Извор: rtrs.tv
Политика Србија

Додик и Вучић састављају СТРАТЕГИЈУ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА за 21. век

Милорад Додик је за ,,Новости" говорио о декларацији заједничког деловања Србије и Републике Српске. Документ није никакав великосрпски пројекат, већ национални програм за 21. век.

Београд и Бањалука ускоро ће формирати тимове стручњака који ће дати свој допринос тексту заједничке декларације Србије и Републике Српске о деловању за опстанак српске нације и српског народа. Документ би требало да буде готов на јесен, усвојен у парламентима Србије и РС, а затим ће га званично представити председници Александар Вучић и Милорад Додик.

Ово, за ,,Новости“, открива први човек Српске, који је у петак у Ветернику присуствовао састанку председника Вучића са представницима Срба из региона, а на којем се разговарало о неопходности доношења заједничке декларације:

,,Циљ је да на почетку овог века имамо документ који може да истрпи време које долази, да остане у власништву генерација Срба ма где били, као оријентир за национално и политичко деловање. Срби прошли век са правом могу да прогласе страдалачким, што је опомена и обавеза да у наредним деценијама учинимо све да избегнемо нова страдања и да истовремено ојачамо наш национални идентитет и националне државе, РС и Србију.“

У декларацији ће, према речима председника Српске, бити наведени сви важни елементи и активности које треба спровести да би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и како би се заштитиле све наше заједнице, без обзира на то где се налазиле, у региону и читавом свету. Додик каже да документ није никаква претња никоме, нити великосрпски пројекат:

,,Кад год Срби покушају да се заштите, непријатељи нас оптужују за националистичке аспирације. А шта је са њиховим аспирацијама које су биле усмерене ка томе да истерају Србе, као што су их из Хрватске истерали ,Олујом’, или из Сарајева, у којем је било 157.866 Срба по попису из 1991, а 2013. само 1.333. Истерани смо и побијени на многим другим местима, имамо суверено право да одлучујемо као народ о својој судбини, и декларацију треба посматрати само на тај начин.“ – категоричан је председник Додик.

И генерални секретар председника Србије Никола Селаковић најавио је да ће се на декларацији, која ће бити својеврсни национални програм, радити у наредним месецима.

Заменик председника скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта поздравља иницијативу председника Вучића да се, како, за ,,Новости“, каже, питање готово два милиона Срба у околним државама декларацијом дефинише као један од државних и националних приоритета Србије, и уз помоћ РС установе конкретне мере и активности за опстанак нације:

,,Очекујем да у уводном делу текста буде наглашено да Србија поштује територијални интегритет држава насталих од некадашње СФРЈ, да је гарант Дејтонског споразума и да неће бити помена о прекрајању граница. Тако међународна заједница неће имати аргумената да нам замери било какву великосрпску политику.“

УЗАЛУДНЕ НОТЕ ХРВАТСКОЈ

ПОВОДОМ усташке иконографије и узвика ,,За дом спремни“, који су и ове године пратили концерт проусташког певача Марка Перковића Томпсона у Слуњу у суботу увече, званични Београд оштро је реаговао, али нота Хрватској овога пута неће бити упућена:

,,Коме да пишемо ноте, имамо их на стотине, без икаквог одговора, а ЕУ је глувонема када је Хрватска у питању. Упозорили смо Загреб да то не ради, јер је то увреда не само за жртве ,Олује’, него и за све жртве усташких злочина и за антифашистичке вредности на којима почива ЕУ. Данас је у Европи то могуће само у Хрватској.“ – рекао нам је први потпредседник и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРАМНО: Ево зашто владика Григорије ОДБИЈА да служи парастос ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

МиГ-29СМ ће бити окосница српског ратног ваздухопловства

НОВИ УДАР НА СРБЕ: Британци опет спремају „холивудски“ напад!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun