Аналитика

Друштвене мреже као средство изопачења омладине

О томе како масовна употреба друштвених мрежа утиче на омладину у Србији, из перспективе једног средњошколца.

Аутор: Лазар Арсовић

Са сигурношћу се може рећи да је технологија изменила ток човечанства и људске свести и допринела многим изменама у менталитету друштва. Када проведемо мало више времена размишљајући о датој теми и направимо паралелу између “бољег времена” о којем стално говоре старији људи и садашњости, у већини случајева долазимо до закључка да је можда ипак то “њихово време” било колико толико срећније и безбрижније.

Друштвене мреже су данас неизбежан феномен без којег просечан млади човек не може. Поставља се питање, да ли постоје негативне стране тог “феномена” који називамо друштвене мреже, и како оне утичу на развој мозга младих људи? У предстојећем тексту ћу покушати да дам одговор на то питање тако што ћу изнети субјективно мишљење на ту тему. Неке од најпопуларнијих и најутицајнијих друштвених мрежа у Србији су Фејсбук, Инстаграм, Јутјуб, Твитер, Снепчет… Ове колосалне компаније чине неке од највећих и најутицајних корпорација на свету и самим тим су веома погодне за стицање популарности у народу. Међутим, шта ако постоји неко ко се сетио да путем тих истих корпорација и мрежа допре до свести људи и усади нове идеје у њихов живот?

Један од највећих проблема када говоримо о друштвеним мрежама јесте егзибиционистичко сервирање приватног живота. Друштвене мреже су се врло брзо претвориле у платформу за само-промоцију и самим тим дале идеју хиљадама младих људи да покушавају да постану оно што нису. Многи светски дечији психолози као и психолози у Србији током година након интензивног истраживања дошли су до закључка да се у току пубертета код деце јавља грегарни мотив тј. потреба за припадањем. Самим тим, деца имајући жељу за социјализацијом траже групу којој ће припасти и покушавају да имитирају своје “идоле”. Код друштвених мрежа као што је Инстаграм та појава је најчешће изражена јер је омогућила свакоме да прикаже улепшану и хиперболисану верзију свог живота. Када деца тражећи своје идоле угледају хиперболисане верзије туђих живота, долази до нарушавања људске психе и почињу да се јављају комплекси. Деца бивају обухваћена материјализмом и љубомором што даље прераста у једну у глобалу несвесну, неморалну и неамбициозну популацију.

Такође растући проблем представља и тзв. наметање мишљења које се јавља највише на Јутјубу као платформи. Многобројни канали на овој платформ деле свој приватни живот и мишљења са остатком света. Неретко су та мишљења либералне природе (мишљења супротна либералним се обично санкционишу на оваквим мрежама). Правећи идоле од својих “забављача” и слушајући њихова излагања, млади људи се поистовећују са њима и прихватају њихова размишљања као своја, тиме потпуно изгубивши индивидуализам. Ова ситуација допустила је циљану либералну индоктринацију младог друштва путем идеје “прихватања” свих појмова који су дошли са запада и обесмислила је религију и традиционалне обрасце живљења. Бројне ауто-шовинистичке невладине организације подржавају ову врсту младих “уметника” финансирајући разноразне трибине на којима гостују утицајни људи на оваквим платформама.

Овај растући проблем је већем делу друштва нажалост неприметан из разлога што постоје много веће бриге за Србију и њено становништво у садашњем тренутку. Промене које цео овај систем доноси су изузетно суптилне, готово неприметне на први поглед, али итекако утицајне. Апелујем да сви родитељи поведу рачуна о томе шта њихова деца раде на интернету како бисмо осигурали здравије друштво у нашој Србији!

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu