public
Регион

ДОДИК ОШТРО ПО БАКИРУ: „Има презиме, али нема име!“

Председник РС Милорад Додик одговара на најаву тужбе бошњачког члана Председништва БиХ: Ако мисли да ће тако да опере Алијину биографију, тешко ће му то поћи за руком

Тешка је улога Бакира Изетбеговића, који има презиме али нема име. Зато он тривијалним стварима, попут претњи да ће ме тужити због изјава да је његов отац Алија био у Ханџар дивизији, покушава да скрене пажњу са историјских чињеница.

Овако Милорад Додик за „Новости“ одговара на најаве члана Председништва БиХ да ће председник Републике Српске своје тврдње о улози Алије Изетбеговића у Другом светском рату морати да доказује на суду.

– Постоји историјска грађа, али и сведоци који говоре о томе да је Алија Изетбеговић био припадник ове нацистичке јединице. О томе је чак писао и „Њујорк тајмс“. Вероватно се пред сам крај рата, као и већина муслимана, камуфлирао и прикључио партизанским јединицама, па Бакир сада тврди да је он био само у партизанима.

У Ханџар дивизију, која је основана у оквиру СС трупа, били су регрутовани углавном Муслимани и Албанци, који се чинили злочине над Србима у БиХ и Хрватској. Додик тврди и да постоје сведоци у Шамцу, одакле је родом Алија Изетбеговић, који су говорили о томе како су га спасили као заробљеника који је ухваћен у оквиру Ханџар дивизије.

– Не разумем зашто је Бакиру стало да доказује нешто што је свима веома јасно. На крају крајева, било је тих тврдњи и у време док је Алија био жив, па је ћутао јер је знао истину.

На питање да ли ће у случају да га Изетбеговић тужи, реаговати контратужбом, председник Додик каже:

– Не размишљам о томе. Он прети тужбом годинама, али је још није поднео. Ако мисли да ће тужбама да опере Алијину биографију, тешко ће му то поћи за руком.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Обележавање 103. године од Церске битке

Либанска војска покренула офанзиву против Исламске државе

(ВИДЕО) Напад ножем у Русији! Има повређених, нападач УБИЈЕН!

Путин открио које би место могло да постане „руска Мека“

 

Оставите коментар