Фото: јутјуб
Свет

Солун: Ђорђе Михајловић и даље чува српске јунаке на војничком гробљу

Ђорђе Михаиловић, чувар српског војничког гробља „Зејтинлик“ у Солуну, више од пола века  дочекује и испраћа потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату.  У протеклих годину дана, неколико пута на друштвеним мрежама и појдиним порталима могли смо чути  да је деда Ђорђе преминуо. 
Гото: РТРС

Како Независне пишу – Тропска врелина, крхко здравље и отежано кретање нису спречили Ђорђа Михаиловића (89), чувара српског војничког гробља у Солуну, да дочека туристе и по традицији одржи кратки час историје. Са штапом у руци, повијених леђа, али ведрог духа изашао је из капеле, те се запутио под чемпрес, где се на изненађење присутних попео на бетонски блок, како би надвисио слушаоце и почео причу.

„Јавили су више пута да сам умро, долазили људи да питају да ли сам још жив, а ја био болестан. Седам месеци сам лежао у болници, овде у Солуну. И хвала Богу, дошао опет да чувам гробље“

Деда Ђорђе се родио се 1928. године у овом Солуну , од оца Ђуре преузео дужност чувара земних остатака хиљаде српских ратника, који су прије један виек своје животе положили за слободу, 1960. године.

„У Србији кажу Ђура, а у Црној Гори, Босни и Далмацији кажу Ђуро. Тако се звао мој отац. Када је он умро ја сам постао чувар, али мене нема ко да наследи, ја немам сина. Само једну кћерку, али ни она нема мушке деце, тако да ће после мене неко други једног дана да буде ту“, каже Ђорђе.

На дека Ђорђу је кошуља Војске Србије, војничке панталоне су реплика српске униформе с почетка прошлог века, а посматрачу одмах поглед застаје на његовим ципелама, које су неколико бројева веће, али у којима времешни старац без проблема корача историјским здањем у које су залазили и државници.

Дека Ђорђе се у разговору за Независне присећа да су у посету српском гробљу долазили многи српски политичари попут председника Додика, Биљане Плавшић, Томислава Николића.

Деда и отац, дека Ђорђа су сахрањени на овом војничком гробљу, а поред њих ће, каже, и он бити положен када дође време. Деда Ђорђе је потомак солунског добровољца Саве Михаиловића из Грбља, код Боке Которске, који је скупљао кости својих страдалих сабораца и сахрањивао их на војничком гробљу, које носи назив „Зејтинлик“.

 

Извор: Независне, Говори Србија

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri