о Косову и Метохији и поновио подршку Србије политици „једне Кине“.

Двојица саговорника су нагласила значај парламентарне сарадње за развој односа Србије и Кине и у том смислу Протокола о сарадњи два парламената, који је потписан током ове посете.

Састанку на Аеродрому „Никола Тесла“, којим је завршена званична посета Србији председника Сталног комитета Свекинеског народног конгреса, присуствовала је и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић.

Током посете Србији, Џанг је имао сусрете са председницом Скупштине, премијерком Аном Брнабић, посланицима Групе пријатељства Србије и Кине. Обратио се и народним посланицима на посебној седници, а обишао је ТЕ „Костолац Б“ и Железару у Смедереву.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Пожар на Ади Хуји, осморо повређено

Венецуела на ивици грађанских сукоба, Америка прети санкцијама

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu