Printscreen
Друштво Србија

ДОКТОРКА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НОВОГ ЗАКОНА: Ко неће да донира органе не треба ни да их добије ако му буду требали!

БИЛА ЈЕ СА ДАРКОМ КАД СЕ ЗАПУЦАЛО: Певачица открила СВЕ детаље из ноћи кад је Лазић нападнут!

Од данас је на снази нови Закон о пресађивању органа! Иако је било доста полемике у јавности око поменутог закона, он вам пре свега омогућава да уколико не желите да будете донор просто попуните образац који ћете моћи да добијете од изабраног лекара или у Управи за биомедицину у Београду.

БРУТАЛНА ПОРУКА АРКАНУ: Кнеле је рекао вођи тигрова нешто ШТО НИКО НИКАДА НИЈЕ СМЕО!

Весна Ракоњац, в. д. директора Управе за биомедицину, рекла је да су свим директорима домова здравља прослеђена детаљна упутства о томе како да се понашају у случају кад неко хоће да се изјасни против донирања органа, као и где могу да преузму ИОЗ образац, односно изјаву о забрани узимања органа или ткива.

– Поменути образац ће се користити до израде новог, који ће бити саставни део подзаконског акта који ће имати правни основ из Закона о пресађивању људских органа – објаснила је др Ракоњац.

ЛЕГЕНДАРНИ ДУЛЕ САВИЋ ЗАТРЕСАО РЕГИОН: Нађите кревет у болници за ове наше БУДАЛЕ које навијају за УСТАШЕ! А тек шта је рекао за Албанце!

Она је претходно нагласила да држава ни у ком случају никога не тера да буде давалац органа и да у Закону нигде не пише да сви рођењем постајемо донори.

Наиме, органи преминуле особе могу да се узму ради пресађивања само уколико се пунолетна, пословно способна особа није пре смрти томе успротивила, као ни чланови њене породице – родитељи, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете. У случају да малолетна особа премине, али је без родитељског старања, тада је дозвољено узимање органа само на основу одлуке етичког одбора здравствене установе. Закон такође предвиђа и прецизно дефинисање установа које ће обављати послове у вези с пресађивањем органа, односно трансплантационих центара.

ОТКРИВАМО ЗАШТО ЈЕ ПРЕТУЧЕН ДАРКО ЛАЗИЋ: Дошли су бесни да се освете, а ово је разлог!

– Закон је у делу који се односи на сагласност породице идентичан као и претходни, јер се и раније породица питала да ли органи њихове преминуле најмилије особе која се нашла у стању мождане смрти могу бити донирани за трансплантацију – подсетила је докторка Ракоњац.

Шарчевић: Један од бољих Закона

Министар просвете Младен Шарчевић сматра да је реч о једном од бољих закона, који ће допринети квалитету и продужити живот многих људи који без донирања одређеног органа можда не би преживели.

С друге стране, др Даница Грујичић, неурохирург, сматра да они које не желе да буду донори не треба ни да добију органе уколико им то буде потребно једног дана.

– У потпуности подржавам закон. Људи имају право избора, не желите да будете донор из неког разлога или убеђења, на пример верског, одете код свог доктора, уврстите се у регистар оних који неће да буду донори, и то је то. Не можете очекивати да вам неко да орган ако вам се нешто деси ако сами одбијате да учините исто – каже докторка.

(ВИДЕО) ХВАЛА ТИ СРБИЈО! Још један Србин запалио свој аутомобил јер није прошао технички преглед! Девојка и ја смо завршили факултете, дошли на село, а сад…

Лекари подсећају да је 20 пута већа вероватноћа да нам затреба орган донора него да сами будемо даваоци, а у нашој земљи на бубрег чека око 750 пацијената, срце 39, а на јетру 40 људи.

Епископ Лаврентије међу првима завештао органе

Епископ шабачки владика Лаврентије, први архијереј СПЦ, који је још пре десетак година завештао своје органе, каже да од свег срца, као и Српска православна црква, подржава донорство.

БИЛА ЈЕ СА ДАРКОМ КАД СЕ ЗАПУЦАЛО: Певачица открила СВЕ детаље из ноћи кад је Лазић нападнут!

– Прошао сам свет и давно сам схватио да од даривања органа нема ничег племенитијег. Реч је о акцији која заиста има велики национални значај и зато је треба помоћи колико год је могуће – рекао је недавно епископ шабачки Лаврентије, који је, иначе, својевремено завештао органе у оквиру једне од акција „Продужи живот“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕСТАЛА АНГЕЛА МЕРКЕЛ, НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПОД УЗБУНОМ: Канцеларка отишла на одмор, али време не ПРОВОДИ УЗ МУЖА?!

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ КОД УЖИЦА: Пошли су на ноћно купање, прескочили ограду а онда је Милан (23) СКОЧИО У ВОДУ И НИЈЕ ИСПЛИВАО!

Косовска опозиција: Тачи манипулише осећањима Албанаца у „Прешевској долини“

КФОР ПОТВРДИО, СПРЕМА СЕ ПОДЕЛА КОСОВА! Велика игра у јужној српској покрајини, АЛБАНСКИ СЕПАРАТИСТИ ПРЕТЕ НЕМИРИМА?!

СТРАВИЧАН УДЕС У НИШУ! Тешко порвеђен мотоциклиста, мајка и беба стара 40 дана превезене у Ургентни центар!

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
10°
Thu
8°
Fri
1°
Sat
2°
Sun