Printscreen
Економија Србија

Државна каса у плусу, како подстаћи привредни раст

Другу годину заредом стање у државној каси боље је од планираног. На половини ове године за више од 100 милијарди динара. Наиме, уместо планираног минуса од 60 милијарди, државна каса је у плусу готово 60 милијарди. Истовремено, јавни дуг је смањен за милијарду евра. Међутим, стручњаци упозоравају да је успорен раст привреде и да би зато држава требало да олабави каиш, да повећа капитална улагања, па и зараде како би потрошња подстакла раст.

Временске непогоде су узеле данак. Најпре су лед и мраз у минус отерали производњу енергије и рударство, а онда је стигло врело лето због којег пољопривредници траже да се 2017. прогласи годином елементарне непогоде. Шта ће бити с планираним економским растом од три одсто.

Да ли ће бити два или горе-доле неки промил, то није битно. Када говоримо о разлозима успоравања свакако је пољопривреда кључни фактор јер се њој дугује намање један процентни поен“, каже Иван Николић са Економског института.

У првој половини године раст је достигао 1,2 одсто. Енергетика се опоравила, па укупна индустријска производња расте. Али прерађивачка стагнира, а производња хране бележи велики пад. Уз све то подбациле су и инвестиције.

Стојан Стаменковић из часописа „Макроекономске анализе и трендови“ каже да је раст инвестиција у првом полугођу износио око два одсто.

„То је далеко испод стопе пројектованог БДП-а“, каже Стаменковић.

Добро је, кажу стручњаци, што је државна каса у плусу, а планиран је минус, што је инфлација ниска и стабилна као и курс динара. И поред замрзнутих плата у јавном сектору, уз више кредита и страних туриста, расте промет у трговинама. А статистика региструје пад незапослености на 11,8 одсто.

„Запосленост са скраћеним радним временом, повремене и привремене послове и тако даље – то је оно што објашњава зашто је раст запослености, односно пад незапослености динамичнији него што је стопа раста БДП-а“, објашњава Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Кад се подвуче црта и поред успореног рада привреде ,Србија добија од међународних финанасијских институција похвале, углавном уз оцене да успешно спроводи програм са ММФ-ом, да БДП расте брже него пре кризе, јавни дуг се смањује брже него што су они очекивали и наравно за позитивно стање у државној каси.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јањушевић: ,,Министарка вређа домаћице, варјача и фотеља могу заједно“

Одбијена жалба Исмаила Морине, испуњени услови за његово изручење Србији

На мапи света ће се појавити нова држава уместо ИД – коју нико није желео

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat