Фото: РТРС
Регион

ДОДИК: ОБА је непријатељска организација која ради на штету српског народа (ВИДЕО)

На састанку лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића данас у Мостару било је риечи и о стању у Обавештајно безбедносној агенцији као и о захтјеву за смену председника парламентарне Комисије за надзор над ОБА, Николе Шпирића. Истакли су да ОБА не ради добро свој посао и да има много пропуста.

„ОБА је непријатељска организација која ради на штету српског народа. Данас смо разговарали о томе, а поручујем вам да Никола Шпирић неће бити смењен“, рекао је председник је Додик.

Критике на рачун ове Агенције је изнио и Човић који је казао да у овој држави нема заштићених и привелованих те да ОБА не може водити паралелне системе, пратити и прислушкивати члана Председништва по потреби и задатку.

Председници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић разговарали су данас у Мостару о актуелним политичким питањима.

Сагласни су да су односи у БиХ потпуно урушени и да је евидентно да нема више парламентарне већине ни у БиХ нити у Федерацији БиХ. Додик је на конференцији за новинаре након састанка делегација две странке рекао да Савет министара БиХ не ради свој посао у складу са Уставом, јер је то помоћни орган Председништва БиХ, а не нека посебна структура, те да нема подршку из Републике Српске. Он је оценио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић изгубио политичку снагу и да се сада посредством Савета министара и других институција покушава обрачунати са представницима српског и хрватског народа.

Човић је напоменуо да је једна од тема разговора било и функционисање Савета министара БиХ, Парламента БиХ, те других институција на нижим нивоима власти, али и функционисање Уставног суда БиХ. Потврдио је да нема више парламентарне већине ни у БиХ ни у Федерацији БиХ, те да се та већина прави од тачке до тачке дневног реда. Он је истакао да је сада важно да се у таквој ситуацији до избора наредне године колико-толико сачувају односи у земљи због европског пута БиХ.

– Савет министара БиХ је помоћни орган Председништва БиХ од кога се годинама покушава направити нека друга структура. Немамо приговоре на министре из реда хрватског народа, али видимо удруживање српских и бошњачких министара против Републике Српске и позиционирања хрватског народа у БиХ – рекао је Додик.

– Не постоји парламентарна већина за подршку Савету министара БиХ, али то Звиздићу не смета и он се лажно представља и моделира неке ставове – истакао је Додик и напоменуо да су у БиХ односи потпуно урушени.

Додао је да то показује и питање транспортне заједнице, када Република Српска није ни питана, осим у раној фази.

– Република Српска није против, али сматрамо да одлуке које излазе из БиХ морају да буду проведене кроз процедуру механизма координације. Неће бити ни Упитника, ни било чега док се не успостави механизам координације – поручио је Додик.

– Закључили смо да све институције у БиХ морају функционисати у складу са Уставом БиХ, те да је неприхватљиво било какво паралелно деловање, а у посљедње вриеме били смо сведоци да је таквих радњи ипак било – рекао је Човић.

 

Извор: РТРС, Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed