Извор: pixabay.com
Европа Свет

ДРАМАТИЧНО: Полицији наређено да спречи референдум у Каталонији

Каталонско тужилаштво наложило је свим полицијским снага те шпанске провинције да спрече одржавање референдума о независности од Шпаније које је заказала регионална влада упркос забрани.

Тужилаштво се обратило „свим полицијским јединицама”, Цивилној гарди, националној и регионалној полицији да делују против каталонских власти у спречавању референдума заказаног за 1. октобар.

„Полицијски званичници треба да предузму неопходне мере и заплене све што је намењено припреми и организовању незаконитог референдума”, наводи се у саопштењу тужилаштва и додаје да треба запленити све изборне материјале, као што су гласачке кутије или листићи.

Тужилаштво је такође затражило затварање сајта на којем се промовише референдум док су медији позвани да не емитују рекламе и све повезано с тим гласањем. Председник регионалне владе Каталоније Карлес Пућдемон изјавио је прошле недеље да је одлучан у организовању референдума о независности од Шпаније и поред забране.

Тужилаштво је најавило кривичне поступке против Пућдемона и других чланова каталонске владе због непослушности, што је дело за које може да се добије до осам година затвора. Уставни суд Шпаније превентивно је суспендовао позив на референдум о независности региона Каталоније пошто је усвојио жалбу централне власти у Мадриду.

Тај потез био је очекиван пошто је шпански премијер Маријано Рахој рекао да влада покушава да обори и контроверзни закон који треба да легитимише гласање о независности Каталоније и декрет каталонске владе којим се бирачи позивају на референдум 1. октобра.

За независност 2014. године изјаснило се 1,8 милиона Каталонаца на необавезујућем гласању, такође одржаном упркос противљењу власти у Мадриду које сецесионистичке иницијативе у Каталонији сматрају противуставним.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као „историјска нација”, призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

Иначе, јуче су хиљаде људи шетале Барселоном у знак подршке независности Каталоније. Скуп је одржан поводом каталонског националног празника Дијаде која се од 1980. редовно обележава поводом 11. септембра 1714. када је окончана опсада Барселоне, након чега је Каталонија изгубила аутономију.

Извор: Говори Србија, Бета,АФП

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Сукоби демонстраната и полиције због закона о раду (ВИДЕО)

ОСИЛИЛИ СЕ: Хрватска ушла у дипломатски рат са свим комшијама

МЕРКЕЛОВА ЉУТА НА МАЂАРСКУ: Морате да примите мигранте, није прихватљиво да игноришете пресуду суда

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat