Драган Ђилас (Фото: Јутјуб)
Политика Србија

ЂИЛАС ДАО 6 МИЛИОНА, ДРАМА НА СКУПШТИНИ НУНС! Пљуштале тешке речи, прозивке, сви питају ЗАШТО СЕ ОВО КРИЛО

У жестокој расправи, која је оштро поделила учеснике ванредне скупштине НУНС, било је и захтева да се гласа о поверењу руководству због прикривања позајмице Драгана Ђиласа Медија центру и инсинуација на рачун Владимира Костића, који је о тој позајмици писао.

Председник НУНС-а Славиша Лекић тврди да није довео у питање Костићев интегритет, али је током седнице рекао да он тај текст не би објавио и да се пита зашто је објављен годину дана после уговора са Ђиласом, који, према његовом мишљењу, као и према мишљењу многих других учесника скупштине, није споран.

ПОЗНАТА СРПСКА ВОДИТЕЉКА ПОДВОДИ ДЕВОЈКЕ Ујутру породична жена, увече макро

Бурна, на моменте жестока, увредљива, непријатна расправа на ванредној скупштини НУНС-а поделила је 120 присутних чланова удружења, пре свега око позајмице Драгана Ђиласа Медија центру, који је ово удружење основало, али и око новинара Владимира Костића, који је о тој позајмици написао текст, а много пута је поменута и Цензоловка, која је тај Костићев текст објавила, као и Тамара Скрозза, која је после ове афере најпре напустила Извршни одбор, па онда и НУНС.

Председника НУНС-а Славишу Лекића, који је рекао да такав текст не би објавио, подржао је, или бар није критиковао, највећи део Извршног одбора, али и велики део учесника скупштине који не виде проблем у одлуци директора Медија центра Бранка Глигорића (за коју је Лекић знао и подржао је) да позајми новац од политичара – познатог и по својим нападима на независне новинаре и медије, по оснивању таблоида и покретању првог ријалитија у Србији.

Они су позајмицу правдали пословним прагматизмом, великом финансијском кризом у којој се МЦ налази, као и тиме што Ђилас за новац који је позајмио није поставио никакве услове. Један део новинара замерио је Костићу што није показао лојалност или што је текст уопште објавио, док су му други честитали на професионализму и подржали то што је критички писао о удружењу чији је члан.

Председник НУНС-а Славиша Лекић оптужио је Костића за инсинуације, а њега и Цензоловку, која је овај текст објавила, питао зашто баш у том тренутку објављују бајату вест од пре годину дана.

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА НА ИБАРСКОЈ МАГИСТРАЛИ: Судар камиона и аутомобила, мушкарац погинуо на месту!

Костић је, у емотивном обраћању Лекићу и скупштини, оштро демантовао сваку инсинуацију, открио је да је Лекић раније инсинуирао да текст није Костићев, као и да га је још током интервјуа председник НУНС-а питао ко му је мета – Лекић или удружење чији је председник.

Овај млади истраживачки новинар рекао је да се, пишући текст, водио искључиво професионалним разлозима, да о свом открићу није хтео да ћути зато што верује да је у интересу јавности да за њега сазна, а Лекића је подсетио да је НУНС ове године наградио истраживачку причу КРИК-а о „тетки из Канаде“, односно позајмици Александра Вулина – која је у тренутку објављивања била стара три године и нико је због тога не сматра бајатом.

Владимир Костић, упркос значајној подршци коју је на скупштини добио од оних који мисле да је он одличан новинар и да је било у интересу јавности да се та прича објави, поручио је и да ће сутра (понедељак) иступити из чланства НУНС-а.

Костића су подржали готово сви млађи чланови НУНС-а присутни на скупштини (Душан Машић је приметио да је мање од 10 одсто људи на скупштини млађе од 35 година), као и поједини истакнути новинари, истичући његову професионалност и принципијелност, али му је Лекић у једном тренутку рекао да његове речи доживљава као претњу. Таква констатација није била најјаснија, јер ни после преслушавања снимка са седнице извештачи нису приметили да је Костић ишта слично рекао.

(ВИДЕО) САЧЕКАЈ ДА ПОПУШИМ Шок снимак медицинске сестре са шалтера у крагујевачом Клиничком центру запалио мреже

Костића је снажно подржао и Драган Кремер из Фонда за отворено друштво, који сматра да НУНС има велики проблем у комуникацији, да је Ђиласова позајмица скривена од чланства, да је сјајно то што је Костић истражио ту причу и што је она објављена, те је рекао и да мисли да је због тога руководство НУНС-а требало да поднесе оставку или да се гласа о њиховом поверењу. Ни овај, као ни неколико других предлога, председавајући Стојан Марковић није ставио на гласање.

Расправљало се, повремено на непримерен начин, и о оставци Тамаре Скрозе на чланство у Извршном одбору, а касније и о њеном изласку из удружења. Она није присуствовала седници, што некима није сметало да кажу како не разумеју такав етички пуританизам.

Било је новинара који су оштро бранили њено право на одлуке које је донела. Лекић је рекао да је и он раније размишљао и радио као Скроза, али и да мисли да би сада било неодговорно тако радити испред организације коју заступа.

Због значаја ових дискусија не само за чланове НУНС-а већ и за новинарску сцену, преносимо делове најзанимљивијих говора на ванредној скупштини НУНС-а. У сенци ове расправе, јуче се разговарало и о проблемима са доношењем медијске стратегије, пројектном суфинансирању медија и преговорима са Владом Србије.

(ВИДЕО) ХАОС У ЈУТАРЊЕМ УЖИВО! УКЉУЧИЛЕ СЕ МАЈКА КОЈА ТВРДИ ДА СУ ЛЕКАРИ ОДБИЛИ ДА ЈОЈ ПРЕГЛЕДАЈУ ДЕТЕ И НАЧЕЛНИЦА: Ево шта су поручиле једна другој!

Лекић: Звао сам и Цанета Суботића и Николу Петровића

Председник НУНС-а Славиша Лекић најпре је подсетио на то да је НУНС оснивач Медија центра д.о.о., Центра за истраживачко новинарство Србије, Фондације „Душан Богавац“, а индиректно и суоснивач две фондације којима је оснивач Медија центар – Фондације Медија центар и, како је Лекић рекао – „нажалост, Ебарт фондације“.

Указао је и на финансијске проблеме Медија центра, који је 2014. дуговао 38 милиона, док је сада дуг смањен за 20 милиона. Рекао је и да је 2017. МЦ остварио „скроман профит“ и да у њега није урачуната позајмица коју је у мају те године узео од Мултиком групе д.о.о. у власништву Драгана Ђиласа. То је било непуна два месеца пошто је Лекић постао председник НУНС-а.

Лекић је рекао да је због дугова МЦ и сам контактирао са неколико људи „из света бизниса“, као што су Станко Цане Суботић, кум Александра Вучића Никола Петровић, али да му се они нису јавили.

Објаснио је и да НУНС, као оснивач, може Медија центру да сугерише програмску концепцију, али да нема права да се меша у пословну политику МЦ.

Лекић је рекао да је директор МЦ Бранко Глигорић контактирао са Драганом Ђиласом, а онда цитирао део Костићевог текста са портала Цензоловка:

(ФОТО) ХАОС НА БРАНКОВОМ МОСТУ: Аутомобил се ПРЕВРНУО НА КРОВ, судар блокирао саобраћај

Уговор, у који је Цензоловка имала увид, потписан је 11. маја 2017. године између Мултиком Гроуп, који је као директор заступао Драган Ђилас, и Медија центра, који је заступао Бранко Глигорић. Износ позајмице је шест милиона динара и исплаћен је у три рате, у мају, јуну и јулу те године. Цео износ би требало да се врати до 10. јула 2020. године, без било каквих других обавеза.

Лекић наставља: Медија центар је – сада ме пратите пажљиво – од предузећа особе која није осуђивана и није под истрагом, узео позајмицу без камате, са роком враћања од три године, уз уговор у коме је дефинисано како ће се она обавити – са рачуна на рачун фирме.

О томе сам известио чланове тадашњег Извршног одбора, није било гласања нити расправе. Ђилас није ништа тражио као противуслугу, ни од МЦ нити од НУНС-а, па његове услуге није користио ни током изборне кампање. (…)

4. јуна ове године, 390 дана од потписивања уговора о позајмици Мултикома Медија центру, на порталу Цензоловка појавио се текст Медија центру НУНС-а Драган Ђилас позајмио шест милиона динара. У тексту су верно пренете моје речи. Разговарао сам и са другим саговорницима, и Бранком Глигорићем и Вукашином Обрадовићем, који нису имали примедбе на новинара који је написао текст.

Мени је једино засметала инсинуација како ми, цитирам: Ђиласова репутација није сметала да прихватим позајмицу коју је Мултиком дао Медија центру. Нити сам тражио позајмицу, нити сам одлучивао о њој.

Та инсинуација је наредних дана заузела насловне стране прорежимских медија.

Спаић: Руководство погрешно хендловало причу о позајмици

Тамара Спаић: Одлично је што је сазвана скупштина, међутим – начин на који смо почели да причамо о томе доводи у питање значај НУНС-а. Као што је рекао Арежина, ми овде морамо да говоримо на начин да ова организација опстане. Не можемо да се свађамо и поново нападамо интегритете других. Славиша, ја те подржавам и јако волим што си председник НУНС-а, али начин на који си поново ушао у ту причу је погрешан.

Да ли је у немогућој ситуацији добро узети новац од тајкуна и од активног политичара – о томе можемо да гласамо. Али то је много мање важна ствар од питања како функционише и како се одлучује у оквиру НУНС-а. Начин на који је НУНС, односно руководство хендловало целу причу о тој позајмици је – погрешан. Утолико се слажем са Кремером. То је оно што је овде убацило бомбу.

Ја сам за прагматизам, подржавала сам и Ђинђићев прагматизам, подржавам и прагматизам НУНС-а и Медија центра и вероватно бих, да ме неко притисне, гласала, са ужасном мучнином, да се узме тај кредит (Ђиласова позајмица, прим. нов.). Да ли је важно да се зна да узимамо тај кредит? Јесте. Да ли се људи овде осећају изданим што практично то кријемо? Одлично је… ми треба да као НУНС подржимо истраживачког новинара који је направио сјајну причу. Да ли ми је било драго што се то појавило на Цензоловци? Па није, било ми је мука! Па свима нам је овде било мука, не бисмо били чланови НУНС-а.

Али то морамо да расправимо овде. Да ли је требало да ти даш оставку у том тренутку (обраћа се Лекићу, прим. нов.), односно да ти, па после Света, излазите, денунцирате и правите проблем још већим? Ви очигледно не разумете у чему је проблем нашег револта. Па не можете нападати интегритет новинара! Па то (што је Костић објавио, прим. нов.) јесте вест!

Бранко Глигорић, директор Медија центра: Кад седите у кафани и коментаришете да ли је добар овај или онај наслов, колеге вам кажу како изигравате уредника. Неки овде изигравају директора Медија центра. Говорим новинарским речником, па ћу још једну ствар тако рећи: Како се зове појава када неко у редакцији направи списак непожељних саговорника? Цензура. А како се зове када неко директору Медија центра д.о.о. направи листу непожељних пословних партнера? То је потпуно исто.

Људи који се на овај начин изјашњавају су цензори и немојте то да радите. Када покушавам да изведем Медија центар из ситуације у коју су га претходне генерације у НУНС-у својом непажњом довеле, допустите да то радим на начин на који мислим да је најбољи. Када сам склопио уговор са НУНС-ом, нико ми није предочио листу непожељних пословних партнера.

На страну шта ја мислим о Ђиласу – када сам са њим склапао уговор, гледао сам да ли је то пословно добро за Медија центар и да ли постоји неки услов – никакви уступци нису тражени.

Бранко Чечен, директор ЦИНС-а: За све у ЦИНС-у је Ђиласова позајмица била етички проблем. За организације сличне нашој, по угледу на које смо настали – то питање се не поставља. То није питање нечијег личног става – то је принцип. Наш став је етички и заснива се на томе шта смо ми научили о томе.

Постоји велика разлика у схватању тога између нас и НУНС-а. Ми имамо проблем и зато смо отворили дијалог са НУНС-ом. Видећемо како ће се завршити. Мислим да је то добар начин, иако нисмо лако дошли до тога.

Ја се надам да ће се завршити компромисним решењем у коме ће НУНС остати оснивач, али ће и формално свако одлучивање о уређивачкој политици ЦИНС-а бити независно. НУНС никада није утицао на уређивачке одлуке ЦИНС-а, али су принципи и етичке одлуке за нас веома важни. Да није тако, ми не бисмо постигли успехе које смо постигли. Да ми унутар ЦИНС-а не одлучујемо тако демократски како одлучујемо, не би се формирали тако добри новинари, не бисмо имали толико индивидуалних и групних награда.

Они су ти који су млађи од 40 година, они су ту и они овако мисле. Дијалог између нас је веома важан јер другачије нећемо доћи до било чега осим до сукоба.

Борис Ангеловски: Није споран начин на који послује Медија центар, сада има добре резултате. Није спорно ни то што сте направили добар пословни дил, направили позајмицу без камате. Ја причам да је проблем НУНС-а са етичке, новинарске стране. Са могућим последицама да то сутра неко „натовари“ НУНС-у. Ми овде причамо о томе да ли је за новинаре – поготово млађе – етички неприхватљиво да се од политичара позајмљује.

Жељко Бодрожић: Нико није на Извршном одбору рекао да је Влада Костић погрешио, да га због тога треба осудити зато што се том темом бавио и што је објавио текст. Ево, данас је доста младих чланова ту, а да не говоримо о овој теми – њих не би било. Све што се после тога дешавало било је на нивоу глувих телефона, неспремности да се разговара.

И на крају долази одлука ЦИНС-а да иступи из НУНС-а и захтев од нас у Извршном одбору да признамо да смо ми на неки начин „срамота“. Ја сам био за то да ако пустимо ЦИНС из НУНС-а, да се онда сами распустимо зато што више немамо моралних права да постојимо.

Значи, ни у једном тренутку није постојао негативан став према томе. Сви смо затечени – немамо решење за Медија центар, а истовремено сви желимо да будемо слободни, да немамо бандаже које вучемо са собом. Добро је што после разговора са ЦИНС-ом то иде у добром правцу. Све што је ЦИНС радио свих ових година је добро, сада треба да имају пуну независност и то треба формализовати уговором.

Биљана Степановић, потпредседница ИО: Првог дана, мене је као и остале чланове ИО лупило у главу то са том Ђиласовом позајмицом. Рекла сам ИО да, ако би ме неко питао да ли бих ја узела позајмицу од Ђиласа – кога нисам упознала – за моју фирму, вероватно не бих. Али то трпи моја фирма и моја породица. Да ли бих то радила као директор Медија центра – нисам сигурна. У том случају бих можда угасила оно што ја нисам отворила, донела бих проблем НУНС-у и то би имало домино ефекат.

Са овим искуством, мислим да на то не бих имала право. Ја сам та која је рекла да ја тај текст не бих објавила. Питам: Имам ли ја право на свој став? Неке друге колеге кажу да је то новинарство и да је то изван свих других принципа, ја то уважавам. Али имам ли ја право да кажем да у мом координатном систему, у мојој номенклатури вредности, постоји нешто изнад новинарства? Ја сам човек лојалан и ја бих прво дошла у НУНС и ја то сматрам лојалношћу. И не желим да ми неко због тога суди, имам право на своје мишљење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Тачи потврдио: Хоћу да избегнем поделу и формирање ЗСО

(ВИДЕО) ДРАМАТИЧАН ОБРТ У УБИСТВУ НОВИНАРА: Камере отркиле КАШОГИЈЕВОГ ДВОЈНИКА! Члан ОДРЕДА СМРТИ обукао његову одећу, па шетао градом!

МИЛО ФАЛСИФИКУЈЕ ЦРНОГОРСКУ ИСТОРИЈУ! Ударио и на СВЕТОГ САВУ, главна му је „кривица“ ШТО ЈЕ БИО СРБИН!

ПРЕТЊА ТРАМПОВОГ ЧОВЕКА: У Србији рат до истребљења

(ФОТО) ПРЕМИНУО ПОСЛЕДЊИ СТРЕЉАНИ ЂАК ИЗ ШУМАРИЦА: У њега су испалили 11 метака, лежао је међу лешевима, а онда га је пронашла мајка! САДА ЈЕ ОПЕТ СА ДРУГОВИМА НА НЕБУ!

Лавров о иступању САД из Споразума о ликвидацији ракета: Свака акција имаће своју реакцију

Еспресо/Цензоловка

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed