Извор: pixabay.com
Друштво Србија

Држава организује повољне курсеве за преквалификацију у ИТ сектор

Завршен је други конкурс преквалификација за послове у ИТ сектору. Пријавило се више од 12.000 кандидата, а места има за 900. Будући полазници различитих ИТ курсева не морају да имају предзнање из те области. Директор Канцеларије за Информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић каже да је 70 одсто полазника из првог круга одмах нашло прилику за посао.

Селекцијом ће се од 12.363 пријављена на конкурс, доћи до 2.000 кандидата. У тој првој фази провераваће се њихово логичко закључивање и основе енглеског језика.

„Након првог круга тестирања, који ће бити преко интернета, у другом кругу тестирања кандидате очекују, у школи која организује курсеве, логички тестови. Неки ће можда бити поновљени из првог круга, а на основу другог круга ће бити изабрано 900 кандидата“, рекао је директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Према његовим речима, у наредним недељама ће прво бити изабране школе које ће обављати обуку, а очекује се да курсеви крену од Нове године.

Полазнике чека око 250 сати наставе из области програмирања и око 160 сати праксе.

„Нама недостаје 15.000 ИТ стручњака на тржишту и резултати првог круга су фасцинантни. Скоро 70 одсто њих је одмах нашло прилику да раде неке послове у ИТ кућама и на путу су да се запосле. Тако да очекујемо и да у другом кругу буде висок степен оних који ће наћи праксу и запослење у ИТ кућама“, рекао је Јовановић.

Међу пријављенима је 39 одсто запослених.

„Запосленост или незапосленост не утиче на избор кандидата. Одлучујући фактор је тест“, истиче Јовановић.

Просечна старост кандидата је 33 године, а најстарији има 88 година. Завршен факултет, односно високу школу, има 52 одсто пријављених кандидата. Услов да конкуришу био је да су пунолетни и да немају завршене ИТ факултете. Ускраћено је и право учешћа онима који студирају или су завршили више од две године студија на информатичким смеровима.

„Желимо да кандидати немају никакве везе са ИТ и да од таквих кандидата направимо ИТ јуниор програмере. Наше анализе показују да студенти различитих ИТ смерова већ на другој години добијају понуде и почињу да се запошљавају или у домаћим компанијама, или добијају понуде страних компанија. Дакле, то је био критеријум када смо рекли да ко има више од две године не улази у ону циљну групу којој желимо да помогнемо“, рекао је Јовановић.

ИТ сектор запошљава око 45.000 радника, а процењује се да тржишту недостаје oко 15.000. Држава покрива највећи део трошкова преквалификације, а полазници треба да плате 100 евра, као неки вид гаранције да ће одслушати шестомесечни курс.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Столтенберг: Без НАТО база у Црној Гори, осим ако…

Агенти ФБИ-ја стигли у Албанију, почиње „лов на крупне рибе“

ПОПОВИЋ: ТУЖИЋУ КРИК ЗА СВЕ ЛАЖИ, а новац добијен од пресуде уплатићу деци без родитељског старања!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon