Извор: youtube.com
Блиски исток ВИДЕО Свет

ДИВЉА БИТКА У СИРИЈИ: 2000 џихадиста опкољено у некадашњој престоници Исламске државе (ВИДЕО)

Око 2.000 бораца Исламске државе је остало у граду Рака у Сирији, где се боре за опстанак, након офанзиве сиријских опозиционих снага које подржавају САД, изјавио је специјални известилац анти-ИСИС коалиције Брет Мекгурк.

Према његовим речима, око 45 одсто Раке је „очишћено“ од припадника ИД од почетка јуна, преноси Ројтерс.

,,Данас се припадници ИД боре за сваки блок у Раки и за свој опстанак. Око 2.000 бораца ИД остало је у граду, а највероватније је и да ће већина њих умрети у Раки“, рекао је Мекгурк и додао да је ИД у Сирији и Ираку изгубила 70.000 квадратних метара територије.

Према његовим речима, коалиција предвођена САД жели да окружи област да се осигура да борци ИД не могу да побегну, а уз помоћ турских снага обезбедили су да та терористичка организација не може више да шаље у Европу и свет екстремисте обучене у Сирији.

Међутим, борбе за Раку су изузетно тешке, а ослобођење сваког блока односи на десетине живота. Извештаји са терена говоре да операције ослободилаца, поред бомбаша самоубица и аутомобила бомби, нарочито отежавају подземни тунели које исламисти користе како би нападали ослободиоце с леђа.

Поред тога, терористи имају велике количине оружја и муниције и спремни су да се боре до краја. Процењује се да ће борбе за овај град трајати месецима.

Коалиција је употпунила базу података са око 19.000 имена борца ИД прикупљених из мобилних телефона, адресара и других докумената нађених на ратишту и поделила је са Интерполом.

Офанзива за ослобођење Раке, претворене у главни град самопрокламованог калифата Исламске државе, отпочела је 6. јуна ове године. Тачан број цивила који је остао заробљен у граду је непознат, али Уједињене Нације процењују да се он креће између 20 и 50 хиљада. Са друге стране, локалне невладине организације овај број спуштају на 10 до 25 хиљада.

Губитак Раке биће други смртоносни ударац за Исламску Државу, након губитка Мосула. Ова терористичка организација је до сада изгубила 78% територије коју је држала у Ираку и 58% у Сирији.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прекоокеански комерцијални дронови – ново оружје терориста?

Од напада коалиције, на челу са САД, страдају СТОТИНЕ ЦИВИЛА!

Ђурић: Учинићемо све да спречимо улазак Косова у Интерпол

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri