Информер
Друштво Србија

ДОБРА ВЕСТ! Договорен лекс специјалис: ДУГ ЗА „ШВАЈЦАРЦЕ“ МАЊИ 38%!

Грађанима задуженим у францима, који банкама укупно дугују 540 милиона евра, биће отписано око 205 милиона, а кредити ће им бити конвертовани у евре. Ко не прихвати ово решење, моћи ће да тужи банке.

(ФОТО) “БОГ ЈЕ ВЕЛИКИ, СВЕ ВИДИ” Дуле Савић жестоко распалио по Французима, НЕ ЗАБОРАВЉА им заставу тзв. Косова

Одмах на усвајање

Имамо скоро финалну верзију лекс специјалиса, верујем да ће до краја недеље бити усвојен у Скупштини
Синиша Мали, министар финансија

Лекс специјалис за кредите у францима јуче је дефинитивно договорен! Грађанима задуженим у швајцарцима биће отписано 38 одсто преостале главнице дуга, а кредити ће им бити конвертовани у евре, што ће им додатно умањити рате.

(ФОТО, ВИДЕО) Пожар у Нотр Даму угашен, прве фотографије унутрашњости

То значи да ће се укупни дуг око 16.800 задужених у францима, који сада износи 540 милиона евра, бити умањен за око 205 милиона евра, што је у просеку око 12.000 евра мање по кредиту. Такође, нико неће бити дужан да прихвати лекс специјалис, већ ће они којима се ово решење не свиђа, моћи да туже банке и потраже правду на суду.

Информер

Према речима нашег саговорника упућеног у коначне преговоре око доношења лекса специјалиса, закон би данас требало да буде усвојен на Влади Србије, а до краја недеље нашао би се у скупштинској процедури.

Ово је најопаснија птица на свету, убија људе, а ево где је има у Београду

– Сви битни детаљи су договорени, биће отписано 38 одсто преостале главнице дуга, што је укупно око 205 милиона евра. План је да држава преузме на себе 10 одсто од тог износа, док ће осталих 90 одсто покрити банке. Такође, биће извршена и конверзија кредита из франака у евре, што ће додатно умањити рате. Трећа битна ствар је да су законом обухваћени сви који и даље отплаћују кредите у швајцарцима, без обзира на висину дуга, око чега је раније било спора. Они ће моћи да бирају – или да прихвате услове из лекс специјалиса, или, ако нису задовољни, да покушају да добију банке на суду. Наравно, они који прихвате конверзију кредита, неће моћи да туже банке – каже наш саговорник и додаје да се стране у овом спору не слажу само око још неколико ситних детаља.

Данас претежно сунчано и топлије, али не дајте да вас то завара

Министар финансија Србије Синиша Мали истакао је да преговори о лекс специјалису о лакшој отплати кредита у швајцарским францима још трају и да очекује да ће тај закон бити усаглашен ускоро, како би га одмах усвојила Влада, а до краја седмице и Скупштина Србије.

– Имамо скоро финалну верзију лекс специјалиса, усаглашавали смо сваки детаљ и постоји добра воља свих страна да се тај проблем реши. Остало је да се договоримо око још једног ли два члана, након чега ће лекс специјалис усвојити Влада Србије. Верујем да ћемо до краја недеље имати закон изгласан у Скупштини Србије како би што пре могао да се примењује – рекао је Мали, али није желео да износи детаље закона.

Ево где ће Мира Марковић ће бити сахрањена

Информер

Представница удружења ЦХФ Србија Јелена Павловић верује да ће ово решење, иако није савршено, прихватити већина задужених.

– Нико неће бити присиљен да прихвати лекс специјалис, али мислим да ће већина ипак то урадити, јер отпис 38 одсто главнице гарантује солидно смањење дуга. Ко то не буде хтео, може да иде на суд. Конверзија ће се извршити тако што ће се износ пребацити из франака у евре и то по садашњем курсу. Ми се боримо да држава не сноси никакве трошкове умањења и то је једна од две тачке о којима се још увек дискутује – каже Павловићева.

(ВИДЕО) СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ БИЛИ СПРЕМНИ ДА УЂУ НА КиМ! КОСМЕТСКИ ОДРЕД је највећа тајна СРЈ! Ево ко га је 2000. СПРЕЧИО да се врати на нашу СВЕТУ ЗЕМЉУ!

Професор на Београдској банкарској академији Хасан Ханић каже да је ово компромисно, али и најбоље решење за све стране.

– Мислим да је било неопходно да се део тог терета, који је за дужнике постао неподношљив, коначно отпише. Чињеница је да су и банке и држава биле одговорне за то што су грађани похрлили да узму ове кредите, тако да би свакако требало да сносе део одговорности. Никоме свакако није у интересу да грађани не могу да отплаћују рате кредита и да им станови одлазе на добош. Мислим да се овим ставља тачка на причу о „швајцарцима“ – наводи Ханић.

СРПСКОМ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦУ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР: Са 1,9 промила алкохола се закуцао у ауто у којем је било мало дете! ТВРДИ ДА ЈЕ ЈЕО ВОЋЕ!?

ДОШЛИ СУ НАОРУЖАНИ УСРЕД НОЋИ, ВЕЗАЛИ ЧУВАРА И СТАВИЛИ МУ КЕСУ НА ГЛАВУ: Син власника фирме о нападу на фирму 5Д! Постојимо од 1969, сада је све СПАЉЕНО И ПРЕТВОРЕНО У ПЕПЕО!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЂОКОВИЋ ЈЕ САВРШЕН! НАЈБОЉИ У ИСТОРИЈИ: Легендарни тренер објаснио зашто је Новак бољи од Федерера и Надала

(ВИДЕО) ГРАЂЕНА ВЕКОВИМА, НЕСТАЛА ЗА 2 САТА: Пожар потпуно уништио катедралу Нотр Дам, симбол Париза и читаве Француске! Цркву 2018. посетило 13 МИЛИОНА ЉУДИ!

РУСКИ КОСМОНАУТ У БЕОГРАДСКОЈ ШКОЛИ! Обележен Дан сећања на први лет човека у космос

ДОДИК: СРПСКА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ, АКО КОСОВО ДОБИЈЕ СТОЛИЦУ У УН! Ми смо већ одвојени, само то није званично!

Обележена 20. годишњица погибије припадника 78. моторизоване бригаде

(ВИДЕО) НИКО НИЈЕ ПРЕЖИВЕО БЕГ ИЗ АЛКАТРАЗА, А ОНДА ШОК: ФБИ добио МИСТЕРИОЗНО ПИСМО које је после пуних 50 година открило ПРАВУ ИСТИНУ!

„Бесмртни пук“ ове године у 10 градова широм Србије

Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
17°
Sat
19°
Sun
20°
Mon
17°
Tue