Фото: РТРС
Регион Србија

Додик: Тајне службе БиХ прислушкују државни врх Србије

Нема ништа горе за једну земљу него да њоме управља тајна полиција, а то се већ догађа јер Обавештајно-безбедносна служба БиХ функционише тако да уништи српски и хрватски идентитет, каже председник РС Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је обавештајним структурама у БиХ дат налог за прислушкивање државног врха Србије, те да верује да је исти случај и са Хрватском.

Додик је у интервјуу за загребачки Вечерњи лист рекао да су то озбиљне ствари и да Обавештајно-безбедносна агенција надзире и посланике у БиХ.

„Наравно да то (предсдавајућем Заједничке комисије за надзор над радома ОБА Николи) Шпирићу не могу да направе и зато траже његову смену. Зато се сада отвара и питање шта раде Хрвати у тој комисији. Хоћете ли да вам упакују сплетку око Драгана Човића? Зна се како се то овде ради“, истакао је Додик.

Председник РС је рекао и да су две најнепожељније особе у политици БиХ он и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић и да бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић жели да их се реши.

„Нема ништа горе за једну земљу, посебно за овакву као што је БиХ, да њоме управља тајна полиција, а то се већ догађа јер Обавештајно-безбедносна служба БиХ функционише тако да уништи српски и хрватски идентитет и да од њих прави непријатеље“, навео је Додик.

ОБА, навео је Додик, није наша служба. „То је нама непријатељска служба. Ми је тако и посматрамо“, поручио је Додик.

„Историју оставити историчарима“ 

Говорећи о односима Београда и Загреба, Додик каже да односе двеју држава треба поправити, јер Хрвати и Срби носе тешко бреме историје.

„То се не може занемарити у нашим међусобним односима. Али су се и околности промениле у последњих двадесетак година. Хрвати су добили властиту државу, Срби су добили своје две државе – Србију и Републику Српску“, оценио је Додик.

Према његовом мишљењу, историјска питања треба оставити историчарима, треба поштовати осећаје људи и страдања и научити живети једни поред других, те да односи треба да се нормализују.

„У реалним стварима треба да се подржавамо, као што ми овде настојимо помоћи остварењу права Хрвата у БиХ. Наша подршка није из било каквих калкулација, него то радимо јер желимо и за себе оно што Хрвати траже. И то није на штету Бошњака. Ни у ком случају, него је реч о покушају да се Бошњаци натерају да одустану од мајоризације и својатања БиХ“, рекао је Додик.

Нагласио је да у БиХ није могућа асимилација и да нема ништа од „босанштине“.

„Ја, пре свега, желим да живим у слободи. Моја слобода подразумева идентификацију с народом којем припадам. Не знам зашто то неком смета. Нећу никада бити Босанац. Не идентификујем се са том речју ни као географским појмом, а камоли националним. У Херцеговини је то мало другачије, колико знам, али у Босни то не долази у обзир. За мене је понижавајуће да ме неко зове Босанцем. Нећу то никада бити“, истакао је Додик.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu