Фото: РТРС
Регион

Додик: Декларација о очувању српског народа неће бити пуко слово на папиру

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да декларација о очувању српског народа, коју ће припремити Српска и Србија, неће бити пуко слово на папиру, већ програм за дугорочно систематско деловање у корист српског народа.

„Република Српска и Србија даће све од себе да тако и буде. Да дођемо до рационално утемељене декларације и да онда енергично радимо на њеној реализацији“, навео је Додик у ауторском тексту за данашњу београдску „Политику“.

Он је поновио да декларација неће бити уперена ни против кога, нити на било чију штету, већ да је жеља ове генерације политичара у Српској и Србији да напокон побољшају незавидан положај Срба, пре свега у земљама бивше Југославије.

„Зашто европске институције и европска заједница багателишу тешку позицију нашег народа, где је он постао мањина, а његова култура остала већина“, рекао је Додик и поставио питање зашто се принципи на којима почива модерна држава, а то су поштовање мањинских права, не примењује на Србе?

Додик је питао и „ко се то боји најављене декларације Србије и Српске о деловању за опстанак српске нације и српског народа и зашто се диже повика на декларацију, која неће бити ништа ново и неосновано и која је јавна, те представља унутрашње питање српског народа и његово суверено право да као народ одлучује о својој судбини“?

Он је поновио да декларација нема никакве аспирације за преуређење држава, али има аспирацију да упозори да европска конвенција дозвољава да се, на пример, Србима у Словенији да статус националне мањине, а да се у Хрватској реше отета имовинска права, где је Србима одузето 40.000 станова, док су у Републици Српској сва станарска права враћена.

Додик је навео да се Србима у Хрватској дугује 50.000 пензија, динарска и девизна штедња, да је онемогућена накнада штете за уништену и несталу имовину.

Извор: СРНА

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Црна Гора: Врховни суд обара оптужницу за „државни удар“

Састали се Вулин и Шојгу, потврђена испорука МиГ-ова и тенкова, разговарало се и о С-300

НЕРЕДИ У ВИРЏИНИЈИ: Троје погинулих, пао полицијски хеликоптер (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun