Извор: mc.rs
Регион

Додик: Нисам се повукао, чекам право време!

Валентин Инцко у новом извештају Савету безбедности тврди да су санкције уродиле плодом. Нетачно је да је због санкција смањена учесталост захтева за независност Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је нетачна констатација високог представника у БиХ Валентина Инцка у извештају Савету безбедности УН да је он, након што су му уведене америчке санкције, смањио учесталост позива на независност Српске и распад БиХ.

(ВИДЕО) УЖАС У АРАНЂЕЛОВЦУ: Ђаци из све снаге ударају другарицу и урлају „спусти руке доле“

– У суштини, ми нисмо одустали од тога и чекамо право време. Уколико се БиХ не врати на позицију Уставом прописаног система, ми ћемо реаговати на то – рекао је Додик.

Додик је упитао ко се данас боји Инцка.

НАЈКРВАВИЈЕ РУКЕ КРАЉЕВИНЕ: Тајанствени ЗАТВОРЕНИК у „Сенкама над Балканом“ заправо је ОВА историјска личност

– Ко је тај и шта он ради уопште? То је очигледно смишљено да би се на локалном нивоу направила нека позиција утицаја на јавно мњење. Јасно ћу рећи – Република Српска је у БиХ унела своју државност, територију и ефективну власт. У БиХ је ушао народ који није имао идеју да је формира, већ јединствену и независну Српску – нагласио је Додик.

(ВИДЕО) ГЕЈ УСВОЈИО БЕБУ И УБИО ЈЕ ПОСЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Девојчицу живу изломио, називао је сотоном, последњи позив открио кошмар!

Он је истакао да је развој међународних околности довео до тога да се створи БиХ као неодрживи монструм који је служио само странцима да покажу своје присуство.

Валентин Инцко, високи представник, у извештају СБ УН истиче да, након што су му уведене санкције, председник РС Милорад Додик и чланови његове странке СНСД су смањили учесталост позива на независност РС и распад БиХ.

Даље истиче да су у септембру представници СНСД најавили да ће скинути с дневног реда претњу о одржавању референдума о статусу РС, који се, како наводи Инцко, налази у званичним документима СНСД од 2015.

– Председник Милорад Додик је након тога више пута изјављивао да подржава евентуалну независност РС и њено уједињење са Србијом – пише Инцко.

Додао је да као овлашћени тумач Дејтонског споразума жели да нагласи да ентитети немају право на отцепљење, и да „Дејтон“ гарантује територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Рекао је и да Додик представља изазов уставном уређењу својим позивом да српски представници у правосудним институцијама напусте те позиције после ослобађања, које је назвао контроверзним, оптуженика за ратне злочине.

Сташа Кошарац, члан ГО СНСД и шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже, за „Новости“, да Валентин Инцко већ годинама подноси једностране извештаје и на основу неких његових личних импресија и ставова.

– Углавном, од настанка дејтонске БиХ, било је високих представника који су на различите начине често тумачили Дејтонски споразум и на свој начин често задирали ван овлашћења и у надлежности Републике Српске и тиме доказали да се сврставају на једну страну у БиХ, односно на страну Бошњака – истиче Кошарац.

Он даље каже да су институције РС и СНСД свесни чињенице да Валентин Инцко у свом мандату контаминира политички простор БиХ тиме што жели да окарактерише само једну страну која не размишља добро о БиХ, а то је Република Српска.

ДИЈАЛОГ

Валентин Инцко је у извештају навео да су странке и даље у предизборном моду рада, и да странке у државном парламенту још увек нису започели озбиљан политички дијалог о имплементацији одлуке Уставног суда БиХ у вези са Изборним законом БиХ, како би избори 2018. протекли у реду, као и имплементација изборних резултата.

ОБИШАО ЦРКВУ У ЊУЈОРКУ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је током посете Цркви Светог Саве у Њујорку, која је на Васкрс 2016. године тешко оштећена у пожару, да му је драго чути да би реконструкција крова и пода могла бити готова, те да би црква могла бити поново отворена до следећег Васкрса. Инцко је током разговора са старешином овог храма протојерејом Живојином Јаковљевићем, констатовао да ће бити потребни огромни финансијски и други напори да обнова цркве буде успешно завршена.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пронађена гробница Драже Михаиловића?

(ВИДЕО) БРУТАЛНА ТУЧА У НИКШИЋУ! Песнице им нису биле довољне, па су извадили МОТКЕ!

СТАРИЈИ МУШКАРАЦ ПРЕТУЧЕН ДО СМРТИ! Ужас у Новом Саду!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
26°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
28°
Thu