Политика Србија

Ђурић: ,,Волео бих да постигнемо споразум са Албанцима, али њиме морају бити задовољни Срби“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је дијалог са Албанцима у интересу Србије и да би волео да Београд и Приштина постигну споразум.

Говорећи за РТС о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је рекао да је Београду у интересу да разговара, али да евентуални споразум мора да буде у интересу српског народа.

„То не може да буде никакав споразум који би био само у интересу албанског народа. Ако бисмо успели да постигнемо споразум којим би у довољној мери били задовољни или незадовољни Срби и Албанци, то би било позитивно“, казао је он.

Ђурић је истакао да Србија никад није бежала од разговора.

„И председник Вучић је јавно позвао на разговоре о односима Срба и Албанаца“, рекао је Ђурић и додао да је унутрашњи дијалог о том питању нешто што је важно за Србију.

Ђурић је навео да позив председника Србије Александра Вучића није дошао без разлога и да је важно да се та тема отвори и да „сами себи понудимо одговор“ о циљевима, средствима и могућностима.

Ђурић је најавио и да ће Александар Вучић сутра у једним дневним новинама имати опширан ауторски текст о томе.

Ђурић је критиковао „све оне који нападају Вучића“ због позива на дијалог и додао да је у томе разлика између државника и политичара.

Он је казао Србија не треба да бежи од разговора.

Савет Српској листи – полако, без журбе

Говорећи о формирању парламентарне већине на Косову и Метохији Марко Ђурић је рекао да ће Срби доносити одлуке уз консултације са Београдом и да је то природно.

„Мој савет њима је – само полако, без журбе. Нека се прво албанске странке расправе међу собом па ћемо видети да ли постоји простор да разговарамо, не о политичким позицијама, него о могућности да се остваре неки од српских економских и политичких интереса“, навео је Ђурић.

Хашим Тачи за сутра је заказао консултације с представницима посланичких група у вези са термином одржавања конститутивне седнице парламента.

Ђурић је навео да је могуће да ће процес формирања већине потрајати.

Он је додао да га често питају која би опција за Србију била најбоља и рекао да није једноставно размишљати о томе.

„Ми не бирамо представнике албанског народа. Ми сматрамо да је веома важно да се са њима разговара и веома је важно да чврсто држимо оно што је наш интерес у томе“, казао је Ђурић.

Извор: Н1, РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue