Printscreen
Друштво Србија

(ФОТО) ДРАЖИН ГЕНЕРАЛ И СЛОВЕНАЧКИ ЏЕЈМС БОНД: Знао је све о нападу Немачке на СССР и Југославију, Владимир Ваухник је и Хитлера довео до нервног слома

ОВО СУ ТАЈНЕ БЕОГРАДСКИХ МРАЧНИХ УЛИЦА: Улазе у проституцију да би добро зарадиле, али онда… НАЧИН НА КОЈИ ЗАВРШЕ ЈЕ УЖАСАН!

Почетком Другог светског рата 1. септембра 1939. године, немачком инвазијом на Пољску и потоњом британском и француском објавом рата, још више је закопликован положај Југославије. Хитлер је држао све адуте у Европи и хтео је по сваку цену да Београд примора да приступи Тројном пакту. Иако је имао потпуне информације да ће већински Хрвати и један део Словенаца поздравити улазак његових трупа, зазирао је од бунтовних Срба. С друге стране савезници су, такође, чинили велике дипломатске напоре не би ли убедили кнеза Павла да недвосмислено приђе њиховом табору.

Италијанским нападом на Грчку 28. октобра 1940. почела је и подземна и отворена “туча” између Немаца и Енглеза око Југославије. У том галијаматису одједном се чуо глас Сједињених Америчких Држава, које су се придружиле Великој Британији, Немачкој, Италији – којем ће се царству приволети југославенска влада. Као и Југославија, и Сједињене Државе су на почетку рата објавиле своју неутралност. Попут кнеза-намесника и председник Френклин Рузвелт имао је идеју да сачува неутралност у рату. Али, неутралност само за своју земљу. То изгледа није важило и за Југославију.

Оглашава се амерички државни секретар Сумнер Велес и упозорава Југословене да ће ако са Немачком склопе било какав уговор, који Немцима олакшава напад на Грчку или на британске снаге у Средоземљу, Влада Сједињених Држава одмах блокирати сва југословенска новчана средства. А она нису била тако мала. Уочи бомбардовања Београда, Народна банка Краљевине Југославије је код Федералних резерви у САД имала 47.851,67 килограма чистог злата. Ваљда је заборавио да је та иста његова влада одбила захтев Југославије да добије кредит за наоружање, како би могла да се одупре немачкој агресији.

Кнез Павле и Адолф Хитлер

ДА ЛИ ЈЕ ДАНАС ПРЕЛОМНИ ДАН? Ево шта је Баба Ванга предвидела Путину

Ова уцена десиће се годину дана пре него што ће Немачка и Италија, 11. децембра 1941. године, објавити рат Сједињеним Државама. Тек после ове објаве Рузвелтова администрација узвраћа и објављује рат Хитлеру и Мусолинију. Југославија је већ одавно била окупирана и распарчана.

У другој половини јануара 1941. године у Београд долази пуковник Вилијам Донован, лични изасланик председника Рузвелта. Онај исти Донован, будући бригадни генерал Централне обавештајне службе (ЦИА). Његов задатак је био да образложи британску намеру да се отвари фронт на Балкану. И он предочава још један ултиматум: Ако влада допусти немачким трупама прелаз преко границе, Сједињене Државе ће, после рата за мировним столом, третирати Југославију као ратног губитника.

УБИЈЕН ГОКЧЕ! Пуцњава у Амстердаму, Горан Тасић подлегао повредама! Пронађен ЗАПАЉЕН БМW!

Све околности су говориле да се ближи дан када ће Југословени морати да преломе на коју ће страну. Кнезу Павлу је било јасно да Југославија, несложна каква јесте, са застарелим наоружањем, скромном војном опремом, нема озбиљних шанси да се дуже одупре немачком нападу. Унапред се знало да ће са Немцима земљу напасти Италијани, Бугари и Мађари. У првом налету могли су да заузму три кључна града: Београд, Загреб и Љубљану. Војска би морала да се повуче у планине Босне и Херцеговине и тамо би могла да издржи шест недеља. После тога не би више било муниције и хране. А Британци и Американци нису обећавали никакву помоћ.

У Југославији је тињало, а Европа је горела. Београд је покушавао да добије на времену. Најпре кнез намесник 1. марта проширује листу захтева коју је упутио Хитлеру. Седам дана касније то исто чини и премијер Драгиша Цветковић у разговору са Виктором фон Хереном. Обојица верују да је то много више од оног што је Хитлер био спреман у том тренутку да прихвати. Додатни захтеви су били:

(ФОТО) (ВИДЕО) НАВИЈАЧКИ СУКОБ У НОВОМ САДУ! Таурунуми и Фирмаши заратили у центру града – има повређених!

– Поштоваће се политички суверенитет и територијални интегритет Краљевине Југославије

– Од Краљевине Југославије се неће тражити војна помоћ нити пролаз или транспорт трупа кроз земљу за време трајања рата.

– Интерес Краљевине Југославије за слободан излаз на Егејско море узеће се у обзир приликом политичке реорганизације Европе након рата.

Међутим, Хитлер и Рибентроп прихватају ове услове. Посланик Херен јавља Рибентропу да се, и поред тога, у Београду одлаже одлука о приступу пакту. И био је у праву.

ПОСЛЕДЊА ФОТКА ПРЕ ТРАГЕДИЈЕ: Уживали су у кафићу, па свратили до Острога, а онда се догодила СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА

Цветковић и Влада имали су добар разлог: неколико недеља раније добили су информацију да ће Немачка напасти Русију. Стратегија је била једноставна – ако буду затезали, Немци ће се, заузети ратом на истоку, све мање бавити Југославијом.

Са овом прворазредном информацијом појавио се пуковник Владимир Ваухник, који се нашао усред невиђене шпијунске игре нацистичке Немачке, Краљевине Југославије и Велике Британије.

И Немци су му се дивили: Херојска смрт заборављеног српског јунака који је пред стрељачким водом урадио невероватну ствар да би се борио до самог краја

Printscreen

Био је Словенац и велики Југословен просрпске оријентације. Завршио је генералштабну школу у Београду, а затим чувену “Ецолес супериеурес де гуерре” (Вишу ратну школу) у Француској. Шест година је био, од 1930, професор стратегије на Војној академији у Београду. Потом ће бити именован за начелника штаба Дринске дивизије. Говорио је шест језика – словеначки, немачки, српски, француски, италијански и енглески.

За нашег војног аташеа у Берлину именован је 1937. Ваухник је у престоници Хитлерове Немачке брзо успоставио разноврсне контакте у војним, политичким и финансијским круговима. Осим тога, завео је ћерку власника једног берлинског ресторана у којем су се окупљали високи СС официри, сестру једног немачког генерала, која је имала познанства с индустријалцима и вишим официрима Вермахта, и супругу познатог инжењера, човека великог угледа у цивилним и војним круговима. Шеф обавештајних служби Трећег рајха у иностранству Валтер Шеленберг у својим мемоарима записао је да је Ваухник „на свој веома вешт начин умео од њих да извуче све што је било од значаја“.

Милица Заветница о срамној утакмици у Крагујевцу – Скидате тробојку у сред Шумадије!

Ваухникови обавештајни подвизи су задивљујући: у другој недељи марта 1941. јавио је у Београд да Хитлер спрема напад на Југославију, али у Генералштабу нико ову информацију није узео озбиљно. Наш обавештајац јавио је 2. априла 1941. претпостављенима у Београду тачно време и план Хитлеровог напада – 6. април 1941. године, али ни то није узето озбиљно. Председник пучистичке владе и начелник Врховне команде Душан Симовић за 6. април заказао је венчање своје ћерке!

Рад за Дражу и за Павелићеву НДХ

После напада на Београд, Гестапо је у Берлину ухапсио Владимира Ваухника. Пуштен је из затвора после четири месеца, највероватније зато што је прихватио сарадњу с Немцима. Из Берлина је отпутовао у Загреб, где се бавио организовањем домобрана у Павелићевој НДХ. Југословенска влада у избеглиштву у Лондону тада му је одузела чин пуковника и прогласила га војним бегунцем. У Загребу је провео само неколико месеци, а затим је прешао у Љубљану, која је у то време била под окупацијом Италије. Ту је са сарадницима из времена кад је био војни аташе организовао обавештајну службу која је радила за Британце.

Официрску каријеру ће завршити у чину бригадног генерала, као заменик команданта Југословенске војске у отаџбини у Словенији, односно Драже Михаиловића! Са Дражом је комуницирао преко три псеудонима: Влајко, потпуковник Васић, генерал Рачић…

Почетком 1944. Дража Михаиловић поставио је Владимира Ваухника за команданта словеначког дела Југословенске војске у отаџбини. Конспиративно име било му је генерал Рачић. Кад је из Љубљане побегао у Италију, напустио је и ову дужност.

ОВО СУ ТАЈНЕ БЕОГРАДСКИХ МРАЧНИХ УЛИЦА: Улазе у проституцију да би добро зарадиле, али онда… НАЧИН НА КОЈИ ЗАВРШЕ ЈЕ УЖАСАН!

Пред крај рата, 1944, принуђен је да пред Гестапом преко Милана бежи у Швајцарску, а кад се рат завршио, остаје у емиграцији. Преселио се у Аргентину 1948, и све до смрти 1955. у тој земљи помагао је словеначким исељеницима. Неки емигрантски кругови оптуживали су га да је за време рата, а и касније, радио и за совјетску обавештајну службу, али ни у једном откривеном документу нема потврде тога.

БИЗАРНЕ НЕСРЕЋЕ ПОТРЕСАЈУ СРБИЈУ: Свиње једу људе по оборима! Тела раскомадана до непрепознатљивости!

Излуђивао нацистичке контраобавештајце

Један од шефова тајних служби Трећег рајха, СС генерал Валтер Шеленберг, у својим мемоарима пише да је пуковник Ваухник, аташе југословенске краљевске војске у Берлину, излуђивао од 1939. нацистичке контраобавештајце, а Хитлера је уочи самог напада на Београд буквално довео до нервног слома.

Ваухник ће крајем 1940. године показати да је био један од најбољих обавештајаца тог времена. Ћаскајући једном приликом са Герингом, извукао је податак да ће Немачка, наредног пролећа, располагати са више од 200 дивизија. Знао је да им против Британије треба највише 50 ових формација. И логично је закључио да Хитлер намерава да крене на Совјетски Савез. Кренуо је у потрагу да сакупи доказе за ову своју претпоставку. Недуго потом од словачког војног аташеа, мајора Татарка, сазнаје да Немци од Словачке траже две пешадијске дивизије за напад на Русију.

Printscreen

Од грофа Сигисмунда Бернсторфа, једног од обавештенијих људи Трећег рајха, уз пиће сазнаје: “Немачки напад на Совјетски Савез више није пука могућност него чињеница. Одлука је већ пала.”

Вилијем Пабст, бивши мајор у немачком генералштабу који је водио успешан ресторан у Берлину, а чији редовни гости су били високи официри, повериће му се почетком марта: “У пуном су јеку припреме за напад на Русију. Аеродроми су спремни.”

У његовој шифрираној поруци коју је послао у Београд били су подаци о покретима немачких трупа, са називима и матичним бројевима дивизија…

Покушао је да убеди генерала Симовића и пучисте да преврат одложе до маја, почетка немачког напада на Совјетски Савез. Ко зна каква би била даља судбина Југославије.

Директива 25

Пуковник Ваухник је о немачком плану за напад на Совјетски Савез лично обавестио генерал-мајора Тупикова, руског војног аташеа. А преко шведског војног аташеа известио је и британску службу, а она својим везама Москву.

Нажалост, тамо је то схваћено као покушај Британаца да их увуку у рат са Немачком, рат који нису желели. После мартовског пуча у Београду, Ваухник је благовремено обавестио југословенску владу о детаљима немачког напада на Југославију 6. априла 1941, под кодним именом “Директива 25”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МУП РУСИЈЕ: Аутоматски изборни систем напали хакери

КУКОЉ СЕ ОКИТИО НОВИМ ЗЛАТОМ: Српски џудиста први на Интернационалном турниру у Јекатеринбургу

Америка не дозвољава Хрватима ентитет у Босни и Херцеговини

КО ЈЕ ГОРАН ТАСИЋ, УБИЈЕН У АМСТЕРДАМУ Терорисао Врањанце 10 година, постројавао полицију

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri