Регион

Додик: Ако опозиција јасно каже да хоће референдум, биће га

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Модричи да око капиталних питања попут референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, мора постојати потпуно политичко јединство и да ће, уколико би се опозиција у парламенту јасно изјаснила да хоће тај референдум, он и бити одржан.

Према његовим речима, у вези са одлуком о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ сада се поново прави гужва, преноси РТРС.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

„То смо донели све у нади да ће опозиција схватити да треба да будемо заједно. Сада могу да кажем, пошто ће та одлука ићи на парламент и пошто ће они покушавати да прикажу како смо ми одустали, нека опозиција каже да хоћемо да одржимо референдум о суду и тужилаштву, нека се јасно изјасне и ми ћемо остати у одлуци и одржати референдум“, рекао је Додик новинарима.

Уколико опозиција буде гласала против тог референдума и не изјасни се јасно, сматра Додик, то значи да нема политичког консензуса у Републици Српској.

„Ми не треба да одустанемо од те приче да једног дана одржимо референдум. Без обзира колико неко покушавао да то прикаже цинизмом или чак слабостима, референдум треба да остане институт који треба да његујемо и да развијамо како би одлучивали о сваком националном и народно важном питању, и о Суду и Тужилаштву БиХ, и о статусу, које требамо одржати једног дана“, рекао је Додик.

Он је оценио да је контекст најављеног референдума о независности у Каталонији потпуно другачији него у Српској.

„Овде је контекст другачији. Видите да међународни фактор у Каталонији ћути о томе. Чак и ЕУ, чија је Шпанија чланица, тврди да је то ствар власти Мадрида и Барселоне“, рекао је Додик и додао да за разлику од БиХ, Шпанија има ресурсе да пошаље полицију, док тиме у БиХ нико не би могао ништа постићи, јер ни војска, ни полиција не би могли утицати на институције Републике Српске.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Комеморација на Зејтинлику у славу палих српских хероја

Русија подиже ограду између Крима и Украјине

Кина спремна да у Србији направи чудо: Добијамо „паметне градове“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat