Регион

Додик: Федерација БиХ и даље занемарује српске општине

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је положај Дрвара и других српских општина у Ливањском кантону и Федерацији БиХ (ФБиХ) и даље тежак због неразумевања кантоналних и федералних власти и да овај проблем траје предугo.

„Овај положај тежак је и због занемаривања битних ствари и стављања у неравноправан положај општина са српском већином у овом кантону (Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч и Босански Петровац) у односу на општине где су други народи у већини“, рекао је Додик новинарима у Дрвару након састанка са представницима Срба у Ливањском кантону.

Он је нагласио да овај проблем траје предуго и да је то питање које ће морати да се решава на нивоу ФБиХ и на нивоу односа у оквиру конститутивних народа у БиХ, преносе Независне новине.

Додик је подсетио да је већ дуже неадекватно попуњен Дом народа ФБиХ и да никада није досегао до уставне већине која је потребна за конституисање, што говори о односу према Србима.

Председник Српске је рекао да тај проблем мора да буде решен за следеће изборе и да је са представницима Срба у овом кантону разговарао о начинима на којима би питање могло бити решено.

„Подржаћемо измене Изборног закона, али тражимо да се овде позиционирају ствари за Дом народа (ФБиХ) и за Србе у целини, тако да Србе могу представљати они који се бирају тамо гђе Срби живе, а не нека врста имагинације јер знамо да је било Бошњака који су се проглашавали Хрватима и Србима, а онда они некога заступају“, рекао је Додик.

Он је појаснио да ће подржати измене Изборног закона када је реч о ФБиХ — да Срби бирају своје представнике тамо где живе. Према његовим речима, требало би ове четири општине да предложе или изаберу већину у Дому народа ФБиХ и да се и ово подручје јасно позиционира у оквиру Федерације.

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИЛО ЗАСЛУЖАН ЗА „ВОЈСКУ КОСОВА“: Црногорци обезбеђују легитимитет шиптарским оружаним снагама!

КИМ БЕЗ МИЛОСТИ: Лидер Северне Кореје ОТКРИО ЗАВЕРУ, па ликвидирао течу и полубрата?!

За ношење бурке 100, за џихад 300 евра! ИСИС ОСВАЈА БИХ, а Алијин мали истражује откуд Срби и Хрвати у Босни!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun