Фото: facebook.com
Политика Србија

Двери: Дачићеви потези у супротности са декларацијом

Посланик Двери Иван Костић сматра да су најновије изјаве министра спољних послова Ивице Дачића о затварању конзулата Републике Србије у Мостару, Ријеци и Херцег Новом у политичкој супротности са иницијативом за доношење декларације о заштити српске нације у региону.

Уместо затварања ових, истакао је Костић у саопштењу, боље би било да министар Дачић размишља о отварању конзулата у Беранама, Дрвару, Скадру и Книну, о чему се, каже, већ говорило у Скупштини Србије и у српским медијима.

„Ова изјава Ивице Дачића више личи на политичку стратегију стварања неке нове постјугословенске наднационалне заједнице на Балкану, као што је већ најављено на регионалном самиту у Трсту и која би засигурно имала антисрпски карактер“, наводи Костић.

Сматра да је свакако неопходно да Скупштина Србије донесе Декларацију о опстанку српске нације и заштити Срба у расејању и региону, која би била правно обавезујући документ за све српске политичаре на државним функцијама.

Костић међутим указује да није довољно донети декларацију, јер она тешко да може да реши конкретне проблеме Срба у региону, те да је потребно и потписивање билатералних споразума са сваком државом понаособ, како би се инсистирало на решавању проблема као што су имовина српских држављана, добијање двојног држављанства, заштита српског писма и језика, имовине СПЦ и културног блага српског народа, формирање српских културних центара у свим држава региона, здравствене и социјалне заштите наших држављана.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Измене Закона о пољопривредном земљишту по хитном поступку

Венецуела: Имамо спреман одговор ако нас САД нападну

Дачић: Разграничење са Албанцима трајно решење

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri