Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

ДОЛАЗЕ БОЉИ ДАНИ ЗА ВОЈСКУ: до краја године повишице припадницима Војске Србије

Како ,,Новости" сазнају, план побољшања статуса припадника система одбране требало би да буде реализован до краја године. Највеће повећање плате следи нижим чиновима, а тачан износ биће познат после јесење ревизије аранжмана са ММФ.

Министарство одбране направило је нацрт плана за побољшање материјалног положаја запослених у Војсци Србије, који би требало да буде усвојен до краја године. Најважнија ставка биће повећање плата, а скициран је и низ мера које би требало да помогну најугроженијим категоријама у систему одбране – професионалним војницима, подофицирима и нижим официрима.

Колико ће војничке плате бити веће, засад није познато, а спекулише се да раст зарада неће бити линеран. Највеће повећање требало би да добију војници и нижи чинови, док би проценат повећања био најмањи код високих официра и генерала. Колико ће то бити у новцу биће познато после јесење ревизије аранжмана са ММФ, када ће бити утврђено колики је фискални простор за повећање плата.

,,Повећања ће бити, а колико ће оно бити биће познато већ за месец дана.“ – наводе у Министарству одбране. Веће плате само су један сегмент шире акције побољшања материјалног положаја припадника система одбране. У овом пакету је и низ новина чији је циљ да се олакша положај људи из војске и њихових породица. Међу најважнијим је план убрзаног решавања стамбених проблема, који изузетно оптерећује све категорије запослених у ВС.

Извор: mod.gov.rs

Војни врх са осталим министарствима тренутно разрађује више модела повластица за припаднике војске. Ради се на проналажењу могућности да војници са децом конкуришу за вртиће иако су им супруге незапослене, што је чест случај. У овом плану постоји и ставка која подразумева пројекте за запошљавање супружника војника, као и низ олакшица које ће бити договорене са локалним самоуправама.

,,Постоји начелни договор са градом Београдом о повластицама за професионалне припаднике Војске Србије – стипендирању деце, умањењу рачуна за комуналије, као и олакшицама за она војна лица чије су плате мање од републичког просека. Очекујемо да овај модел заживи и широм Србије.“ – наводе у министарству.

У војном синдикату Србије поздрављају сваки помак који се тиче тешког материјалног положаја запослених у систему одбране, али и сумњају да је бољитак – на дугом штапу. Пут ка побољшању они виде у преговорима о закључењу посебног колективног уговора, који би дугорочно одредио положај и статус војника у нашем друштву.

,,Ту видимо решење већине нагомиланих проблема везаних за стандард припадника Војске.“ – каже Новица Антић из Војног синдиката. ,,Остале мере су добре, с тим што страхујемо да ће већина бити заснована на препорукама и иницијативама неодређеног трајања и обавезности. Сазрело је време за озбиљан социјални дијалог и дугорочна решења.“ – истиче Антић.

ДРЖАВА ЦЕНИ УНИФОРМУ

Да ће плате у војсци бити веће потврдио је и министар одбране Александар Вулин.

,,Србија хоће успешну, опремљену и задовољну војску. Плате ће бити повећане, али оне никада неће моћи да прате зараде у цивилству. Држава, међутим, мора да цени кад неко обуче униформу. Зато војници имају бенефицирани радни стаж, увећање када иду у пензију и друге повластице.“ – истиче Вулин.

О пакету модернизације Војске Србије који се очекује из Русије можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХРВАТИ ПОПУШТАЈУ ПРЕД УЛТИМАТУМОМ: Загреб позива министре региона на разговоре

7 ХИТНИХ МЕРА РЕГИОНА ПРОТИВ ХРВАТСКЕ: ,,Загреб мора да укине дискриминаторске одлуке“

МАДУРО УГУШИО ПОБУНУ У ВОЈНОЈ БАЗИ: Два нападача убијена, 8 ухапшено, међу њима и један поручник (ВИДЕО)

СРАМНО: Ево зашто владика Григорије ОДБИЈА да служи парастос ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri