Регион

ДРАМА У ЦРНОЈ ГОРИ: Евакуисано 80 особа, авиони не могу да се изборе са пожаром (ВИДЕО/ФОТО)

Ватра гута Луштицу, пламени језици захватају зеленило према Миришту, Плавој шпиљи и Жањицама где је прекинуто напајање електричном енергијом. Евакуисано је 80-ак мештана и гостију. Стижу авиони за борбу против пожара.
Мештани кажу да је све изгорело – нема више зелене Луштице

У градској луци Шквер завршен је приихват прве групе евакуисаних из увале Весло, села Беговићи и Жањица где је пожар букнуо у недељу увече. Они су смештени у одмаралишту Војводина, хотелу Лајт хаус и Институту у Игалу.

Део туриста јутрос евакуисаних са Луштице, данас су се око 12.30 сати вратили на Рт Весло, у своје куће, пошто су обавештени да је ситуација на том делу сада под контролом. Вратили су се бродом „Делфин“ а кажу да су заиста захвални за свесрдну помоћ и подршку коју су добили.

На Луштицу је око 14 часова стигао министар Мевлудин Нухоџић и председник херцегновске општине Стеван Катић.

– Два авиона која су већ у два наврата бацили воду на пожаром захваћено подручје нису довољна, тражићемо помоћ из региона јер је ситуација катастрофална, гори на све стране и у херцегновској и у тиватској општини, оценио је председник херцегновске општине Стеван Катић.

Најкритичније је опет у Беоговићима, ватрогасци, добровољци, мештани и гости, боре се да ватра не крене још снажније према Жањицама. Пожар се опет разбуктао између Роса и Добреча.

Пожар се сада значајно појачао према Жањицама, Миришту, Плавој шпиљи…

На лицу места су били начелница Директората за ванредне ситуације МУП Лидија Петроне, из секретаријата за друштвене делатности Лела Дабижиновић, припадници МУП-а и Комуналне полиције са начелницом Маријом Андрић.

Према речима Весне Самарџић општина је обезбедила смештај и упутила апел свима који могу да помогну да буду спремни да то и ураде уколико буде потребе за даљу евакуацију.

Без смештаја су у тренутку остале две гошће из Новог сада са три пса- Проф. др Дубравка Валић Недељковић и Лидија Дамјан. Оне су летовале на Луштици а на рту Весло имају своју куће.

-Наше куће су нетакнуте, чуле смо да је једна кућа на Веслу изгорела. У том дијелу су 23 куће, мушкарци су остали да их бране. Сви суу се организовали. Нас су заиста врло ревносно евакуисали. Обалска стража нас је покупила са плажа око 6 ујутру где смо били са децом а ми и са псима и одвели су нас прво на Жањиц, где је такође избио пожар, а онда су нас бродићем пребацили у Херцег Нови где смо наишли на најтоплији пријем. Поделили су нам воду, доручак, обезбедили смештај. Пут од Беговића до Тивта је непроходан, отворен само за ватрогасна кола и цистерне, испричала нам је Дубравка Лалић Недељковић.

Лидија Дамјан, прича како је брзина којом се ватра ширила неописива.
-Бура је стравично дувала. Имале смо срећу што су куће остале, некако их је ватра заобишла. Немам речи, било је толико ватре и дима , да су се и ватрогасна кола тешко пробијала, каже Лидија.

Пожари на Луштици и даље трају. Јак ветар распламсава ватру, а најугроженије подручје су Беговићи, потврдила је вд начелница Комуналне полиције Марија Андрић.

– На Понти Весло изгорела је сва шума, срећом нису куће, прича парох луштички Никола Урдешић иначе члан добровољног ватрогасног друштва Кртоли, који је стално на терену.

– Мештани гасе пожар поред кућа, иуглавном сви страхују јер се ватрена стихија преко Тијесне вале пење према селу Мардари, Бргули па ако ветар не стане брзо ће се проширити. На иде на добро, а ако ветар окрене биће још горе, казао је Уредшић.

-Апелујем за помоћ и да се укључи што више људи у гашењу пожара. Куће су у опасности. Три четири насеља су угрожена. Чекамо подршку и из Подгорице. Апелујем на све Новљане да дођу, казао је Коњевић.

И Александар Шкобаљ из Службе заштите и спасавања је на терену већ четири дана.

-Пожар који је избио пре три дана на Росама је био стављен под контролу, међутим синоћ (недеља на понедељак) око 4 сата је избио нови који се због јаке буре веома брзо ширио. На терену су били и ватрогаси, добровољци и мештани и 30 возила. Ватра се ширила до саме понте Весло. Захваљујемо се нашим бродарима који су одмах прискочили у помоћ. Ватра је и даље активна и боримо се. Помоћи из ваздуха нема док бура потпуно не стане. Ако буде потребе тражићемо и међународну помоћ, каже Шкобаљ.

ЗАПАЛИЛА СЕ И ДЕПОНИЈА ЗЕЛЕНОГ ОТПАДА У СУТОРИНИ

Да невоља никад не иде сама показало се и јуче када се запалила депонија зеленог отпада у Суторини. Припадници Службе заштите гасе пожар, као и привредници Херцег Новог уступили су цистерне и своје утоварне машине како би се пожар што пре угасио па је око 11 сати он стављен под контролу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вук Јеремић се свети грађанима Србије

ЛАВРОВ БЕСАН: Дрска крађа Америке

Извор: Новости

Оставите коментар