Фото: travel.rs
Политика Србија

Договор за историјско помирење са Мађарима

Председници Србије и Мађарске, Александар Вучић и Јанош Адер, састаће се 11. септембра у Сенти поводом 320. годишњице Сенћанске битке, а њихов сусрет биће прилика за разговор о новим, конкретним корацима у процесу помирења двеју нација.

Ово је јуче „Новостима“ потврдио председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекавши да процес националног помирења још није завршен. То се односи првенствено на рад Мешовите међудржавне комисије која је пре седам година формирана како би истражила злочине с обе стране током Другог светског рата од 1941. до 1948. године, почињене у Војводини.

Резултати рада комисије, коју сачињавају историчари и научни радници из Србије и Мађарске, још нису презентовани јавности, а према очекивањима Пастора, то би требало да се догоди крајем октобра на конференцији у Београду.

Пастор наводи да је на ту тему пре месец дана имао разговор с Вучићем, а с Адером ће се тим поводом 4. септембра састати у Будимпешти.

Комисија се ретко састајала протеклих година (уприличено је свега пет седница), мало детаља је изношено у јавност, а последњи састанак одржан је прошле године у Суботици. Забележено је очекивање копредседника комисије и члана САНУ др Војислава Становчића да ће комисија радити непристрасно и објективно и тако помоћи „нашем ослобађању од оптерећења прошлошћу и унапређењу односа наше две државе“.

У том смислу и актуелни политичари очекују много од предстојећег састанка Вучића и Адера.

– Једно од основних опредељења политике председника Вучића су добри односи у региону – каже Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора СНС. – Реч је о историјским догађајима који су веома осетљиви и зато је важно том послу прићи са поштовањем према свакој невиној жртви.

Високи функционер СРС Милорад Мирчић, чија је странка својевремено такође подржала оснивање комисије, очекује да после утврђивања чињеница престане поистовећивање државног злочина који су чинили мађарски окупатори и режимског злочина комуниста који су то радили у име своје идеологије када Југославија још није била ни дефинисана као држава.

ПРВИ КОРАК НАПРАВЉЕН 2013.

Први корак ка том историјском помирењу између Срба и Мађара начињен је 2013. године у Чуругу. Тадашњи српски председник Томислав Николић и председник Мађарске Адер први пут после 70 година заједно су одали пошту српским жртвама, страдалим јануара 1942. године, када је у рацији убијено на стотине Срба, али и мађарским жртвама, страдалим у одмазди 1944. и 1945. године.

Извор: Вечерње Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ко ту зарони, не враћа се: Пронађено језеро испод мора (ВИДЕО)

ДОДИК СУТРА У БЕОГРАДУ: Са Вучићем и Брнабићком о заједничким пројектима и декларацији

Амерички полицајац: Не брините, убијамо само црнце (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue