Извор: mc.rs
Интервју Регион

Додик отворено: ,,Нама није интерес јака БиХ, већ јака РС“

Ако икада будем радио у заједничким институцијама Босне и Херцеговине, мој примарни циљ биће јака Република Српска

Аутор: Младен Кременовић

Србија у најзначајнијем обиму доприноси стабилизацији региона, кроз проактивну политику сарадње. И та политика стабилности региона, коју промовише председник Србије Александар Вучић, за нас јесте апсолутно разумљива.

Уосталом, уколико то не буде радила Србија – то у овом региону и нема ко да ради, рекао је у интервјуу за „Политику” Милорад Додик, председник Републике Српске. На питање како услед компликованих односа Срба и Бошњака Бањалука гледа на Вучићеву очекивану посету Сарајеву, Додик каже да Србија у реализацији стабилизацијске политике на дневни ред незаобилазно поставља и саму БиХ.

„Србија, наравно, мора да гаји добре односе и са Сарајевом. БиХ је незаобилазна у регионалним политикама Србије. И ми то разумемо”, каже Додик. Председник РС рекао је и да нико не оспорава чињеницу да је БиХ међународно призната држава, али Београду сугерише и важност разумевања стварности БиХ:

„Нама је важно да Србија разуме, а мислим да се то одлично разуме, а посебно то добро разуме председник Вучић, да БиХ као сложена заједница може да има став само под условом да он укључује сагласност сва три народа”, рекао је Додик, који данас са премијерком РС Жељком Цвијановић у Београду разговара са Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић.

 

Како оцењујете односе Србије и Српске?

Односи су најбољи могући. Веома смо захвални Србији што су са додатним разумевањем посматране наше потребе за инфраструктурним пројектима. Поред ранијих познатих пројеката, сада желимо да дефинишемо и наше заједничке интересе за изградњу ауто-путева, пре свега онога који би покрио регију Бијељине, као и пута који се најављује и који би требало да повеже Сарајево са Београдом. Приоритетно желимо ауто-путем да дођемо до границе са Србијом. О трасама кроз РС одлучиваћемо суверено, предлоге Федерације БиХ треба одбацити. Отворени смо за све инвеститоре.

Колико ће бити речи о најављеној националној декларацији?

Веома је важно да се донесе такав заједнички национални документ, који би могао да донесе одговоре на неке односе у оквиру српске заједнице где год се налазили. Позивамо све у РС и Србији да се у то укључе, иако видим да су ту намеру многи нападали, а да ниједно слово још није написано. Не добија се значај галамом. Напротив, само оголева незрелост. Таквим приступом не постаје се озбиљна политичка фигура. Нема ту ништа што би могло подстаћи било какве интервенције према нама. Не, то је једно реално и рационално изражавање становишта и потребе да се заштити идентитет Срба.

Шта видите као могуће практичне резултате тог документа?

Треба да одбаци вештачки наметнуту поделу између Срба, стереотипе настале пре стотину година, попут босанских или хрватских Срба. Срби су једна јединствена заједница. И то треба јасно дефинисати. Наш идентитет јесте недељив, то је идентитет једног народа, као и свих других народа. Мислим да ће та декларација, између осталог, позвати на формирање заједничког фонда Србије и РС, који би се налазио у Србији, а који би концентрисао део новца за подршку Србима који живе изван Србије и РС.

Најављујете и могућност да Скупштина РС усвоји декларацију о војној неутралности, како бисте у том погледу пратили Србију.

Русија је деведесетих ушла у Партнерство за мир, а тих година интензивно је разговарала с НАТО-ом о вишим облицима сарадње. Па и мени су највиши руски званичници говорили како је то, ето, напросто тако. Контекст се у међувремену променио, Србија је имала снагу и донела одлуку о војној неутралности. Ми још немамо такву одлуку.

Од празне приче да пратимо Србију нема ништа. Мени је јасно да НАТО тражи да предамо касарну. И онда када уђемо у НАТО никога сем Сарајева не би питали да ли могу да сместе своје потенцијале, на пример, у Бањалуку. А НАТО је и политичка организација.

Дакле, предлажете да се о војној неутралности полако разговара, па да се траже савезници у свету и региону који ће то подржати, или напречац мислите да донесете такву одлуку у Скупштини РС?

Парламент је 2005. кроз декларацију, кад је на власти био СДС и ПДП, донео декларацију у коју је уграђен наш став о демилитаризацији БиХ. Тамо се позива на укључивање у евроатлантске интеграције. То ћемо сада укинути и донети нове закључке. Позваћемо на процес демилитаризације БиХ и изразити опредељење РС за војну неутралност. Ни са НАТО-ом, ни са Русијом. То би требало да обавеже све који у име РС раде у институцијама БиХ. Предвидећемо и да коначну одлуку о војним интеграцијама донесе народ.

А да ли вас је изненадило то што је Вукота Говедарица посетио Вучића?

То је део нормалних политичких односа, не мислим да је то проблем. Када ми разговарамо, ништа лоше не причамо о СДС-у. Оно што је мени занимљиво јесте да у политичком животу Србије не видим некога ко би могао бити интересантан са становишта наших политика овде. Онај ко каже да је у Сребреници био геноцид, за сва времена је дисквалификовао могућност да се са њим о било чему разговара. Њихова снага тамо је карикатурална, баш као и снага СДС-а овде у РС. Они покушавају да БиХ у институционалном смислу надреде Српској, што је супротно нашим политикама. Волео бих да је Вучић са њим о томе разговарао, наравно, ја то не знам. Нама није интерес јака БиХ, већ јака РС, и ко оде у заједничке институције, његов задатак је да гради РС, а не БиХ. Ако икада будем радио у заједничким институцијама, мој примарни циљ биће јака РС.

Је ли то већ најава кандидатуре за члана Председништва БиХ из РС?

Рекао сам – ако икад. Имам ја своје услове због којих бих можда тамо и отишао.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Министар одбране у посети Казахстану

Лидери БРИКС-а осудили севрнокорејски нуклеарни тест

Србија може да добије битку против уласка Косова у Интерпол

Оставите коментар