Регион

Додик најавио резолуцију о војној неутралности

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио да тај ентитет неће одустати од војне неутралности, најавивши да ће се о том питању изјаснити и Скупштина Републике Српске.

„На следећу Народну скупштину иде резолуција о војној неутралности и навешћемо све што мислимо о томе – очување уставног поретка, позиција Републике Српске и војна неутралност“, рекао је Додик за Новинску агенцију РС (Срна).

Он је истакао да ће о евентуалном уласку у НАТО одлучивати народ на референдуму, наглашавајући да о томе није донета никаква одлука и да су све приче те врсте само спекулације.

Додик је објаснио да је Небојша Радмановић, у време када је био председавајући Председништва БиХ потписао одлуку која се односи на то да се затражи отпочињање процедуре, али да Акциони план за чланство (МАП) не значи чланство у НАТО-у. Према његовим речима, у међувремену се у свету промениле многе ствари.

„Видимо на који начин НАТО политички делује и утиче. Имамо перцепцију да ће НАТО овде, ако би се тако десило, поравнати Републику Српску и учинити БиХ унитарном. Страх од таквог НАТО-а постоји међу људима, а ја само као њихов председник преносим тај став“, рекао је Додик.

Он тврди да РС „не може у НАТО, јер то неће народ“, додавши да је ове ставове недавно пренео и војним аташеима из девет држава дипломатских представништава у БиХ, као и да РС неће дозволити књижење војне имовине на својој територији на државу БиХ.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мали: Вероватно ћу поднети остваку пре краја мандата

ХРВАТСКА БРУКА: Капетан Драган осуђен на 15 година затвора

Русија прети да ће блокирати Фејсбук следеће године

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun