Фото: РТРС
Регион

Додик: Српска неће дозволити да БиХ гласа за признавање независности Косова

Узалудни позиви из Приштине да Босна и Херцеговина промени став о независности Косова. Милорад Додик: Српска неће дозволити да БиХ гласа за признавање, и тачка.

РЕПУБЛИКА Српска не дозвољава да БиХ гласа за признавање независности Косова. И тачка!

Овако председник РС Милорад Додик, у изјави за „Новости“, реагује на позив Рамуша Харадинаја, премијера привремених институција у Приштини, да Сарајево промени став.

– БиХ неће признати Косово, јер је РС од почетка заузела тај политички став. Сматрамо да мора да се поштује Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и територијални интегритет Србије. То је, уосталом, исто оно што од Бањалуке траже овде, кад је реч о БиХ. Ако је то био неки преседан за некога раније и ако је правдао причу Косова на тај начин, то не значи да ми треба да будемо у тој политичкој игри – поручује Додик.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Он наглашава да Бањалука подржава политику коју Србија води, стоји иза ње и пратиће је увек.

Позив Харадинаја није посебно одјекнуо ни у самом Сарајеву, а министар спољних послова БиХ Игор Црнадак поруке из Приштине назвао је – „промашеном изјавом“.

– Харадинајеве речи само су биле „декор“ на обележавању Дана Бошњака у косовској влади. БиХ, не само да неће донети одлуку о признавању Косова, већ је неће ни разматрати до краја мандата актуелног Савета министара БиХ. Томе се противе представници РС, и они из странака које чине власт на нивоу БиХ и они који су опозиција на нивоу БиХ, а на власти су у Српској. У вези с овим питањем сви су јединствени и нема никаквих изгледа да се та ситуација промени – каже Црнадак за „Новости“.

ПОТРЕБНА САГЛАСНОСТ СВИХ

ОДЛУКУ о признавању КиМ може да донесе само трочлано Председништво БиХ и то консензусом. Али, пошто српски члан Председништва БиХ никада неће подржати ову одлуку, јер заступа став РС, ту се прича око признавања Косова завршава. Постоји могућност да Савет министара БиХ донесе одлуку о признавању, али ту одлуку опет мора да потврди Председништво.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кркобабић: Повишице најпре пензионерима

Мадрид опомиње, каталонски сепаратисти не одустају

Дачић: Трпимо велике притиске због Руско-српског центра

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue