РИА
Европа Свет Србија

ДИРЕКТНО МЕШАЊЕ У УНУТРАШЊУ И СПОЉНУ ПОЛИТИКУ МАДРИДА: „Шпанија да призна Косово, ако жели да сачува Каталонију“

Директор Центра за Западни Балкан, Русију, Турску и Источну Европу Фредрик Веслау сматра да Шпанија треба да призна Косово ако жели да сачува Каталонију.

ХОРОР: Измасакрирао жену код Пожаревца, сео у аутомобил па се закуцао у камион и погинуо

Он „сулудом доследношћу“ назива „логику Мадрида да ће, ако призна Косово, престати да води конзистентну политику“.
„Не би, јер су Каталонија и Косово два сасвим различита случаја. Шпанија не успева да направи суштинску разлику између њих и показује да није у стању да разликује легитимне захтеве за самовладом од сепаратизма. Тиме ненамерно сигнализира да и Каталонија можда има разлог да тражи независност“, казао је Веслау.

(ВИДЕО) АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ПИЛОТИ ОЧАЈНИ: Како да ратујемо са Русима кад и не видимо њихове ловце Су-30 и Су-35! Њиховим мукама ту није крај!

Он је оценио да се „на Косову водио рат, а Приштину је признало око сто држава, па нема никаквог смисла што Мадрид упорно гура Косово и Каталонију у исти кош, поручујући, а да то и не зна, да би и Барселона могла да има право да се отцепи“.

„Зато мислим да би рационална одлука за Сспанију била да призна Косово и каталонским сепаратистима поручи да немају право да као косовски Албанци траже државу, да је ситуација у Каталонији сасвим другачија и да Мадрид има свако право да тамо и даље влада“, рекао је Веслау.

 (ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ ДО САДА НЕОБЈАВЉЕНЕ СНИМКЕ: Овако су изгледали застрашујући нуклеарни тестови за време Хладног рата

„Политика“ наводи да је Веслау аутор текста Европског савета за спољне послове, који окупља више од 160 бивших европских председника, премијера и министара и садашњих парламентараца, пословних људи и јавних интелектуалаца, а у којем се тврди да би признавањем Косова Шпанија ојачала, а не ослабила своје позиције у очувању Каталоније.

У том тексту Веслау износи и тврдњу да је за Србију неизводљиво да врати Косово, а на констатацију новинарке да „влада у Београду тврди да није тако“, он каже да „у четири ока иза затворених врата, представници српских власти показују да врло добро знају да је Србија изгубила Косово“.

ВАТРЕНИ ОБРАЧУН КАО УСРЕД ДЕВЕДЕСЕТИХ: Мушкарац (27) убијен испред познатог београдског клуба, нападач у бекству

На питање зашто онда говоре другачије, он оцењује да је то делимично и због тога што не знају како да то саопште јавности.

Веслау тврди и да српска влада нема илузије да ће вратити Косово, али да жели да га „употреби да би добила што више у преговорима“ са Европом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЧИЋ О ХРВАТСКИМ ХУЛИГАНИМА: Добиће казну коју заслужују, ВИШЕ ИМ НЕЋЕ ПАСТИ НА ПАМЕТ ДА ПРАВЕ НЕМИРЕ У СРБИЈИ!

(ФОТО) ТВИТЕР СЕ УСИЈАО: Прште увреде између Бошка Обрадовића и Војислава Шешеља, бесни прави рат

(ФОТО) НИКАДА НЕ УКЉУЧУЈТЕ ОВАЈ УРЕЂАЈ У ПРОДУЖНИ КАБЛ! Можете да изазовете праву катастрофу, посебно зими!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat