Printscreen
Друштво Србија

Добра вест за грађане: Нема више ношења држављанства од шалтера до шалтера

Од Нове године уз матичне књиге рођених, венчаних и умрлих, успостављена је нова јединствена електронска евиденција о држављанима. То значи да све институције, које користе информациони систем за размену података по службеној дужности, могу да приступају подацима о држављанима на територији целе Србије.

Албанци масовно беже са Косова: Њих 40.000 одлази, у току је велика сеоба

Подаци о држављанству су раније углавном били у папирном облику, уз велику могућност злоупотребе.

– Идентификација службеника није постојала – свако је могао да копира или препише податке и касније их злоупотреби. Централна база има логове где су сви приступи регистровани – објашњава Слободан Недељковић из МУП-а.

Патријарх Иринеј похвалио Додика: Поздрављам председника и честитам му на храбрости да каже оно што сви желимо

Јединствена евиденција омогућава рад нових система електронске управе али, пре свега, значи уштеду времена и грађанима и службеницима.

– То конкретно значи да неће више морати да носе уверење о држављанству од шалтера до шалтера, да доказују нешто што држава већ зна – да су они држављани РС, већ ће службеници у државној управи и локалној самоуправи по службеној дужности моћи да приступају тим подацима и да добијају практично из система уверење о држављанству РС – истиче директор Канцеларије за Е-управу Михаило Јовановић.

ЦИА ЋЕ БИТИ ЈОШ СТРАШНИЈА И ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ОНО ШТО ЈЕ БИЛА! Да ли се то Трамп БРУТАЛНО свети ДИП СТЕЈТУ?

Pixabay

(ВИДЕО) Скандал на ломљењу чеснице у Загребу! Бандић „на муфте“ извукао новчић

На овај начин, државни органи разменили су готово милион података.

– Ово су основне евиденције, поред матичних књига и књиге држављана, следећи корак је регистар становништва који ће објединити 13 евиденција које воде различите институције. Обједињавањем ових евиденција, ово је први пут да држава има све евиденције о грађанима на једном месту – рекла је Марина Дражић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

(ФОТО) ПЛАКАТИ У БАЊА ЛУЦИ „Патријарх Вартоломеј – поганин и цариник“

Подаци о држављанима последњих 70 година вођени су у више од 300 различитих база података, од којих многе нису биле потпуне јер нису садржале ЈМБГ. У наредном периоду, остаје да се и ти подаци употпуне.

(ВИДЕО) НЕУНИШТИВИ АТОМСКИ ДРОН: Руско оружје које Америма ствара ВЕЛИКЕ ГЛАВОБОЉЕ, јер немају чиме да га зауставе! С правом носи име БОГА МОРА

ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ЋЕ ВАС ПРАТИТИ СРЕЋА И БЛАГОСТАЊЕ За Бадње вече морате да урадите ОВО у тачно одређено време!

(ФОТО) БИО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ НА СВЕТУ! Овако се Јужна Америка опростила од легендарног Шекија!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нова иницијатива: Отворити границе између Србије, Црне Горе и РС

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ УБИЦА У БЕЛОЈ ЈАКНИ! Он је усмртио човека на Бановом Брду усред бела дана! Потрага широм Србије за Суботичанином (38)!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Thu
29°
Fri
29°
Sat
24°
Sun