Извор: pixabay.com
Регион

Доживотне казне затвора за седам припадника Кумановске групе

Кривични суд у Скопљу осудио је седам чланова такозване Кумановске групе на доживотне казне затвора због тероризма, док су остали добили дугогодишње казне, јавила је македонска агенција МИА. Припадници те групе и њихови помагачи, њих 37, оптужени су за терористичке нападе у делу Куманова названом "Диво насеље".

Од укупно 37 чланова те групе и њихових помагача, сви мушкарци албанске националности, 33 особе проглашена су кривим, а четворица су ослобођена.

Затворску казну од 40 година добило је њих 13, међу којима је и првоптужени Сами Укшини, познат као командант Соколи. Шесторица су осуђена на по 20 година, један на 18 година, двојица на 14 година, тројица на 13 и један на 12 година затвора.

Пресуде су прочитане пред адвокатима, родбином и новинарима, јер су оптужени изведени из суднице зато што су узвикивали „УЧК“ и певали албанску химну, преносе извештачи македонских медија.

Поручивали су и да нису они терорости, већ да су терористи они (Македонци) који су 27. априла упали у Собрање Македоније и тукли посланике. Један од оптужених је направио инцидент и скинуо се го.

Адвокати оптужених су оценили да су изречене пресуде драконске и истакли да „имају информације које доказују да је случај назван Диво насеље монтиран“.

У ширем подручју око судског компекса је због изрицања пресуде данас било знатно појачано полицијско обезбеђење, а тај простор су поред више стотина полицајца контролисали и хеликоптери, којима су оптужени и довезени јер су смештени у различитим затворима у Македонији.

Изрицање пресуде, које је због већег простора одржано у сали Врховног суда, почело је са два сата закашњења јер су оптужени одбијали да уђу у судску салу. Група од 37 припадника „Кумановске групе“ била је оптужена за тероризам.

Суђење групи мушкараца албанске националности из Македоније и са Косова који су се 9. и 10. маја 2015. у кумановском „Дивом насељу“ сукобили са полицијом је један од највећих судских процеса у Македонији.

У тим сукобима је убијено осам припадника полиције, а 40 је повређено. Тужилаштво је за припаднике „Кумановске групе“, које је теретило за тероризам и терористичко удруживање, тражило максималне казне.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Аустријски политичар: Милерова је већ позната по антисрпским ставовима

„Признање Косова није неопозиво“ – став Међународне адвокатске коморе из Лондона

„Vogue“ о Храму Светог Саве – источноевропска Sagrada Família

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
26°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
28°
Thu