Додик (Фото: Јутјуб)
Регион

ДОДИК: Јасеновац се мора окарактерисати КАО ГЕНОЦИД НА МЕЂУНАРОДНОМ НИВОУ

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је отворио данас у Бањалуци Конференцију о Јасеновцу, сматра да се страдање и убијање Срба у том усташком логору мора на међународном нивоу окарактерисати као геноцид

Додик је истакао да Република Српска подржава организацију Међународне конференцију о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, те је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове.

Био је највећи херој Србије, па преко ноћи постао најомраженији преварант: Тражили смо га у родном месту и сазнали где је и шта ради данас

– Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био дио организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена – рекао је Додик новинарима.

Он сматра да су то све одговори који траже да се Јасеновац и страдање Срба постави на међународна места и да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена.

– Таква врста злочина не може застарјети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају на захтеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо – поручио је Додик.

Он је оценио да је ова конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.Додик је, отварајући конференцију коју су организовали Удружење Јасеновац – Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, рекао да она треба дати одговоре на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност.

ЈЕЗИВО УБИСТВО: Девојчицу (8) су данима мучили и силовали док је била на седативима, а потом су је задавили

– Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква места и јесу за то. Не смемо оклевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог века – нагласио је Додик.

Он је закључио да српско национално уједињење не сме бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то.

– Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ – сматра Додик.

Он је поручио да странци увек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена.

– Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било где. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања – сматра Додик.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсетио је да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за време Другог светског рата.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) КАМЕРА СНИМИЛА ЈЕЗИВУ НЕСРЕЋУ: Падобранци се сударили у ваздуху, није им било спаса

– То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање деце – нагласио је Живановић.

Он је додао да су Хрвати и муслимани убили 110.000 деце према извору хрватске штампе из Другог светског рата.

Удружење Јасеновац-Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу организатори су Седме међународне конференције о Јасеновцу која се одржава у Бањалуци.

Конференција се одржава у време учесталих покушаја да се систем концентрационог логора Јасеновац не само потисне у заборав, већ да се број жртава минимизира, логор преименује у радни логор и – повлачењем разних непримерених паралела – редефинише сам појам геноцида, истакли су организатори у најави скупа.

Као и до сада, конференција ће бити посвећена научним и стручним погледима на геноцид почињен у Другом светском рату од Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима.

Учесници Конференције размотриће и појаву радикалних идеологија у контексту глобалних процеса. На скупу ће бити представљено више од 30 радова, биће оранизоване две панел-дискусије, те промовисане три књиге.

ОВА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: На адресе 4,8 милиона домаћинстава стигли леци с упутствима за преживљавање МОРАМО БИТИ СПРЕМНИ

Конференцији присуствују и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић.

Скупу присуствују и предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, председник Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац, те директори образовних и институција културе у Српској, пренела је РТРС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Биљана је на трафици оставила пасош, сат и златно прстење. Изговорила је 5 речи и нестала. Од тада је прошло 902 дана, а њен случај није једини

(ВИДЕО) РАДНИЦИ ЕПС УЗЕЛИ МИТО У КАФАНИ! Погледајте како броји паре за столом! ДОШЛИ ДА ОЧИТАЈУ БРОЈИЛО, ПА ОД ВЛАСНИКА УЗЕЛИ 420 ЕВРА

(ВИДЕО) А СВИ СУ МУ СЕ ТАДА СМЕЈАЛИ: Како је легендарни Чкаља давне 1971. године предвидео пропаст српског фудбала

ВУЧИЋ: Србија неће мењати спољну политику – АКО ХОЋЕ ДРУГАЧИЈЕ МОРАЋЕ ДА МЕ СКЛОНЕ!

ОВО ЈЕ ШОКИРАЛО И НОВОСАДСКЕ САОБРАЋАЈЦЕ! Деда возио мортус пијан и бацао петарде из аутомобила! НАДУВАО НЕВЕРОВАТНИХ 4,05 ПРОМИЛА!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
19°
Mon