Муниција од осиромашеног уранијума коју је НАТО користио током агресије против СРЈ 1999, извор: wikipedia.org
Србија

ДРЖАВА ОСНИВА НОВО ТЕЛО: Испитују се отрови настали од НАТО бомби

Подршка из кабинета председника иницијативи за утврђивање последица НАТО бомбардовања из 1999. Стручњаци предлагачи истичу неопходност оснивања координационог тела и националне лабораторије

Предлог Иницијативе за истину о последицама НАТО бомбардовања Србије, да се формира национална лабораторија која би испитивала последице агресије из 1999. године на људе и животну средину, добио је подршку кабинета председника Србије, сазнају ,,Новости“. Предлози и препоруке Иницијативног одбора упућени председнику Александру Вучићу прослеђени су министарствима здравља и заштите животне средине, а у препорукама је подвучена неопходност оснивања координационог тела и националне лабораторије.

Формирање ова два независна тела је заправо и основни захтев иницијативе, иза које је више од 100 стручњака различитих профила – хемичара, биолога, физикохемичара, физикобиолога, радиолога, лекара, као и проипадника Војске Србије који су били активни после бомбардовања у прикупљању материјала или чишћењу терена од осиромашеног уранијума.

Стручњаци од државе траже да обезбеди новац за рад независног координационог тела и националне лабораторије. То је предуслов да сами, без улоге других земаља, испитамо како последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом током бомбардовања 1999. године, тако и комплетно загађивање воде, земље и ваздуха услед бомбардовања хемијских, нафтних и енергетских постројења, као и последице тог загађења по здравље становника Србије.

Члан Одбора САНУ ,,Човек и животна средина“ и научни саветник др Зорка Вукмировић каже, за ,,Новости“, да је у допису упућеном председнику Вучићу указано на то да дуготрајне последице не потичу само од коришћења муниције са осиромашеним уранијумом, већ су се канцерогене материје ослободиле када су бомбардовани велики индустријски извори:

– Посебно је истакнуто да су се у пожарима на трансформаторима, у којима се користио пирален као изолатор и средство за хлађење, ослобађали диоксини и фурани, од којих неких спадају у прву категорију канцерогених и генотоксичних материја. И само изливање пиралена и улазак у ланац исхране путем прехрамбених производа животињског порекла предстаља угрожавање здравља. Установљено је да ова једињења утичу на ендокрине поремећаје, развој репродуктивних органа и стерилитет, а посебно на развој омладине у пубертету.

Иако за то засад немају научних доказа, стручњаци окупљени око Иницијативе за утврђивање истине о последицама НАТО бомбардовања тврде да је учесталост стерилитета и пораст броја аутоимуних болести, а свакако и малигних болести, од којих у Србији годишње оболи око 37.000 становника а 20.000 умре, сигурно бар једним делом последица еколошке катастрофе изазване бомбардовањем 1999. године.

– Из кабинета председника је стигао одговор пун разумевања за борбу за очување здравља и животне средине у Србији – каже др Зорка Вукмировић. – Поред несумњиво примарног задатка да се утврди право стање животне средине, неопходно је да Србија има савремену националну лабораторију за обављање експертиза у нормалним условима, а посебно у ванредним ситуацијама, као што су пожари свих врста и акциденти у индустријским комплексима и објектима наменске индустрије. На тај начин би национална лабораторија била укључена у систем безбедности Републике Србије. Према усвојеним законима о заштити података, давала би саопштења за јавност.

Национална лабораторија, у чијем саставу би била и мобилна лабораторија, требало би да буде у оперативном стању у сваком моменту, односно да буде дежурна, с најавом дежурстава и позивним телефонским бројем у средствима информисања. Одлуку о томе да ли треба реаговати по пријему пријаве, каже др Вукмировић, доносили би дежурни чланови Координационог тела.

ПОЖАР НА ДЕПОНИЈИ: НЕДОПУСТИВИ ПРОПУСТИ

НЕДАВНИ пожар на депонији у Винчи је указао на ургентну потребу за оснивањем централазиваног оперативног мониторинга специфичних опасних материја у свим сегментима животне средине – каже др Зорка Вукмировић. – На основу рутинских мерења су објављиване званичне информације о томе да нема опасности по здравље и животну средину. Компетентни стручњаци су у медијима упозоравали на опасност, али није било адекватног одговора од надлежних институција. Овакви пропусти се не смеју поновити.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прво обраћање Трампа у УН: ,,Уништићемо Северну Кореју ако угрози САД“ (ВИДЕО)

Вучић у Њујорку: Чуле су се тешке речи, Србија боље да буде ван радара

Конашенков: „Америка да престане са ометањем борбе против исламиста“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri