Public
Економија Србија

Договорен извоз хране вредан више од 17 милиона евра на сајму у Москви

На међународном сајму прехране у Москви "WorldFood" компаније из Србије су, према првим анализама, договориле нове извозне послове вредне више од 17 милиона евра, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).

ПКС је, уз подршку Програма УН за развој (УНДП) у Србији и Развојне агенције Србије (РАС), организовала наступ 15 домаћих компанија из сектора производње и прераде воћа и поврћа, кондиторских и еко-производа, месних прерађевина и пића које су на сајму, који је одржан од 11. до 14. септембра, имали 500 билатералних разговора и састанака са потенцијалним партнерима из Русије и других држава заинтересованих за увоз хране из Србије.

„Руски федерални и регионални трговински ланци и дистрибутери веома су заинтересовани за производе из Србије почев од кондиторске индустрије, преко месних прерађевина, свежег, смрзнутог и прерађеног програма воћа и поврћа, до разних врста напитака и еко-производа“, рекао је директор представништва Привредне коморе Србије (ПКС) у Русији Дејан Делић, наводи се у саопштењу.

Национални штанд Србије посетила је и делегација „Магнита“, највећег руског трговинског ланца, чији се пласман робе реализује кроз мрежу од 15.000 продајних објеката.

У периоду од 2014. до 2016. године „Магнит“ је из Србије увезао прехрамбених производа у вредности од 187 милиона долара, а како су оценили менаџери набавке тог ланца, сарадња са српским компанијама је стабилна и сигурна без неочекиваних ситуација.

На сајму прехране у Москви учествовало је 1.500 излагача из 65 земаља на 23.000 метара квадратних изложбеног простора.

Производне и извозне капацитете на сајму у Москви представили су: „Агропром“ Горњи Таванкут, „Бахус“ Параћин, „Карнекс“ Врбас, „Ћирић Агро“ Тител, „ЕкоАгри“Србија“ Бела Црква, ГМП Јарменовци, „ИТН група“ Београд, „Јафа“ Црвенка, „Југпром“ Лесковац, „Лучић група“ Сомбор, „Миракс аграр“ Београд, „Вино Жупа“, „ПИК Јужни Банат“ Бела Црква, „Пионир“ Суботица и „Златиборац“ Мачкат.

Српске фирме су заинтересоване за наступ и учешће на сличним сајамским манифестацијама у Русији, Заједници независних држава, Блиском истоку, а ПКС уз подршку Програма УНДП у Србији и Развојна агенција Србије ускоро почиње организацију наступа српске привреде на предстојећој, највећој међународној изложби хране у Руској Федерацији – „Продекспо 18“.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД: Одржавање Фејсбук профила Марка Ђурића кошта милион динара?! (ФОТО)

Јункер: Србија не може у ЕУ пре 2025. године

Потврђено: Експлозија у метроу у Лондону је терористички напад (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat