Извор: youtube.com
Друштво Србија

Држава у борби против рада на црно

Ове недеље Пореска Управа и Инспекторат рада потписаће уговор који предвиђа да две инспекције заједно контролишу да ли компаније држе непријављене раднике. Сузбијањем рада на црно очекујемо да се додатно смањи број незапослених, рекао је за РТС министар за рад, запошљавање и социјалне политике Зоран Ђорђевић.

Републички завод за статистику објавио је да је у другом кварталу ове године забележен највећи број запослених – 2.881.000 и најмањи број незапослених – 384.000 у периоду од 2014. до 2017. године.

Борбом против рада на црно очекује се додатно смањење броја незапослених, рекао је гостујући у Дневнику РТС министар Зоран Ђорђевић.

,,Заједничка инспекција Пореске Управе и Инспектората рада имаће мобилне тимове који ће на лицу места проверавати да ли су радници пријављени код послодавца и уколико нису биће им писане мандатне казне и изрицана упозорења у зависности од тога у каквом су статусу радници“, рекао је Ђорђевић.

Министар Зоран Ђорђевић, извор: minrzs.gov.rs

Када је реч о минималној цени рада, министар Ђорђевић очекује да ће се она знати током септембра.

,,Очекујем да дође до договора и компромиса свих и да ће се до 15. септембра знати цена рада“, рекао је министар за рад, запошљавање и социјална питања.

Доста полемике у јавности је покренуо и Закон о родној равноправости, и у том смислу Ђорђевић је рекао да је Министарство за рад већ основало сектор за родну равноправност.

,,Радимо на новом Антидискриминационом закону и Закону о родној равноправности“, рекао је министар.

Прошла су два месеца од убиства две жене и детета испред центара за социјални рад након чега су уследили састанци са председницима општина и директорима центара за социјални рада.

Министарство је ту да установи стање и да финансијки помогне али и да подсети шта су надлежности и обавезе локалних самоуправа, сматра Ђорђевић.

Када је реч о социјалним радницима, министар је рекао да они раде тежак и одговоран посао, те да грађани сваког дана од њих очекују решење проблема.

,,Желим да пружим подршку тим људима али и да им помогнемо тако што ћемо изменити правилнике и нормативе како би њихов рад био користан за грађане“, напоменуо је Ђорђевић.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat