Printscreen
Занимљивости

ДЕМОНСКА ПОСЛА! Да ли знате зашто се каже ПАО С КРУШКЕ?

Фраза у којој се нечије необично или “лудо” понашање објашњава падом с крушке, настао је у давна времена.

У вези са том фразом намеће се питање због чега су глупост, смушеност, нељубазност и сличне негативне људске особине повезане управо са крушком, а не са неким другим дрветом или воћком (рецимо, јабуком, трешњом или вишњом).

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ОБЈАВИЛА ДАТУМ: Ево када ће Порошенко започети офанзиву на Донбас

Објашњење за то може се наћи у књизи Веселина Чајкановића Речник српских народних веровања о биљкама. Како пише у тој књизи, старо крушково дрво јw код нашег народа на злу гласу. У супротности са јабуком, крушка се сматра за „зло дрво”, за дрво демона. У народним приповеткама под крушком се скупљају ђаволи, а на њој се налази и вештица.

ДА СЕ НАЈЕЖИШ: Овом поруком се брат опростио од убијеног дилера Луке Радуловића!

Иако је крушка, према мишљењу Чајкановића, „у старој религији, извесно, имала бољи углед и чак уживала известан култ”, за шта се наводе и бројни примери, наш народ ју је углавном доживљавао као „зло дрво”, на којем се скупљају демони, ђаволи, вештице и друга зла створења, па чак и сама Смрт.

(ВИДЕО) ОВО НИСТЕ ВИДЕЛИ НА РТС-У: ГЕНЕРАЛ ПЕВА ЧЕТНИЧКУ ПЕСМУ СА БИНЕ

Зато је оне који би се случајно нашли у том друштву, на крушци, па пали са ње, народ сматрао лудим, глупим, неразборитим и слично. Тако су, онда, настали и устаљени изрази као да је пао с крушке (у значењу: збуњен, сметен, смушен и сл.) и нисам (ниси, није итд.) пао с крушке (у значењу: нисам(ниси, није итд.) луд, будала, глуп, ограничен и сл.).

Војна снага Ирана због које је Америка у зони сумрака

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БИЉАНУ ИЗ КРАЉЕВА ТРАЖИ И ИНТЕРПОЛ, А ЊЕН ОТАЦ ГОРАН КАЖЕ: Због овог нисмо сели у кола и сами отишли у Грчку где ју видео један човек из Новог Сада

Русија: Сарађиваћемо са Француском, али не верујемо Макрону

КАРАЏИЋ: Чињенице су изврнуте и погрешно представљене – ХОЋУ НОВО СУЂЕЊЕ!

ОВА РЕЧЕНИЦА МАЛЕ ЈАНЕ РЕШИЋЕ ЗЛОЧИН УБИЈЕНЕ ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ!

ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА ПОБЕДИЛА У ЈЕРМЕНИЈИ: Премијер подлегао притисцима

Извор: Информер

Оставите коментар