ФБ
Политика Србија

Ђурђевић: Кандило слободе горело у Црној Гори, док је пола Европе било у тами

Црну Гору осећам својом баш као и Србију. За мене је отаџбина једна и недељива. Ко има српске корене он није поникао само из места у коме су се рађали његови преци, већ из сваке стопе где се српски мислило, писало и дисало, где смо се борили, страдали и побеђивали, поручила је у интервјуу за ИН4С, Милица Ђурђевић-Стаменковски, подпредседница српског сабора Заветници. Интервју преносимо у целости.

Пролази 14 година од погрома Срба на Косову и Метохији. У том таласу насиља 17. и 18. марта 2004. године на Косову и Метохији страдало је 19 цивила, 950 људи је повријеђено, а  4.000 протјерано. Уништено је више од 900 објеката, укључујући 35 српских цркава и манастира. Тадашња Европа је ћутала и нијемо гледала како се вјекови хришћанске цивилизације уништавају. Како тада, тако и данас тај злочин остао је без казне. Опет смо свједоци да недавна терористичка активност РОСА личи на можда нови егзодус Срба, како ви из покрета Заветника видите ту ситуацију? 

ЕВО ЗАШТО БРИТАНИЈА РУСИМА ПОДМЕЋЕ ТРОВАЊЕ СКРИПАЛА! Бивши премијер Јапана открио МРАЧНЕ ПЛАНОВЕ Терезе Меј!

У новијој српској историји март месец је постао страшни симбол погрома и страдања Срба – у марту је започета НАТО агресија, у истом месецу је над нашим народом извршен погром, и поново у марту терористичка формација, тзв. РОСУ јединица, која је наставила насилничку традицију некадашње тзв. ОВК, упада у Косовску Митровицу, засипа Србе шок бомбама, пребија их, нишани у голоруки народ и поново показује спремност на нова злодела и егзодусе.

Србија је годинама била привржена дијалогу са Приштином, врло често и на штету својих националних и државних интереса на КиМ. Београд је испунио све услове на које се обавезао у оквиру Бриселског споразума, али са друге стране самопроглашене косовске институције пет година нису спровеле једну ствар која се од њих очекивала – формирање Заједнице српских општина. Упркос свим уступцима српске стране – Приштина је показала да не жели компромис и договор. На Београд се последњих месеци врши перманентан притисак да потпише правно-обавезујући споразум, тј.да формално и де јуре призна тзв. Косово и сагласи се са његовим чланством у УН. Присутна је констатна претња албанске стране да ће упасти на север КиМ већински српски насељен и стратешки најважнији део јужне покрајине. Убиство Оливера Ивановића је такође коришћено као изговор да се север КиМ представи као нестабилан због чега наводно мора бити стављен под потпуну контролу приштинских квазиинституција.

ЛАЗАНСКИ: Можемо да узмемо север Косова и за 60 минута!

Фото: ФБ Косовска Митровица

Овај терористички чин који се недавно догодио Приштина је координирала са својим западним менторима. Циљ је сатеривање Србије уза зид и покушај да се изнуде нови уступци. Демонстрирали су насиље, бруталност и силу управо да би створили слику да су они господари прилика и северно и јужно од Ибра. Како можемо даље говорити о преговорима када је шеф српске преговарачке делегације јавно линчован на улицама Приштине?!

Очито је да Европска унија нема никакав ауторитет и легитимитет за даљи наставак преговора, а с обзиром на то да је јасно да су САД и директно и индиректно укључене у косовско питање – једини начин је да Србија затражи нови преговарачки оквир у који ће непосредно бити укључена Руска Федерација, њени правни, дипломатски и геополитички експерти.

НАЈЕЖИЋЕТЕ СЕ: Исповест жене која се вратила са „оног света“

Пред Србијом се сада налази важан задатак да спречи формирање тзв. војске Косова што се коси са Резолуцијом 12 44. Формирање војске тзв. Косова значило би формирање легалне терористичке формације. Многима се чинило да су на КиМ бројни процеси већ завршени. Мој утисак је да  тек почињу.

У свијетлу приче о Косову и Метохији, висте као покрет, прије пар мјесеци представили своју националну стратегију за рјешавање косметског питања којом сте дали званични одговор на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији.

Колико та стратегија има или да ли има додира са Апелом за Косово које је до сада потписало велики број грађана?

Оба документа позивају на очување КиМ у саставу Србије, не разликују се у суштини, већ у форми. Апел је вид прогласа, а Платформа коју смо представили јавности је свеобухватна стратегија која нуди анализу српског питања на КиМ али и конкретна решења са позиције правног, политичког, међународног и безбедносног аспекта. У Платформи смо посебно нагласили повољне промене геополитичких прилика.

Током последњих месеци признање тзв. Републике Косово повукло је више држава света као што су  Суринам, Сао Томе и Принципе, Бурунди, Гвинеја Бисао… У исто време, Нигерија, седма најмногољуднија држава света, са преко 190 милиона становника, демантовала је Приштину да је икада признала тзв. косовску државност.  САД и земље покровитељи тзв. Републике Косово више не могу да пронађу ниједну државу на мапи света која је спремна да у перспективи призна сецесију јужне српске покрајине.

Сви параметри показују да ће до 2020. године Кина, Русија, Индија и Бразил бити у првих пет светских економских и војних лидера. Реч је о државама чији се поглед на прилике на Балкану подудара са српским интересима. Према последњем извештају америчког бизнис часописа „Форбс“ међу банкама са највећом активом у свету налазе се кинеске банке.

Тенденција раста може се уочити и на пољу војног буџета како појединих држава тако и новоформираних међународних безбедносних организација. Преглед трошкова између 1988. и 2015. године указује да је Кина, која је 1988. имала буџет као Шпанија, за 25 година претекла готово целу ЕУ. Русија је 1998. имала готово исти војни буџет као Турска, а сада је неупоредиво већи. Земље које данас чине БРИКС 1998. године имале су у збиру 13,7% буџета НАТО пакта, а данас је та цифра чак 43,3%. Буџет Шангајске организације за сарадњу је са 7,5% достигао до више од 40% буџета НАТО. Неопходно је нагласити да земље чланице БРИКС заједно чине преко 42% светског становништва и преко 22% светског БДП. Ниједна чланица БРИКС-а није признала тзв. Косово.

Србија нема ниједан разлог да срља у некакве обавезујуће споразуме са Приштином, нити да пристаје на било каква изнуђена решења.

Платформу смо представили у руској Думи, али и угледним интелектуалцима и удружењима у Европи која поштују интегритет Србије. Оцењена је од стране бројних међународних ауторитета као први озбиљан план за обнову суверенитета Србије.

На протеклим изборима у Београду и још пар општина у Србији, показало се да странке окренуте националним питањима нијесу прошле задовољавајуће.

Шта то фали националним политичким странкама да остваре бољи резултат?

Да ли по вашем мишљењу ту можемо гледати реалну ситуацију у Србији, да су грађани окренули леђа вјековним вриједностима које је његовала Србија и све више се окрећу неким „новим вриједностима“ ?

Владајућа странка у Србији, Српска напредна странка, припада оној врсти партија које програмски обухватају широке идеолошке лепезе – од еврофанатика до суверениста. Многи грађани који се противе евроатлантским интеграцијама, који су на позицији очувања КиМ у саставу Србије и који се залажу за очување традиционалних вредности друштва, ипак поклањају поверење актуелној власти, плашећи се повратка странака бившег режима које су својом политиком Србију бациле на колена. У таквим околностима, мало је простора за странке које немају медијски простор и значајније ресурсе.

Упркос томе, ми стрпљиво радимо на оснаживању наше организације, јачамо одборе и припремамо се за парламентарне изборе. Србију чекају бројни политички и геополитички изазови који ће потврдити да је политика коју заступамо једина одржива и утемељена у реалности. Пре свега ту мислим на спољнополитички правац земље, али и њен однос према виталним националним и државним интересима. Истраживања показују да је половина грађана против уласка Србије у ЕУ, преко 85% против интеграције у НАТО, а више од 70% за ближу сарадњу са Руском Федерацијом. Неминовно је да се овакво расположење грађана преточи у јасну политичку и изборну вољу у времену пред нама.

Ми смо током претходних београдских избора добили велике симпатије, али оне нису преточене у гласове због чињенице да смо још увек нови на политичкој сцени. Уверена сам да ће наша доследност и истрајност на наредним изборима донети и добар резултат.

(ФОТО) Даринка Таталовић је једина жена која је била на Голом отоку! ОТКРИЛА ЈЕ НАЈГНУСНИЈЕ МУКЕ ЗАТВОРЕНИКА У ТИТОВОМ ЛОГОРУ СМРТИ

Говорећи о положају српског народа на КиМ и стварање тзв државе Косово немогуће је да се не помене да је премијер Црне Горе Душко Марковић у посјети Косову* рекао да иако је 85% грађана Црне Горе било против признавања Косова, влада ЦГ ипак је признала. Како ви у покрету гледате на то и да ли у случају признавања посматрате исто званичну Црну Гору и њен народ?

Црна Гора је једина земља у Европи која никада није променила власт на изборима. Где нема промене власти, нема ни демократије, још мање слободе. Мило Ђукановић, у чијим првим пасусима биографије сазнајемо да је био најмлађи члан ЦК Савеза комуниста Југославије, сада прети да угрози и самог Тита као вечног председника. Приватизовао је Црну Гору и похарао њене ресурсе попут варварских хорди, а онда је на тањиру понудио НАТО пакту, противно вољи народа. Комунистичку интернационалу заменио је евроатлантском!

Намеће се питање како је Црна Гора, земља у којој је народ знак жалости за Косовом и Метохијом носио на капама, допала у самовољу власти која додељују звање почасног грађанина ономе ко је отео Призрен и Пећ?!

Одговор лежи у процесу дугог и бруталног расрбљавања и латинизације Црне Горе. Народ је обмањиван идејама о самосталности и независности, а доведен је у ситуацију да већинска воља народа о тако важном питању као што је улазак у Западну војну алијансу не буде довољан разлог да државно руководство Црне Горе одустане од намере да тако безочно понизи континуитет слободарства Црне Горе и њеног народа.

Читава Западна Европа лицемерно је прећутала доказе о намештеним резултатима референдума о отцепљењу Црне Горе, али и о куповини гласова током свих потоњих изборних циклуса, позивању грађана на информативне разговоре, уцењивању радним местом и претњама, кршењу основних људских права и људског достојанства. Ми знамо, јер нас је искуство научило, да је дефиниција демократије у тумачењу Запада увек подређена њиховим интересима.

Земљу су нам цепали они ван ње, али су увек међу нама налазили оне који су то спроводили. Неки из користи, неки из мржње, неки из незнања…

Шта су тековине одвајања Црне Горе?! Никада није била мање независна и мање слободна. Народ који „није љубио ланце“, ланцима је окован. Црна Гора је постала заточеник Монтенегра.

(ВИДЕО) ПУТИН НАСТАВИО ДА МАЛТРЕТИРА АМЕРЕ И НАТО: Русија испробала нови досад најмоћнији пројектил за противракетну одбрану!

Ниједна политичка подвала није дугог века, па ни ова неће дуго трајати.

Ви као покрет основани сте 2012 године на Сретење, да ли сте у ових 6 година од како постојите остварили циљеве којима стремите и да ли имате у плану да оснујете свој огранак можда у Црној Гори?

Црну Гору осећам својом баш као и Србију. За мене је отаџбина једна и недељива. Ко има српске корене он није поникао само из места у коме су се рађали његови преци, већ из сваке стопе где се српски мислило, писало и дисало, где смо се борили, страдали и побеђивали.

Много је људи из читаве Црне Горе који нам пружају подршку и позивају нас да се званично укључимо у политички живот, али за сада нисмо кренули у оснивање одбора. Нама није амбиција да будемо још једна политичка странка у Црној Гори, већ ослонац и подршка нашем народу да се избори са свим притисцима.

(ВИДЕО) СНИМАК ОТКРИВА: КОНТРОЛОР БУС ПЛУСА ПОЛОМИО РУКУ ДОК ЈЕ ТУКАО ПУТНИКА! Напао га у аутобусу, па га извео, ОБОРИО НА АСФАЛТ и наставио да бије

Парадоксално је то да режимски медији, али и представници државних институција, попут Миливоја Катнића, покушавају да Заветнике представе као некакав страни фактор који угрожава „просперитет Црне Горе“, а дочекују албанске терористе који према Црној Гори имају територијалне претензије као браћу и пријатеље. Њима је данас ближа беса од Завета.

Са великом пажњом пратим и предстојеће изборе и надам се добрим резултатима опозиционих кандидата са којима делимо сличне вредности.Избори су важни и на њима се може много тога променити, али суштинско питање је – Може ли народ Црне Горе да поново упали оно кандило слободе које је горело кад је пола Европе било у тами ропства?!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп зове Путина у Белу кућу

Лавров: Хладни рат је и имао нека правила, а овај сада…

(ВИДЕО) ПЕТКОВИЋ: Политика Вука Јеремића била је гора за Србе на КиМ од политике ОВК!

ДВЕ ГОДИНЕ ИСТРАГЕ, МИСТЕРИЈА И ЛАЖИ: Ово су најбитнији моменти у истрази најинтригантнијег злочина у Србији

Извор: in4s.net

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue