Свет

ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ ГОМИЛАЈУ ОРУЖЈЕ: Споре се око једне територије, а цео свет би могао да буде увучен у крвави окршај!

Пекинг и Њу Делхи у августу су постигли договор о прекиду напетости у спорној области у Хималајима на коју право полажу Кина и Бутан.

ПОЗНАТИ АДВОКАТ ИСПАЛИО 6 МЕТАКА У БИВШУ ЖЕНУ: Владанка убијена испред зграде! КАМЕРЕ СНИМИЛЕ СВЕ, ЋЕРКА ОТКРИЛА УБИЦУ

Кинеске и индијске власти постигле су договор о „експедитивном раздвајању“ трупа у спорној области, после два месеца напетости са обе стране.

Међутим, спор између Кине и Индије око платоа Доклам у Хималајима још увек је велика тема и то би могао да буде сукоб у којем би и Запад могао да учествује.

Паника у Приштини: „Српски тенкови кренули на Косово!“

У тексту за сајт „Политико“, који је део серијала „Ратови који долазе“, Бруно Макаеш, португалски политичар и научник анализира како би потенцијални рат између ове две силе могао да утиче на цео свет.

Како је рекао, Кина се све више шири, а САД се повлаче па је могуће да ће доћи до неке врсте равнотеже између ове две силе.

„Али, шта се дешава када Кина и Индија крену у исти простор, са свим ужурбаним потезима растућих моћи?“, пита се Макаеш.

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Шта Ким Џонг Ун замера Србији

Он је разговарао са Виџејем Чотаваилом, челником спољнополитичког одсека владајуће партије у Индији.

„Стрпљење је важно у политици и Индија ће само још више јачати. Али Кина убрзано постаје највећи проблем за спољну политику Индије“, рекао је Чотаваил.

Две земље су, чини се, ушле у неку врсту новог „хладног рата“. Ове недеље је Кина запретила Индији војним одговором, уколико ова интервенише на Малдивима, где је у току политичка криза.

Међутим, још је опаснија могућност од сукоба у Докламу.

Зашто баш Доклам?

Ради се о територији око које се споре Кина и Бутан, а која се налази на тромеђи Кине, Бутана и Индије. Бутан тврди да Доклам припада њему, а Индија га подржава, док Кина, пак тврди да је то њена територија.

АКО РОДБИНА НЕ ПРОГОВОРИ, ЗОРАН ЈЕ ГОТОВ: Нејасно зашто чланови најуже породице не желе да сведоче

Прошлог лета је појачану тензију изазвало присуство кинеске војске у тој области и намера Кине да направи пут на платоу који се спуша до Силигури коридора, уског појаса индијске територије који спаја северноисточни индијски регион са остатком државе. Ако Кина успе да блокира тај коридор, тиме ће изоловати северноисточни регион Индије, што би био разарајуц́и сценарио у случају рата. Зато је Индија реаговала и послала своју војску у Доклам, а Чотаваил каже да је та одлука пажљиво донета.

Међутим, нови сателитски снимци показују да Кина поново повећава присуство у том региону и то веома близу ном месту где су се индијске и кинеске трупе суочиле прошле године. Изградила је високи осматрачки торањ, а видљив је и већи број хелиодрома и неколико десетина армираних возила.

Како Лукашенко решава породичне проблеме: Тиранима сеците руке

На снимцима које је објавила војноаналитичка организација Стратфор, види се међутим, да ни Индија „не забушава“, већ и она гомила авионе у војним базама Силигури Багдогра и Хасимара, одакле могу да крену у напад на Доклам.

На питање Макаеша зашто је Пекинг толико одлучан да успостави контролу на Докламу, одговорио је индијски пуковник Винајак Бат.

Како је он рекао, Кина сад ефективно има контролу над платоом, али ако искористи ту стратешку предност и оде још даље од оне тачке где су се две војске суочиле летос „то ће значити рат“.

Уколико до рата дође, Макаеш тврди да ће Запад морати да реагује.

Беране: Мајка и ћерка умрле од глади?

Пре свих се то односи на Америку, којој најмање одговара да Кина додатно ојача и да при том нападне важног америчког савезника Индију.


РЕКЛАМА
Заветници: „Јачаћемо стратешке односе Београда и Москеве!“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Суђење Шарићу без новог почетка, настављено извођење доказа

АКО РОДБИНА НЕ ПРОГОВОРИ, ЗОРАН ЈЕ ГОТОВ: Нејасно зашто чланови најуже породице не желе да сведоче

Убиство Оливера Ивановића: Суд потврдио кривицу али одбио да одреди притвор полицајцима

Извор: Курир

Оставите коментар